× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τρεις φορές την εβδομάδα πλοίο για Πειραιά

Νέα μείωση των δρομολογίων μετά την διακοπή των επιδοτήσεων covid προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ξεκινά το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/3/2021

Τρεις φορές την εβδομάδα πλοίο για Πειραιά

Το Σάββατο 6 Μαρτίου, ξεκινά επισήμως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη, 9 χρόνια μετά τη διακοπή του δρομολογίου, το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας και εκπρόσωπος του ομίλου Attica Group Ηλίας Πίκουλος  σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε αυτή την περίοδο λόγω του παρατεταμένου lock down η έναρξη της συγκεκριμένης σύνδεσης, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού μας και των επιχειρηματιών και αυτό οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε.

«Αλλάζει η ψυχολογία μας»

«Κατανοώ τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν για τη χρονική περίοδο που θα ξεκινήσει η γραμμή αυτή, η οποία σημειωτέον είναι επιδοτούμενη, ωστόσο το γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα έστω και τώρα είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι η επέκταση του δρομολογίου και τους μήνες του καλοκαιριού θα βοηθούσε πολύ την κίνηση στα νησιά μας, ειδικά το φετινό καλοκαίρι που η κατάσταση προβλέπεται πολύ δύσκολη. Γενικά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αγαπούν τη Λέσβο και τη Λήμνο ενώ αποτελούν πόλη καλή δεξαμενή θρησκευτικού τουρισμού. Η διαδικασία γενικά για τον προγραμματισμό και τη δρομολόγηση ενός πλοίου είναι σχετικά δύσκολη και δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει μέσω επιδοτούμενου προγράμματος για το φετινό καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα η είδηση της δρομολόγησης του πλοίου χαροποίησε τον εμπορικό κόσμος και τις μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αποθήκες και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι Βορειοελλαδίτες, ήθελαν διακαώς αυτή τη σύνδεση η οποία τους δίνει πρόσβαση στα μισά νησιά του Αιγαίου, από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο την Ικαρία, έως και τη Μύκονο. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα κάθε Σάββατο, ενώ το δεύτερο δρομολόγιο της άγονης γραμμής, θα συνεχίσει τη σύνδεση με την Καβάλα».

Τα δρομολόγια της καραντίνας

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Ηλίας Πίκουλος, από την 1η Μαρτίου, επιστρέψαμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένων δρομολογίων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνη – Πειραιάς λόγω της διακοπής των επιδοτήσεων covid στις ναυτιλιακές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Φεβρουάριο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είχε επιδοτήσει όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να διατηρηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δρομολογίων. Το Μάρτιο η χρηματοδότηση δεν συνεχίστηκε και έτσι επιστρέψαμε στο γνώριμο μειωμένο πρόγραμμα της καραντίνας, με ακτοπλοϊκή σύνδεση τρεις φορές την εβδομάδα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το πλοίο που έχει δρομολογηθεί είναι μεγάλης χωρητικότητας και έτσι θα εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες μετακίνησης των επιβατών και κυρίως των φορτηγών».

Αυστηροί έλεγχοι

Αναφερόμενος στο θέμα του  ελέγχου επιβατών  στο λιμάνι λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου ο Ηλίας Πίκουλος σημείωσε ότι οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να ταξιδέψει πολύ συγκεκριμένοι. «Μπορούν να ταξιδέψουν μόνο οι συμπολίτες μας που μεταβαίνουν εφάπαξ στην περιοχή μόνιμης διαμονής τους, εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις καθώς και οι φοιτητές που θέλουν να αδειάσουν το σπίτι τους λόγω λήξης του μισθωτηρίου συμβολαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το καλοκαίρι …ένα από τα ίδια»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ηλίας Πίκουλος αναφέρθηκε στις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, οι οποίες όπως είπε όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.  

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών σε όλο τον πλανήτη προχωρά με αργούς ρυθμούς και η πολυπόθητη ανοσία που θα ανοίξει και τις πύλες του τουρισμού είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί έως το καλοκαίρι. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση στη Λέσβο μάλλον θα παραμείνει στα περσινά πολύ άσχημα επίπεδα, με μικρή ίσως τάση ανάκαμψης τον Αύγουστο αν όλα πάνε καλά.

Δύο προσεγγίσεις από Ισραήλ

Από εκεί και πέρα και ο κλάδος της κρουαζιέρας παραμένει σχεδόν ανενεργός με τις εταιρείες να ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους. Για το νησί μας, ως τουριστικό γραφείο έχουμε προγραμματίσει δύο προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μέσα στον Ιούνιο με Ισραηλινούς. Γενικά το Ισραήλ ως χώρα θα κινηθεί κάπως πιο ελεύθερα φέτος το καλοκαίρι με δεδομένο ότι είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, επισήμανε ο Ηλίας Πίκουλος.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα