× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κέντρο καινοτόμων επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο!

Μια θερμοκοιτίδα για τους start-uppers στο ξεκίνημά τους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/4/2019

Κέντρο καινοτόμων επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο!
Θέα από την ταράτσα του Επιμελητήριου Λέσβου

Αθόρυβα, αλλά με μια κίνηση που θα κάνει… μπαμ όταν ξεκινήσει κινούνται τα μέλη του Επιμελητηρίου Λέσβου, βαδίζοντας στην εποχή των νέων τεχνολογιών και δίνοντας παράλληλα ώθηση στους ευφυείς και ταλαντούχους κατοίκους της Λέσβου να ξεκινήσουν κάτι καινοτόμο δικό τους, σε χώρο που θα τους παρέχει το Επιμελητήριο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στόχος του Επιμελητηρίου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος- θερμοκοιτίδα και ενδεχομένως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυτός να φιλοξενεί ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες (start-ups).

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις start-ups, για να κατανοήσουμε τι είναι, ας πάρουμε το πιο οικείο τοπικό παράδειγμα που ξέφυγε από πολύ νωρίς από τα όρια του νησιού: Το fagi.gr! Μια πολύ καινοτόμα ιδέα που γεννήθηκε στη Λέσβο και τώρα έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Και εκεί έγκειται η αξία της και την έκανε start up. Ξεκίνησε το 2009 όντας ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα online delivery στην Ελλάδα! 

Από εκεί που η παραγγελία είχε περιοριστεί σε ένα τηλεφώνημα, ο Χριστόφορος Σωμαράκης και ο Νίκος Ματσάγγος με την ομάδα τους και τη βοήθεια του Χρήστου Βαλασέλλη, μας ώθησαν στην ηλεκτρονική παραγγελία (όπου το όνομα και η διεύθυνση αναγράφονται και δεν ακούγονται λάθος, σ.σ. οι παλιότεροι θα θυμούνται τα μπερδέματα από το τηλέφωνο) και πλέον να έχουμε και εφαρμογή στα κινητά μας, αλλά και να πληρώνουμε μέσω κάρτας αν θέλουμε.

Όμως αυτές οι ιδέες, που είναι σπάνιες, πρέπει να έχουν και χώρο. Γιατί μπορεί κανείς να διαθέτει την τεχνογνωσία και να μπορεί να γίνει εφευρέτης, όμως απαιτούν κεφάλαιο για το χώρο που θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας.

Οι Θερμοκοιτίδες, λοιπόν, είναι τυποποιημένοι χώροι οι οποίοι δημιουργούνται για να παρέχουν ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινές υποδομές και ειδικές υπηρεσίες, για ένα χρονικό διάστημα διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια μετακινούνται σε δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη θέση τους στη Θερμοκοιτίδα καταλαμβάνουν άλλες νεότερες επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς μαζί με άλλα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου επισκέφτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες «θερμοκοιτίδες» που λειτουργούν στην Αθήνα. «Το Επιμελητήριο βαδίζει προς τη νέα εποχή. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, να προτείνουν λύσεις για την τοπική οικονομία και βέβαια να μείνουν στον τόπο μας» εξηγεί στο «Ν» ο κ. Μυρσινιάς.

Αυτή την περίοδο αναμένεται, όπως εξήγησε ο κ. Μυρσινιάς, η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να γίνει ο σχεδιασμός του business plan, ενώ εξετάζεται ως ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο ισόγειος χώρος του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία της θερμοκοιτίδας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να συνδράμει ως προς την έγκριση προτάσεων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι η δημιουργία Θερμοκοιτίδας εξυπηρετεί και στόχους τοπικής ανάπτυξης, που συνήθως σχετίζονται με  τη δημιουργία νέων μορφών τοπικών παραγωγικών και λοιπών επιχειρήσεων, τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση και ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου, μάθαμε τον περασμένο Φεβρουάριο και από τους Οικολόγους Πράσινους, όταν ο Μιχάλης Μπάκας επισκέφτηκε το impact hub, μια ανάλογη θερμοκοιτίδα της Αθήνας, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Οι ωφελούμενοι γύρω από ένα τραπέζι, άλλοτε μόνοι τους, άλλοτε μπροστά από ένα laptop συζητούν και δημιουργούν τις ιδέες τους και προχωρούν στη συνέχεια σε εφαρμογή!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ