× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δήθεν» αναπτυξιακή η πολιτική της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2021

«Δήθεν» αναπτυξιακή η πολιτική της κυβέρνησης

Στις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

«Όταν πριν μερικές εβδομάδες ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διατυπώναμε την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την αναπτυξιακή της επιλογή για τη Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  με την απόφαση της να φτιάξει μεγάλα κέντρα-φυλακές για τους μετανάστες με την συμπαράσταση ή την ανοχή των αυτοδιοικητικών της εκπροσώπων, δεν περιμέναμε ότι τα γεγονότα θα μας ξεπέρναγαν τόσο γρήγορα, επιβεβαιώνοντας μας.

 

Κατά την άποψη μας, το πιο σημαντικό θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες αφορά στην επίπτωση που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση ειδικά σε ό,τι αφορά στον τρόπο εισαγωγής φοιτητών. Πέρα από την υποκριτική στάση της κυβέρνησης για τη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μαθητών με πολύ χαμηλή απόδοση (ενώ με τον καινούργιο νόμο όσοι έχουν πολύ χαμηλούς βαθμούς θα μπορούν να συνεχίσουν σπουδές ΜΟΝΟ στα Κολλέγια που όμως έγιναν ισότιμα με τα δημόσια Πανεπιστήμια), ο κίνδυνος να μείνουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς ή με λίγους φοιτητές βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά. Και αν κάποιοι το θεωρούν ακόμη απλώς ως μια χρηματική ενίσχυση στις τοπικές οικονομίες, υπάρχει και άλλες πολύ ουσιαστικές πλευρές που αξίζει να επισημανθούν:

 

-          η ενίσχυση των νησιών με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που όταν του δοθεί η ευκαιρία  μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας - όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Τμήμα Διατροφής της Λήμνου μέσα από τη συνεργασία του με τις τοπικές επιχειρήσεις,

-          η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να μείνουν εδώ,

-          η ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα.

 

Όλα αυτά η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα σβήσει με μια κοντυλιά και οι αυτοδιοικητικοί μας δεν έβγαλαν άχνα.

 

Και να ήταν μόνο αυτό. Ενώ τα χρήματα για να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών και να δεχτούν τα κέντρα-φυλακές προσφύγων δεν έχουν κανένα περιορισμό, οι στρόφιγγες σε ότι αφορά άλλες ουσιαστικά αναπτυξιακές δράσεις είναι κλειστές. Πιο συγκεκριμένα:

 

-          Τις προηγούμενες ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι οι εργολάβοι του Β. Αιγαίου έχουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους για έργα που έχουν εκτελέσει εδώ και μήνες. Η αιτία είναι ότι η Κυβέρνηση άδειασε τα ταμεία της αυτοδιοίκησης για να κάνει τις δαπάνες για τον COVID. Δεν βρήκε καλύτερη λύση, με αποτέλεσμα να φέρνει σε δύσκολη θέση και αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, ενώ οι πραγματικές ενισχύσεις στο σύνολο της οικονομίας είναι πολύ περιορισμένες.

Ο συντονιστής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό ΓΓ. Οικονομικών κ. Τριαντόπουλος μας πληροφόρησε ότι στη Σάμο δεν θα υπάρξει αυξημένη αποζημίωση των δικαιούχων γιατί δεν ισχύει η ρήτρα νησιωτικότητας, αλλά η ρήτρα «παραδοσιακός οικισμός». Λες και η Σάμος έγινε ως δια μαγείας …. στεριά, και δεν θα έπρεπε να ισχύουν και οι δύο ρήτρες στη περίπτωση της. Όμως η άποψη της Κυβέρνησης είναι ότι «λεφτά δεν υπάρχουν για τους Σαμιώτες», ούτε για συντονιστή επί τόπου, ούτε για μηχανικούς που θα κάνουν τους ελέγχους, ούτε για τίποτα. Η Σάμος άντεξε, είπε ο πρωθυπουργός και όλα καλά για όσους πηγαίνουν να συμφάγουν μαζί του στην Ικαρία.

-          Η μη διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνηση πόρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Ενώ οι επιστρεπτέες προκαταβολές έρχονται με το σταγονόμετρο και για λίγους, η Κυβέρνηση αφαιρεί πόρους από το ΕΣΠΑ, πάλι με πρόσχημα τη πανδημία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα για άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση τους. Οι διαθέσιμοι πόροι για τις νέες επενδύσεις καλύπτουν μόλις το 10% των αιτήσεων.

-          Η έλλειψη πόρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε αυτό της αυτοδιοίκησης, με απίστευτες δικαιολογίες που δεν υφίστανται, όταν αποφασίζονται προσλήψεις συνοριοφυλάκων και αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια.

 

Η Κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της και θέλει να μετατρέψει τα νησιά μας σε ότι ήταν η Λέρος για δεκαετίες, εξαρτημένη από το Ψυχιατρείο-κολαστήριο.  

Οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της στηρίζουν αυτές τις επιλογές μετρώντας διορισμούς και χρήματα που «έρχονται».

Εμείς, οι πολίτες των νησιών, τι κάνουμε;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών», του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε ο οδηγός μοτοσικλέτας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δραστηριότητες στη φύση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου
ΓΕΥΣΗ

Master Chef και βραβείο της «Ασπίδας» στη Μαργαρίτα

«Ανέδειξε το νησί μας και τη γαστρονομία μας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ‘να χέρι νίβει το άλλο με «άριστο» τρόπο;

Ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση Πανεπιστημιακού στη θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου των Προτύπων Σχολείων της Μυτιλήνης με την περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης επ’ αμοιβή «εργαζόμενη» στα προγράμματα του!
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη της Ευρώπης για τους λαθρεμπόρους»

Διάλεξη του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην 18η εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου LSE, με θέμα τη Μεταναστευτική Κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φθινόπωρο οι εκλογές του Παγγεραγωτικού Συλλόγου

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Ιουνίου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, μετά την παράταση που δόθηκε νομοθετικά στα Διοικητικά Συμβούλια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιοδείες της ΚΝΕ στα χωριά της Λέσβου

Ενημερωτικές συναντήσεις με νέους σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου-Κατασκήνωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξενάγηση στο βασίλειο των μελισσών

Αναλυτική ενημέρωση για τη ζωή των μελισσών με βιωματικές δράσεις και γευσιγνωσία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε μία γυναίκα, οδηγός δικύκλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δυνατότητα μεταγραφής από το Μουσικό στο Μουσικό της Καλλονής»

Ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

250 συμμετοχές στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από 56 χώρες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζωγράφισαν την παραλία των ονείρων τους

Και περιβαλλοντικό θέμα στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Συλλόγου «Δελφίνι»