× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι συμβιβασμοί φαίνονται έξυπνοι, μέχρι να βουλιάξουν στις λάσπες του Καρά Τεπέ»

Ο Γ. Μπουρνούς για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/3/2021

«Οι συμβιβασμοί φαίνονται έξυπνοι, μέχρι να βουλιάξουν στις λάσπες του Καρά Τεπέ»

Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής με αντικείμενο το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε:

- «Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η Ε.Ε. προσπαθεί να συμβιβάσει από τη μια μεριά τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και τα δικαιώματα των κρατών του Νότου που υποδέχονται πρόσφυγες και από την άλλη μεριά τις δημαγωγικές και ξενοφοβικές εμμονές κυβερνήσεων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που τρέμουν μη στενοχωρήσουν τα πιο αντιδραστικά και μισαλλόδοξα τμήματα του εκλογικού τους σώματος. Και καταλήγετε σε αποτέλεσμα που αδικεί κατάφορα αυτούς που έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

-  Πρόσφατα η Βουλή τίμησε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Αναρωτιέμαι συχνά, πώς πρέπει να βλέπει σήμερα ένας κάτοικος της Λέσβου, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μικρόψυχη, εγωιστική στάση της σε αυτόν τον κατακλυσμό που ενέσκηψε στο νησί που τιμωρείται απλώς επειδή είναι στην άκρη της Ευρώπης και απέναντι από την Τουρκία.

- Παρότι το Σύμφωνο αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να χαραχτεί και να εφαρμοστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, δεν κάνει τα βήματα που απαιτούνται για να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο για μια πραγματικά κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος, δηλαδή μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου με κοινή πολιτική κατανομής των αιτούντων διεθνή προστασία και εξέτασης των αιτήσεών τους.

- Το βασικό πρόβλημα ,που είναι η συσσώρευση αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη πρώτης εισόδου και, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, σε 3-4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν αντιμετωπίζεται, καθώς δεν δημιουργείται ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης, υποχρεωτικός αλλά και με κριτήρια αναλογικότητας για κάθε χώρα, που θα απέτρεπε εξαρχής τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών. Αντί για αυτό, έχουμε μηχανισμό “εθελοντικής αλληλεγγύης”, αλληλεγγύης δηλαδή ανάλογα με τα κέφια του κ. Κουρτς και του κ. Όρμπαν και τους εκλογικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό των βόρειων χωρών.

- Αληθινή πρόκληση όλα αυτά για τους κατοίκους των νησιών μας. Εμείς δεν ζούμε εθελοντικά στα σύνορα της Ευρώπης, εκεί γεννηθήκαμε. Και τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα έχουν προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, ακριβώς επειδή η Νότια Ευρώπη έχει ερημοποιηθεί παραγωγικά μετά από δεκαετίες λιτότητας, κατ’ επιταγή των Βρυξελλών και της συντηρητικής συναίνεσης που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη. Τιμωρούμαστε διπλά.

 

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε και πέτυχε να γίνει το προσφυγικό ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό πρόβλημα. Η σημερινή κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που έχουν το προνόμιο να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στα σύνορά τους και το έδαφός τους, το μετατρέπει σε ελληνοτουρκικό, παράγοντας και ψευδοπατριωτικά αφηγήματα εσωτερικής κατανάλωσης, που θέλουν την Ελλάδα ασπίδα της Ευρώπης –βλέπε χωροφύλακα της Ευρώπης. Το Σύμφωνο συμπλέει με αυτόν τον σχεδιασμό, αφού επιτρέπει να μονιμοποιηθεί η μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ανθρώπων, σε προσφυγικά στρατόπεδα, σε οιονεί φυλακές με δεσμοφύλακες τους νησιώτες. Ιδίως όταν υπάρχει μια πρόθυμη κυβέρνηση όπως η σημερινή, αλλά και πρόθυμες νεοδημοκρατικές δημοτικές αρχές.

- Πρόθυμη επειδή θέλει να διαιωνίσει τον γεωγραφικό εγκλωβισμό στα νησιά, ώστε να μη ταράξει τους δεξιούς κομματάρχες της στην ενδοχώρα, ακριβώς επειδή αυτή η κυβέρνηση ταυτίζεται ιδεολογικά σε όλα με τους ξενόφοβους δημαγωγούς σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. 

- Φαίνεται όμως να είναι πρόθυμη και να διατηρήσει το πρόβλημα σαν χρυσοτόκο όρνιθα, που γεννά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για να εξυπηρετούνται κυβερνητικοί φίλοι και απίθανες νεοεμφανιζόμενες εταιρίες. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν οι συνάδελφοί του κ. Σχοινά στις Βρυξέλλες, πού καταλήγουν τα χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μάλλον πρέπει να φροντίσουμε να το μάθουν.

- Κλειστά κέντρα κράτησης, χωρητικότητας 5 και 6 χιλιάδων ατόμων, όπως μαρτυρά αφενός το μνημόνιο κυβέρνησης-Κομισιόν και αφετέρου η προκήρυξη για τη σίτιση – που έχει μάλιστα τετραετή διάρκεια - προφανώς απαιτούν και τη διατήρηση της ανάλογης «πελατείας», ας είναι και απελπισμένη ή εξαθλιωμένη «πελατεία», αρκεί να είναι σταθερή αριθμητικά, ώστε να δικαιολογούνται τα κονδύλια και να ωφελούνται οι μεσάζοντες, σαν αυτούς που πήραν 6,2 εκατομμύρια ευρώ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες».

- Έτσι είναι οι συμβιβασμοί σαν το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Στην αρχή φαίνονται έξυπνοι, μέχρι να βουλιάξουν στις λάσπες του Καρά Τεπέ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ΘΗΤΑ» με βραβευμένα διηγήματα

Κυκλοφόρησε το περιοδικό του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Δεν τρώμε κουτόχορτο κ. Μηταράκη»

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, σχετικά με τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και τις ανακοινώσεις Μηταράκη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μείωση των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο το 1ο τρίμηνο του 2021

Διατηρείται το θετικό ισοζύγιο αφίξεων – αναχωρήσεων. Συνολικά ήρθαν στη χώρα έως τέλος Μαρτίου 1.595 πρόσφυγες και μετανάστες
ΥΓΕΙΑ

«Στριμώχνονται για να εμβολιαστούν»

«Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι πολίτες» λέει η ΔΗΠΑΚ Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Απαράδεκτη η απόφαση κλεισίματος του Καρά Τεπέ»

Ανακοίνωση της «Συνύπαρξης»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέος διοικητής στην υπηρεσία Ασύλου

Αναλαμβάνει ο Μάριος Καλέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Οι συνέπειες των πολέμων γίνονται αντιληπτές στην καθημερινότητα μας»

Συνέντευξη με τον Αριστείδη Σγατζό και τον Στρατή Γιαννούλη για την αντιπολεμική κινητοποίηση του Σαββάτου στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τι συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια, όταν κλείνει η πόρτα;»

Η Μ. Σταμάτη μιλά για την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που έρχεται το Σάββατο να «ταράξει τα νερά»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Το να δεινοπαθούν, αλλά να είναι αόρατοι δεν είναι λύση»

«Πού είναι η δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα πρώτης υποδοχής» λέει η Μ. Κομνηνάκα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ναρκοφυτεία στον Καρά Τεπέ

Κατασχέθηκαν 46 δενδρύλλια και 78 φυτά κάνναβης και συνελήφθη ο αλλοδαπός καλλιεργητής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news σχετικά με τα self test

Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί δεύτερη φορά θετικός σε self test «κλείνεται» σε «δομή covid»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, μέσα από τα μάτια των μαθητών

Σχολεία από όλη την Ελλάδα μιλούν για την εμπειρία τους στη Λέσβο σε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 6 το απόγευμα