× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, με αφορμή της συμπλήρωση ενός έτους, από τα γεγονότα της Καράβας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2021

«Ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά στρατόπεδα συγκέντρωσης»

 Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα γεγονότα της Καράβας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, αναφέρει τα παρακάτω σε γραπτή ανακοίνωσή της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα χρόνο πριν η Λέσβος ζούσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. ΜΑΤ καταστολή και βία ενάντια σε πολίτες που διαδήλωναν την διαφωνία τους για την δημιουργία νέου ΚΥΤ. Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα, για την αποτροπή της δημιουργίας νέας δομής στη Λέσβο και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες. Ένα χρόνο μετά και με τις ευλογίες του Δ. Μυτιλήνης και της Π.Β.Αιγαίου δρομολογείται η δημιουργία νέου ΚΥΤ σε άλλο χώρο. Αυτή τη φορά αναίμακτα.

Ένα χρόνο μετά, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική που παρουσιάζεται με δύο όψεις. Η μια της όψη είναι αυτή της κατά μέτωπο επίθεσης του κ. Μηταράκη, ο οποίος ανακοινώνει αλλεπάλληλες διαφορετικές τοποθεσίες εγκατάστασης των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και παράλληλα υπόσχεται πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις και μεγαλεπήβολα δημόσια έργα. Η άλλη όψη, είναι αυτή των εκπροσώπων του τοπικού κράτους που μιλούν για μικρές δομές, για κέντρα καταγραφής και ολιγοήμερης παραμονή-με ή χωρίς προϋποθέσεις. Η πείρα των τελευταίων 25 ετών απέδειξε πως το τοπικό κράτος το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο στην πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: “Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά”.  

Για να ανατρέψουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του κοινού αγώνα προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων των νησιών. Όχι μόνο γιατί είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία των προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά μας αποτελούν την νέα εργατική βάρδια. Διεκδικούμε μαζί τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του αγώνα μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουμε στους αγώνες του λαού των νησιών στο Β. Αιγαίο για να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να μη γίνει καμία νέα δομή. Αρνούμαστε να μπούμε σε λογικές διατήρησης μικρών δομών στα νησιά, που αποτελούν κερκόπορτα για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών.  Αποκρούουμε αποφασιστικά και αντιπαλεύουμε πολιτικά κάθε λογική και πολιτικό σχέδιο που δεν αποδέχεται την κοινή δράση των κατοίκων των νησιών, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες.

Είμαστε αντίθετοι με τους πολιτικούς σχεδιασμούς που πατάνε σε δύο βάρκες και βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους λαϊκούς αγώνες και τους αγώνες του κινήματος αλληλεγγύης, με τις αντιδράσεις εθνικιστικών, υπερπατριωτικών και φασιστικών κύκλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι μαζί ντόπιοι, πρόσφυγες,  μετανάστες αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

–Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Κλείσιμο όλων των βάσεων.

–Κατάργηση της ρατσιστικής κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

–Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες – ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.

–Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στην χώρα. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά.

–Να κλείσουν ο Καρά Τεπές, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.

–Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών – είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

–Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.

–Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»