× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/2/2021

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής μετέβησαν σήμερα (Πέμπτη)  οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τις θέσεις τους σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διάλογος και διαβούλευση για το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης για την εκλογή των προέδρων και των μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων ενώ καταργούνται οι κοινότητες της έδρας του κάθε δήμου.

Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το επίμαχο νομοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κοινοτήτων οι οποίες συσπειρώνονται και οργανώνονται πλέον στο Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων, αναζητώντας συμμάχους στις τοπικές κοινωνίες και στην Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας το πρωί στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο κοινοτάρχης Λουτρών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι κοινότητες είναι ένα μοναδικό – ζωντανό κύτταρο των χωριών της υπαίθρου το οποίο με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης θα υποβαθμιστεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα γυρίσουμε στα παλιά, σημειώνει ο Β. Μαμώλης, στα λεγόμενα ξεχωριστά κομματικά καφενεία. Το 2010 με την εφαρμογή του Καλλικράτη, είχαμε το φαινόμενο να εκλέγονται στα χωριά μας συνδυασμοί οι οποίοι είχαν πάρει ελάχιστους ψήφους μόνο και μόνο επειδή ήταν εξαρτώμενοι από το συνδυασμό του δημάρχου. Είχαμε φαινόμενα εκλογής προέδρων με 50 σταυρούς και εκλογής προέδρων από συνδυασμούς που είχαν λάβει το 10%.

Δείτε τι δήλωσε ο Βασίλης Μαμώλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής τους προέδρους υποδέχθηκε ο Διευθυντής Παύλος Μιχαλακέλλης, ο οποίος παρέλαβε το ψήφισμα και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των προέδρων στη Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα. Στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι Κίμωνας Χρυσίδης και Βασίλης Μαμώλης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ακουστούν οι φωνές και τα δίκαια αιτήματα των κοινοτήτων.

Λίγα λεπτά μετά  το τέλος της επίσκεψης στη Γενική Γραμματεία, η Χριστιάνα Καλογήρου επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Βασίλη Μαμώλη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει γενικότερα να εξεταστεί με προσοχή το καθεστώς των κοινοτήτων στα νησιά και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα μικρά νησιά αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θύμαινα. Μάλιστα σημείωσε ότι άμεσα θα μεταφέρει τα αιτήματά τους και στον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να ενημερωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι