× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στα νησιά απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα των βοσκοτόπων»

Συνέντευξη του προέδρου του Τμήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτη Κατσαβέλλη, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/2/2021

«Στα νησιά απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα των βοσκοτόπων»

Στους προβληματισμούς και στην ανησυχία που προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και στους φορείς του νησιού μας, αναφέρεται ο πρόεδρος του Τμήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αντίδραση και τους φόβους που εκφράζουν οι πολίτες, αφού όπως αναφέρει οι δασικοί χάρτες είναι κάτι πρωτόγνωρο το οποίο δεν έχουμε ακόμη εμπειρία για το πως θα το διαχειριστούμε.

Οι δασικοί χάρτες καθορίζουν μορφή και όχι ιδιοκτησία

«Σε κάθε περίπτωση σημειώνει, οι δασικοί χάρτες δεν σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά κυρίως με το είδος της έκτασης. Σε δεύτερο επίπεδο έρχεται και το ιδιοκτησιακό, εξίσου σημαντικό, ωστόσο σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των δασικών εκτάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαιτούνται ισχυροί τίτλοι ιδιοκτησίας

Το θετικό ίσως στην όλη υπόθεση είναι ότι στην περιοχή μας, καθώς και σε άλλες περιοχές, στις λεγόμενες νέες χώρες, δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του δημοσίου όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα.  Στην Ηπειρωτική Ελλάδα για παράδειγμα όλα τα δάση ανήκουν στο δημόσιο.

Στα νησιά μας, αυτό δεν είναι αυταπόδεικτο θα πρέπει το Ελληνικό δημόσιο να έχει τίτλους ιδιοκτησίας όπως και οι ιδιώτες. Από εκεί πέρα στο πλαίσιο της Δασικής Νομοθεσίας θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να έχει ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα τις ανταλλάξιμες γαίες και τον εποικισμό. Το επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές προσφυγές στα δικαστήρια από πολίτες κυρίως που θα θέλουν να αποδείξουν την εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόταση για μείωση του αντιτίμου από ΓΕΩΤΕΕ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης αναφέρθηκε στο θέμα των αντιρρήσεων – ενστάσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες και στις προτάσεις που καταθέτει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για μείωση του αντιτίμου ώστε να μπορέσουν περισσότεροι ιδιοκτήτες  να προβούν σε ενστάσεις.

«Το αντίτιμο ήταν πολύ μεγαλύτερο το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχει μειωθεί αρκετά και πάλι όμως πιέζουμε ως επιστημονικό όργανο, να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πολύπλοκη κατάσταση με τα βοσκοτόπια

Σε ότι αφορά τώρα στο ζήτημα των επιδοτήσεων, η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη. Κατά την άποψή μου οι καθαρά δασικές περιοχές είναι πολύ δύσκολο να δηλωθούν ως βοσκότοποι. Κάποιες ελπίδες όμως έχουμε για τις εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές. Εκεί πιθανόν με κάποιες τροποποιήσεις να αλλάξει το καθεστώς και δηλωθούν οι εκτάσεις αυτές και ως βοσκότοποι.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Περιμένουμε τις εξελίξεις γιατί δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Με πολιτική απόφαση μπορούν να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις. Τα νησιά λόγω των περιορισμένων εδαφών τους, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, κυρίως για να μην χαθούν τα δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης, αγροτών και κτηνοτρόφων».

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης οι πολίτες – ιδιοκτήτες γης στις αντιρρήσεις τους καλούνται επί της ουσίας να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις τους έχουν χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα εφόσον υπάρχουν δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια