× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται πρόστιμα για τους «βιολογικούς» και δεν απαντά κανείς!

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» με φόντο τις κυρώσεις που ακολουθούν από τη μη ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2021

Έρχονται πρόστιμα για τους «βιολογικούς» και δεν απαντά κανείς!

Ακόμα να απαντήσει η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και η ΔΕΥΑΛ για την ολοκλήρωση των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Μυτιλήνης στην «Δημοκρατική Μυτιλήνη», ενώ αναμένονται πρόστιμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα η δημοτική παράταξη της Κοινότητας, «Δημοκρατική Μυτιλήνη» επισημαίνει:

«Με ανακοίνωση της παράταξής  μας, στις 11-1-2021, σας καλούσαμε να ενημερώσετε δημόσια τους συνδημότες μας, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειές σας για την ολοκλήρωση των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Μυτιλήνης.

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίναμε τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι  γνωστό ότι με  τα  έργα  του  βιολογικού καθαρισμού που έγιναν στη Μυτιλήνη το 2000, κατασκευάσθηκαν  οι  εγκαταστάσεις  επεξεργασίας  λυμάτων  και  ο  κεντρικός  συλλεκτικός  αγωγός. Το ένα  τρίτο όμως από  τα εσωτερικά  δίκτυα  των  συνοικιών,  δεν   κατασκευάσθηκαν  ή δεν συνδέθηκαν  με  τον  βιολογικό  καθαρισμό. Δυστυχώς  τα  έργα  αυτά  σταμάτησαν  ουσιαστικά  μετά  το  2003, με  αποτέλεσμα  να  καταλήγουν  μέχρι σήμερα αστικά λύματα  στην θάλασσα της  Επάνω  Σκάλας, του λιμανιού  και  του  Μακρύ Γιαλού. Ιδιαίτερα το  περασμένο  καλοκαίρι  αλλά και τη  χειμερινή  περίοδο, οι  δυσοσμίες ήταν και παραμένουν συχνά έντονες, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες ζωής και υγείας στη πόλη  μας.

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» ζητά να υπάρξει ενημέρωση για το πού βρίσκονται αυτές οι «εγκαταλειμμένες» μελέτες ολοκλήρωσης του έργου. Έχουν επικαιροποιηθεί;  Ετοιμάζονται  να  υποβληθούν  σε  κάποιο  πρόγραμμα από  τα  πολλά  που  ακούμε ότι υπάρχουν; Ακόμα και αν κάποια  τμήματα δεν μπορούν  να  ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, θα υποβληθούν στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», που  περιλαμβάνει  μέτρα  για  δίκτυα  ύδρευσης;

Ιδιαίτερα  για  την  ευρύτερη  περιοχή  του  Μακρύ Γιαλού,  τα  προηγούμενα χρόνια είχαν  παρέμβει (με αναλύσεις  δειγμάτων και επιβολή προστίμων)  το  Λιμεναρχείο  και  οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ  παράλληλα  είχαν  δοθεί  δημόσιες  υποσχέσεις  από  τη  ΔΕΥΑΛ, ότι ολοκληρώνεται  η  μελέτη  για τα δίκτυα Χαλίκων  και περιοχών του Νοσοκομείου, ώστε να ενταχθούν τα αναγκαία έργα, για να  μην  καταλήγουν τα λύματα  ανάμεικτα  με τα βρόχινα νερά στον Μακρύ Γιαλό ή στον αγωγό του βιολογικού  καθαρισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μέχρι σήμερα δεν δόθηκε καμία απάντηση σε όλα τα παραπάνω.

Αντί αυτής δε, διαβάσαμε  έκπληκτοι σε έγγραφο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων προς τη ΔΕΥΑΛ, μεταξύ άλλων  τα παρακάτω…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Βάσης, οι οικισμοί Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής και Πολιχνίτου, αρμοδιότητάς σας, δεν βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία.

Αιτία της μη συμμόρφωσης για τους οικισμούς Μυτιλήνης και Καλλονής είναι η μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν καταχωρηθεί στην Εθνική Βάση από τη ΔΕΥΑΛ Λέσβου, είναι 98% για τη Μυτιλήνη…»

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι το ένα τρίτο των ανεκτέλεστων Δικτύων αντιστοιχεί στο… 2% του έργου !
Από τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, που χρειάζονται λύσεις με άμεση προώθηση έργων (στο πεδίο και όχι στα χαρτιά ), καθώς και κάθε δυνατή προσπάθεια για αποφυγή επιβολής προστίμων που, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα επιβληθούν από το 2022!
Κύριο πρόβλημα για την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής και υγείας στη Μυτιλήνη, είναι η εκτέλεση των έργων.
Προκύπτει όμως και το ερώτημα, (αν δεν προωθηθούν άμεσα τα έργα), ποιοι θα πληρώσουν τα επερχόμενα πρόστιμα; Πάλι οι κάτοικοι της πόλης και των Χωριών;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια