× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το 70% κτημάτων και βοσκοτόπων του νησιού χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις

Τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί μας, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών εξηγεί ο μηχανικός και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Γιαννουλέλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/2/2021

Το 70% κτημάτων και βοσκοτόπων του νησιού χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις

Στο ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατεί στο νησί μας σε σχέση με τις ιδιοκτησίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που ισχύσουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν, αναφέρεται ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής  Λέσβου Γιώργος Γιαννουλέλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Γιαννουλέλης  μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή Πρωινοί Διάλογοι, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη δασικών χαρτών είναι σημαντική διότι αποτελούν λειτουργικό βοήθημα κυρίως στις δικαιοπραξίες που γίνονται καθημερινά και για τις οποίες πολλές φορές απαιτούνται πράξεις αποχαρακτηρισμού δαπανηρές και χρονοβόρες. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόσθεσε, όπως έγινε σήμερα η ανάρτηση θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο μέλλον και θα χαθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων του νησιού μας.

Χάνονται επιδοτήσεις 

«Η πρώτη εντύπωση, που αποκομίζει κανείς, όταν κοιτάξει τους δασικούς χάρτες του νησιού είναι ότι η Λέσβος, είναι ένα απέραντο και καταπράσινο δάσος. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις περίπου το 70% των εκτάσεων που σήμερα είναι βοσκοτόπια και ελαιοκτήματα και οι οποίες λαμβάνουν επιδοτήσεις. Επιπλέον αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και στις δικαιοπραξίες, διότι οι περιοχές που φαίνονται στο χάρτη ότι είναι δασικές δεν μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να μεταβιβαστούν με συμβολαιογραφική πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μεγαλοχώρι γίνεται δάσος 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία έγινε η σύνταξη των δασικών χαρτών, αποτελεί η περίπτωση η περιοχή βόρεια του Πλωμαρίου κοντά στην Αγιάσο, στο σημείο που είχαμε τη μεγάλη φωτιά του 1994. Αυτό που έκαναν λοιπόν, είναι να βάλουν στο χάρτη έναν τεράστιο κύκλο και να κηρύξουν αναδασωτέα όλη την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και τον οικισμό Μεγαλοχώρι που είναι σε αυτό τον κύκλο, χωρίς να δούνε με ακρίβεια ποιες εκτάσεις έχουν καεί».

Από 10 έως 3.300 ευρώ οι ενστάσεις 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιώργος Γιαννουλέλης αναφέρθηκε στο κόστος των ενστάσεων το οποίο όπως σημείωσε είναι αρκετά υψηλό. Ξεκινάει από 10 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να καταλήξει στις 3.300  ευρώ για μεγάλες εκτάσεις. Το κόστος είναι τεράστιο για έναν ιδιοκτήτη γης και κυρίως για έναν αγρότη ή κτηνοτρόφο που θα θελήσει να καταθέσει ενστάσεις για να σώσει τα κτήματα και τα βοσκοτόπια του.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες με την κατάθεση αναφοράς στη βουλή. Το ζητούμενο δεν είναι στην παρούσα φάση να κάνουμε αντιπαρατεθούμε με την κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, να γίνει αναθεώρηση των δασικών χαρτών, να τροποποιηθεί το κόστος των ενστάσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες, διότι αυτή τη στιγμή δόθηκε προθεσμία μόνο τρεις μήνες».

Προετοιμασία ενστάσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Γιαννουλέλης σημειώνει ότι οι συμπολίτες μας που είναι ιδιοκτήτες γης, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην παρούσα φάση σε κάποιον ειδικό ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτησίες τους και  να δουν αν υπάρχει πρόβλημα. Από εκεί και πέρα σημειώνει, καλό θα ήταν να προετοιμαστούν για την υποβολή ενστάσεων συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες