× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αει σιχτίρ

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 5/3/2021

Αει σιχτίρ

Να έχεις καβατζάρει τα 80 σου, περιμένοντας να γιορτάσεις-τι να γιορτάσεις δηλαδή;- τα 81 σου, να έχεις βιώσει την μετεμφυλιακή εποχή, να έχεις μετάσχει-με όποιο τρόπο- στους διεκδικητικούς αγώνες του 15% και του 114, να έζησες τη σκοτεινή επταετία 1967-74, να πήρες μαζί με άλλους, στους αδύνατους ώμους σου, την υπεράσπιση των αγωνιστών της Δημοκρατίας που πάλεψαν κατά της χούντας και βασανίστηκαν, μέχρι θανάτου μερικές φορές, αντιμετωπίζοντας «σοφούς» δικαστές, εφέτες κυρίως, να  μετράνε με το υποδεκάμετρο τις προθεσμίες μέσα στις οποίες έπρεπε να καταγγελθούν βασανισμοί  σωμάτων και κυρίως ψυχών, για να βρουν τρύπες αθώωσης των βασανιστών και να ζεις την σημερινή πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον ασυγκράτητο διώκτη των πολέμιων Άδωνι, την αγέλαστη , που παριστάνει την υπουργό παιδείας  Κεραμέως, τον αρχισερίφη  Χρυσοχοϊδη, προϊόν του εκσυγχρονισμένου σοσιαλισμού , την θυγατέρα  ενός από τους εφέτες που αθώωναν βασανιστές, πρόεδρο σπουδαίου καλλιτεχνικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης, και τον αμήχανο, άβουλο και   «εξαιρετικά μορφωμένο και κομψό» κατά Σαββόπουλο Μητσοτάκη, σύμβολο εξ άλλου της αντίστασης κατά της Χούντας σύμφωνα με τους αγιογράφους του, να υποδύεται τον πρωθυπουργό.

Εσύ δεν έχεις τίποτα να περιμένεις, εκτός από τα αναδρομικά που υπολογίζουν για λογαριασμό σου, τα διάφορα φερέφωνα της πιο ακραία συντηρητικής κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων, αλλά να  βλέπεις τα εγγόνια σου, στα πρόθυρα της ακαδημαϊκής τους ζωής, όπως λέγαμε  παλιότερα,    να μπαίνουν σ’ αυτήν με συνθήκες τρόμου, χειρότερες από αυτές που υπήρχαν όταν ξεκινούσες εσύ. Γιατί εσύ ήξερες ποιος ήταν ο εχθρός, αλλά αυτά ,μέσα στην απόλυτη σιωπή και την συσκότιση  της αλήθειας που έχει επιβληθεί, δεν ξέρουν. Ή δεν μπορούν να καταλάβουν. Αφού όλοι μαζί έχουν βαλθεί να τα  εξαπατήσουν. Ακόμα και η, δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει ουσιαστικά ο τίτλος της, γενική γραμματέας νησιωτικής πολιτικής, να σε διαβεβαιώνει ότι επανασυνδέεται η Θεσσαλονίκη με τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τόσο όσο για να καταβληθεί η επιχορήγηση.  Από 8 Μαρτίου μέχρι 31 Μαίου και μετά καλό κολύμπι.

Και μη ξέροντας τι να κάνεις, αφού στις σημερινές διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις δεν μπορείς πια να μετέχεις, και άλλες δυνατότητες δεν σου δίνονται, γυρνάς με το νου πίσω, εκεί στα 1965, όταν για άλλη μια φορά καταλύονταν η δημοκρατική τάξη, ανεξάρτητα από την ποιότητά της, επαναλαμβάνοντας τη συμμετοχή σου, στις ογκώδεις  και ασυγκράτητες διαδηλώσεις και πορείες, που κανένας Χρυσοχοϊδης ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακόψει  ξανακραυγάζοντας τα συνθήματα της εποχής, ανάμεσα στα οποία κορυφαία θέση κατείχε το «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Υ.Γ. Χθες γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του πρώτου γενικού γραμματέα της ΕΦΕΕ, μετά το Δ΄. Πανσπουδαστικό  Συνέδριο του 1963, Βασίλη Κωστόπουλου, παλιού συναγωνιστή και σύντροφου, με τον οποίο αργότερα διαφωνήσαμε πολιτικά, αλλά  οι περγαμηνές των δύσκολων χρόνων δεν διαγράφονται.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας