× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι χρήσεις των δασικών εκτάσεων αλλάζουν μόνο με πολιτική απόφαση»

Στο πρόβλημα των δασικών χαρτών, στις χρήσεις γης και στα ζητήματα των ενστάσεων, αναφέρεται ο πρόεδρος των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Χρυσάφης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/2/2021

«Οι χρήσεις των δασικών εκτάσεων αλλάζουν μόνο με πολιτική απόφαση»

Η δεύτερη φάση ανάρτησης των δασικών χαρτών της Λέσβου, έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση, από ότι η πρώτη φάση ανάρτησης  το 2017, ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Χρυσάφης, σημειώνοντας ότι αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο Νίκος Χρυσάφης, στην πρώτη φάση της ανάρτησης που περιλαμβάνονταν οι δασικοί χάρτες της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, και τμημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Γέρας και Ευεργέτουλα, το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό και ο αριθμός των ενστάσεων που υποβλήθηκε ήταν πολύ μικρός, σε σχέση με τη σημερινή διάσταση που έχει λάβει το ζήτημα. Πιθανόν το ενδιαφέρον αυτό σχετίζεται και με τις προσφυγές που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών.

Αναφερόμενος στον προβληματισμό και στις διαμαρτυρίες που υπάρχουν για τα ζητήματα χρήσεων γης που προκύπτουν από την ανάρτηση των χαρτών καθώς και για το ποσό που απαιτείται για να υποβληθεί ένσταση ο Νίκος Χρυσάφης σημείωσε ότι τα θέματα αυτά έχουν αναδειχθεί μέσα από το Σύλλογο Εργαζομένων και πρόσθεσε ότι είναι ξεχωριστό κομμάτι ο δασικός χάρτης και ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως δασικής και ξεχωριστό κομμάτι το ζήτημα της αξιοποίησης και χρήσης αυτών των αγροτεμαχίων.

«Προστατευόμενες εκτάσεις από τη δασική νομοθεσία, δεν είναι μόνο τα δάση, είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, είναι οι εκτάσεις που έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού, οι εκτάσεις με υδάτινες επιφάνειες, οι βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ. Το καθαρό δάσος για όλο το νησί της Λέσβου είναι συνολικά 593 τετραγωνικά χιλιόμετρα ποσοστό 51% για όλο το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες δεν αφορούν τη μορφή αλλά τη χρήση των εκτάσεων, αν δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης τους από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια  ώστε να μπορέσουν να λάβουν τη σχετική επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο έχουμε ζητήσει πολλές φορές την απαλλαγή των κτηνοτρόφων και των ελαιοπαραγωγών από την υποχρέωση πληρωμής υπέρογκων ποσών για να κάνουν ενστάσεις. Ένας μικρομεσαίος καλλιεργητής που βγάζει ένα μεροκάματο ίσα ίσα από τη δραστηριότητά του, είναι άδικο να πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να καταθέσει ένσταση προκειμένου να σώσει το κτήμα και την περιουσία του.

Από εκεί και πέρα οι συμπολίτες μας, που έχουν εκτάσεις γης στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, καλό θα ήταν να έρθουν σε επαφή με τα δύο γραφεία εξυπηρέτησης της Διεύθυνσης Δασών, σε Μυτιλήνη και Καλλονή, προκειμένου να ζητήσουν οδηγίες, πληροφορίες και κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθούν σε περίπτωση η ιδιοκτησία τους έχει χαρακτηρισθεί δασική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Χρυσάφης για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση των δασικών χαρτών, σημείωσε ότι πολλά μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των δικαστικών αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο, πρόσθεσε όμως ότι η μορφή των δασικών χαρτών δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός από τις περιπτώσεις που έχει γίνει λάθος και αυτό μπορεί εύκολα να αναγνωρισθεί. «Δεν μπορεί κανείς να πάρει το χάρτη και να μετονομάσει τις χορτολιβαδικές εκτάσεις σε αμπέλια. Μπορεί όμως να αλλάξει η χρήση των χορτολιβαδικών και να επιτρέπεται σε αυτές η χρήση ως βοσκότοπος. Αυτό μπορεί να γίνει αρκεί φυσικά να υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»