× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δασικοί χάρτες δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης»

Επιστολή Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2021

«Οι δασικοί χάρτες δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης»

Την αγωνία του για τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, εκφράζει μέσα από επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο περιφερειακός σύμβουλος και Α’ αναπληρωτής βουλευτής Νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, όπως υπογράφει, Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο πλαίσιο της επιστολής του μεταφέρει την έντονη ανησυχία που υπάρχει σε μερίδα συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεών τους, αφού δεν θα μπορούν να δηλώσουν ως βοσκοτόπους ή ελαιοκτήματα, περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές. Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρεται ακόμη στο αυξημένο κόστος της υποβολής αντιρρήσεων το οποίο προστίθεται όπως σημειώνει και στο κόστος σύνταξης των απαραίτητων φακέλων.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:  

«Πριν από λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 29.01.2021 αναρτήθηκαν από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου οι Δασικοί Χάρτες για το νησί της Λέσβου και τέθηκε προθεσμία για την ενημέρωση των πολιτών και την υποβολή αντιρρήσεων έως 27 Μαΐου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα των πολιτών και ιδαίτερα σε αγρότες & κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου πρόκειται για το 55% της συνολικής έκτασης του νησιού, εκ των οποίων το 43% περίπου χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και το 12% περίπου ως χορτολιβαδική έκταση.

 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρά, με κυριότερα:

  1. Το αυξημένο κόστος που απαιτείται για την υποβολή αντιρρήσεων. Στο ειδικό τέλος που θα απαιτηθεί, θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος για την σύνταξη των απαραίτητων φακέλων.
  2. Τον κίνδυνο απώλειας σημαντικού μέρους των ενισχύσεων που λαμβάνουν αγρότες και  κτηνοτρόφοι. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί έως και το 50% των ενισχύσεων που λαμβάνονται για τις περιοχές αυτές.
  3. Οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας & της τοπικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στο νησί.      

 

 Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ θερμά να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου:

Α. Να μειωθεί το κόστος τους ειδικού τέλους για την υποβολή των αντιρρήσεων, δεδομένου της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα και στο νησί. Αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του ειδικού τέλους που καθιερώθηκε το 2011, έγιναν και κατά το παρελθόν με τις αριθ. 112784/496/12.09.2014 (ΦΕΚ 2551/2014/Τεύχος Β), αριθ. 147797/2746/30.11.2016 (ΦΕΚ 3985/2016/Τεύχος Β) και αριθ. 151585/323/03.02.2017 (ΦΕΚ 347/2017/Τεύχος Β) σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δοθεί για τις εκτάσεις που είναι μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων, προκειμένου να υπάρξουν σαφώς μεγαλύτερες μειώσεις.

Β. Να μην υπάρξουν απώλειες από τις ενισχύσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, με βάση τα νέα δεδομένα.

Γ. Να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στις Διευθύνσεις Δασών, καθώς και στις Επιτροπές Εξέτασης των αντιρρήσεων προκειμένου τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν να είναι αντικειμενικά, να εξαληφθούν οι όποιες υπερβολές και να ληφθούν υπόψη και οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

 

Κλείνοντας, θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία των πολιτών και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις, από την εφαρμογή των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό και προφανώς για την ανάπτυξη ενός τόπου, δεν πρέπει όμως να αποτελέσουν τροχοπέδη για τον πρωτογενή τομέα σε μια εποχή μάλιστα που η τοπική οικονομία είναι σε παρατεταμένη ύφεση και η επιβίωση των κατοίκων στο νησί στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα», καταλήγει στην επιστολή του προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος & Ενέργεια και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λέσβου και Α’ Αναπληρωτής βουλευτής Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

           

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Σιγή ιχθύος για Καρά Τεπέ και νέα δομή»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης για τη συνάντηση του Δημάρχου με τον πρωθυπουργό
ΥΓΕΙΑ

«Η έξαρση κρουσμάτων στη Λέσβο επιβεβαιώνει τις αντιφάσεις των μέτρων»

Η Μ. Κομνηνάκα ζητά μαζικά τεστ και εμβολιασμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενοχλεί η δημοσιογραφία και η διαφορετική άποψη....

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παρά την πανελλαδική κατακραυγή εναντίον του για τις ομοφοβικές του απόψεις, βλέπει παραπληροφόρηση... μετά από προσυνεννόηση!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να αντικατασταθεί ο Συντονιστής για τις συνέπειες του σεισμού του 2017»

Αναφορά προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρεμβάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Aπό την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρεις αιρετές για την Ημέρα της Γυναίκας

Μιλούν στο «Ν» η Εριφύλη Χιωτέλλη, η Εριφύλη Γιαννάκα και η Βάσω Χοχλάκα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλή η κυκλοφορία στην 8η Νοεμβρίου

Αλλαγές την Τρίτη λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρίχνουν τα βράχια στου Απελή

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαίρεσης των επικίνδυνων βράχων
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΓΕΙΑ

Η βόμβα εξερράγη. 30 κρούσματα στην Αγία Παρασκευή

18 ασθενείς από κορονοϊό στο Ζαχάρειο γηροκομείο και 12 στην τοπική κοινωνία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Εισαγγελέας για τον 94χρονο από την Αγιάσο

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου, ο οποίος επέστρεψε στο νοσοκομείο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ελεύθερη είσοδος κάθε 21 του μήνα

Η συμμετοχή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Την επαναπρόσληψη εγκύου ζητά το Σωματείο Εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού

«Λύθηκε αυτοδικαίως η σύμβαση» απαντά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου