× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ» εκτός αν... ξέρεις τα πηλήκια του στρατού και τον τραγουδιστή των Πυξ Λαξ

Οι απίστευτες ερωτήσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς οδηγούν σε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Είναι τελικά επίσημη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης το «δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ»;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2021

«Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ» εκτός αν... ξέρεις τα πηλήκια του στρατού και τον τραγουδιστή των Πυξ Λαξ

Δίνοντας συγχαρητήρια στον εαυτό της, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες τη δημιουργία μιας ακόμη «ειδικής πλατφόρμας», αυτή τη φορά για τις εξετάσεις χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Επιστημονική Επιτροπή που θα συγκροτήσει την τράπεζα θεμάτων και θα ορίζει τα θέματα  έχει συσταθεί από τις 3 Δεκεμβρίου και εργάζεται εντατικά προκειμένου να είναι διαθέσιμη στο ενδιαφερόμενο κοινό έως τις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωνε λίγο μετά τα Χριστούγεννα ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Και πράγματι, η πλατφόρμα με τις ερωτήσεις βγήκε στον αέρα μέσα στον Φεβρουάριο, όμως το περιεχόμενο των ερωτήσεων προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά. 

Το πρόβλημα επεκτείνεται πέραν της δυσκολίας που θα είχαν ακόμη και σχετικά μορφωμένοι γηγενείς ώστε να απαντήσουν ορισμένες ερωτήσεις, αφού είναι σίγουρα ζήτημα πολιτικής απόφασης το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι για κάποιον να αποκτήσει την ιθαγένεια ενός κράτους. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ερωτήσεις που αγγίζουν τα όρια του παράλογου, όπως μια για τα πηλήκια του στρατού και της αστυνομίας, ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική αισθητική καθενός στην τέχνη, αλλά και μια σειρά γεωγραφικών ερωτήσεων για έναν θεσμό που έχει πάψει να ισχύει από το 2011. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

«Μηδέν εις το πηλήκιον»

Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε viral με το σαρδάμ που έκανε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας λέγοντας: «Και τι κατάφεραν οι αντίπαλοί μας; Μηδέν στο πηλήκιο»!

Που να ήξερε τότε ο πρώην πρωθυπουργός ότι το πηλήκιο δε θα αποτελούσε μόνο την προσωπική του προσθήκη στο ελληνικό internet, αλλά θα γινόταν και κριτήριο απόδοσης ή απόρριψης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το 23ο θέμα της κατηγορίας «Πολιτικοί Θεσμοί» της Τράπεζας Θεμάτων, αφορά τέσσερις σημαντικούς μεν, αλλά σίγουρα όχι «πολιτικούς» θεσμούς του κράτους. 

Το ερώτημα; Να αναγνωρίσουν οι υποψήφιοι το σώμα στο οποίο ανήκουν τέσσερα εικονιζόμενα... πηλήκια: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία, να πούμε ότι το πρώτο από τα εικονιζόμενα πηλήκια είναι της Αστυνομίας, το δεύτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το τρίτο της Πολεμικής Αεροπορίας και το τέταρτο της Πυροσβεστικής. 

Ο λόγος πάντως που κρίθηκε ότι αυτή η ερώτηση μπορεί να αποτελέσει κριτήριο απόδοσης της ελληνικής Ιθαγένειας σε έναν άνρθωπο που κατά τα άλλα πληροί τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η πολιτεία, παραμένει άγνωστος. Άγνωστος επίσης παραμένει ο λόγος που τα Σώματα Ασφαλείας όπως η Αστυνομία και τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούνται... «πολιτκοί θεσμοί»

Γεωγραφία made by Periandros Popotas

Ξεχωριστή θεματική ερωτήσεων αποτελεί η Γεωγραφία με 59 διαφορετικά θέματα. Ορισμένα είναι εύκολα, όπως π.χ. μια για τα πελάγη της Ελλάδας, άλλα είναι δυσκολότερα όπως οι ερωτήσεις για την τοποθεσία κωμοπόλεων που οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο από τις ταμπέλες της Εθνικής Οδού.

Όμως κάποιες άλλες (που τυχαίνει να είναι και η πλειοψηφία) είναι εντελώς άκυρες λόγω... ανυπαρξίας αντικειμένου. 

Ως άλλος «Περίανδρος Πώποτας», λοιπόν, το ελληνικό κράτος ρωτάει κατ' επανάληψη τους υποψήφιους Έλληνες την κλασική ερώτηση: «Νομός τάδε, πρωτεύουσα;». Μόνο που οι νομοί πλέον «ζουν» μόνο στη μνήμη μας, αφού αποτελούν καταργημένη βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ήδη εδώ και μία δεκαετία, δηλαδή από το μακρινό 2011 και την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Παρόλ' αυτά, οι εξεταστές επιμένουν: Βρείτε τους νομούς! Και αν κάποιος κάνει το λάθος να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις με την αλήθεια, δηλαδή με το ότι οι νομοί απλώς «δεν υπάρχουν ήδη από το 2011», τότε θα λάβει με κρατικό περιτύλιγμα την απάντηση «Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ!».

Ας δούμε μερικά παραδείγματα από τις πολλές ερωτήσεις περί «νομών»:

Μουστάκια: Το trade mark της Ελληνικής Επανάστασης

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων της Τράπεζας Θεμάτων καλύπτει φυσικά το κεφάλαιο της Ιστορίας, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στην αρχαία Ελλάδα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα θέματα... οπτικοποίησης καθώς οι αλλοδαποί που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, οφείλουν να μπορούν να αναγνωρίσουν, όχι μόνο τα ονόματα ή τα επιτεύγματα των ηρώων της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και τα... πρόσωπά τους, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και αν ζητηθεί από γηγενείς, ειδικά από τότε που σταματήσαμε να τα βλέπουμε καθημερινά στα χαρτονομίσματα των δραχμών.

Ελληνικός Πολιτισμός: Γοργόνες, μάγκες και «Το Κορίτσι του Μάη»

Η τελευταία μεγάλη ενότητα ερωτήσεων της Τράπεζας Θεμάτων δεν είναι άλλη από τον Πολιτισμό. Και μπαίνει εδώ ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο η Επιτροπή φαίνεται να μην έλαβε καθόλου υπ' όψιν: το που τελειώνει η γενική γνώση που οφείλει να έχει κανείς γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας στην οποία ζει, και στο που ξεκινά η προσωπική αισθητική του καθενός, για την οποία κανένας άλλος δεν οφείλει να έχει... «γνώσεις».

Η ερώτηση «ποιος συνέθεσε το συρτάκι Ζορμπάς», μπορεί να κρύβει μέσα της μια λογική, όπως και η ερώτηση για το τι γλυκό συνηθίζουμε να κόβουμε την Πρωτοχρονιά. Από αυτό όμως, μέχρι το ερώτημα σχετικά με τους τραγουδιστές των Πυξ Λαξ και των... Onirama, ή την ψυχολογική διάθεση των «καλικάτζαρων» (!) η απόσταση είναι χαώδης.

Αν η επιτροπή που κατέληξε στις ερωτήσεις εκτιμά ότι το να μη γνωρίζεις τον -συμπαθή κατά τα άλλα- κ. Θοδωρή Μαραντίνη, το να μην έχεις δει ένα τσουβάλι ελληνικές ταινίες της Φίνος Φιλμς, ή το να μην έχεις ακούσει τους Πυξ Λαξ, είναι λόγος να μη θεωρείσαι Έλληνας, τότε ένα υπάρχει σοβαρό ζήτημα που την ξεπερνάει και χρήζει πολιτικής απάντησης. 

Είναι τελικά επίσημη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης το «δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ»;

 Μπορείτε να δείτε όλες τις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων πατώντας εδώ

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo