× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κοντόθωρη πολιτική και η κοντή μνήμη...

Με αφορμή την καταστροφή των υποδομών στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που εκκένωσε η «καταραμένη» ΜΚΟ - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ*

Δημοσίευση 13/3/2021

Η κοντόθωρη πολιτική και η κοντή μνήμη...

Έκπληκτος διαπίστωσα... την έκπληξη στο βλέμμα του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη που χτες Παρασκευή (δυο μέρες πριν κλείσει το Τριώδιο) επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ και όπου όπως λέει και επίσημα με σχετικό δελτίο τύπου «διαπιστώθηκε ότι τόσο οι εγκαταστάσεις, όσο και ο περιβάλλων χώρος, παραδόθηκαν σε άθλια κατάσταση».


Η άθλια κατάσταση συνίσταται σύμφωνα με «το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής» και που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του Δήμου σε μια ζημιά ενός παντζουριού από τα ξύλινα σπιτάκια, σε μια εγκαταλειμμένη ξύλινη αποθήκη εργαλείων, σε ένα καταστραμμένο κάθισμα και ένα ξύλινο παγκάκι στον υπαίθριο χώρο, ένα λάστιχο ποτίσματος λίγο παραπέρα και ένα πεσμένο σοβά από ταβάνι μιας από τις τουαλέτες του χώρου!


Αυτά κατά τον κ. Κύτελη πιστοποιούν το μέγεθος της καταστροφής των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ. Χώρος που όπως δήλωσε «θα διαμορφωθεί και θα ανακαινισθεί για την δημιουργία κατασκηνώσεων και φιλοξενία παιδιών του Δήμου μας».


Επειδή όμως σε ετούτο τον τόπο δεν είμαστε προϊόντα δοκιμαστικού σωλήνα που θυμόμαστε μόνο ό,τι κάποιοι θέλουν να θυμόμαστε, μαθαίνουμε ό,τι κάποιοι θέλουν να μαθαίνουμε, πιστεύουμε ό,τι κάποιοι θέλουν να πιστεύουμε και κάνουμε ό,τι κάποιοι θέλουν να κάνουμε, ας πούμε μερικά πράγματα με το όνομα τους.


Οι παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ έκλεισαν πολύ πριν επί Δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου επιτραπεί να ανοίξουν για να στεγάσουν ομάδα προσφύγων που είχε εγκατασταθεί έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όταν και εκκενώθηκε ο τότε περίκλειστος χώρος του λιμανιού.

Για όσους η μνήμη τους πάει και πριν το 2015 στη Μυτιλήνη ερχόταν και τότε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν είχαν που να πάνε και τι να κάνουνε και γύριζαν στους δρόμους. Κάπως έτσι κατασκήνωσαν μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης οπότε και επιλέχθηκε η λύση της μεταφοράς τους στο ΠΙΚΠΑ. Το οποίο δεν ήταν δα και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.


Ένας παρατημένος από χρόνια χώρος ήταν. Κλειστός από χρόνια αφού δεν πληρούσε τους όρους νόμιμης λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων. Επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή έγιναν εργασίες ώστε οι εγκαταστάσεις να γίνει κατορθωτό να χρησιμοποιηθούν αλλά και πάλι αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Η προοπτική λειτουργίας τους ως αθλητικός χώρος με την κατασκευή των γηπέδων τένις και τα ξύλινα σπιτάκια όπου θα φιλοξενούνταν αθλούμενοι προσέκρουσε σε ένα βουνό αναγκαίων νομιμοποιήσεων που η ίδια η Νομαρχία αδυνατούσε να υλοποιήσει.

Μάλιστα οι ξύλινοι οικίσκοι δεν πληρώθηκαν τότε στον από τη Θεσσαλία εργολάβο που τους κατασκεύασε (και δεν έχουν ακόμα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα) αφού η τοποθέτηση τους ήταν αποτέλεσμα αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών στις οποίες η Νομαρχία προέβη κατά γνωμάτευση των υπηρεσιών της ίδιας της Νομαρχίας! Όλα ετούτα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πριν 10 χρόνια και βάλε!


Και έρχεται σήμερα ο Δήμαρχος να μας πει ότι θα επαναλειτουργήσει παιδικές κατασκηνώσεις. Δίπλα στον αεροδιάδρομο. Ανάμεσα στα σπίτια καθότι η πόλη που όταν οι κατασκηνώσεις πρωτολειτούργησαν τέλειωνε στο γήπεδο ενώ τώρα ξεπερνά το αεροδρόμιο. Χωρίς να μελετηθεί το ποιος θα στείλει τα παιδιά του για κατασκήνωση όταν για να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα πρέπει να περάσουν κάθετα ένα δρόμο – εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας.

Χωρίς καν να έχουν ελεγχθεί αν υπάρχουν οι υποδομές που οι νόμοι προϋποθέτουν για τη λειτουργία κατασκηνώσεων και μάλιστα δημοτικών. Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν άραγε αυτές οι κατασκηνώσεις που ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν; Σε τι υποδομές;

Στις καταστραμμένες που άφησε πίσω της η «καταραμένη» ΜΚΟ τη δημιουργία των οποίων ακόμα και αυτών της δεκαετίας του 1950 – 1960 της χρέωσε η Πολεοδομία ως αυθαίρετες κατασκευές των τελευταίων χρόνων, επιβάλλοντας για δαύτες πρόστιμα; Στην «καταραμένη» επαναλαμβάνω, ΜΚΟ τα επέβαλε. Αλλά αφού Δήμαρχε οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες και όλες αυτές, η ΜΚΟ τις είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, γιατί να σου τις δώσει επισκευασμένες;

Αν υποτεθεί βέβαια ότι οι κατασκευές είναι κατεστραμμένες γιατί τα παγκάκια και το κάθισμα όπως και το παρατημένο λάστιχο ποτίσματος, δεν συνιστούν οικοδομές.

Τώρα επί της ουσίας.Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης θεωρεί ότι μπορεί με ερασιτεχνικής πολιτικής έμπνευσης τεχνάσματα να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Στην εξέδρα όπου έχει μετακομίσει μέρος του γνωστού και μη εξαιρετέου κοινού του που τον ψήφισε για... να αδειάσει η Μυτιλήνη από τους «λαθρομετανάστες».

Σαρακοστή από μεθαύριο, δηλαδή σε 47 μέρες Πάσχα και κατά Χρυσοχοίδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ (που έγινε Μαυροβούνι) με τους 7.000 κοντά φιλοξενούμενους πρέπει να έχει αδειάσει και η δημοτική δομή στον Καρά Τεπέ επίσης, να έχει κλείσει. Τι από όλα αυτά θα έχει γίνει; Τίποτα.

Οπότε από σήμερα πάμε στην άλλη μεριά της πόλης, όπισθεν ολοταχώς στα της «καταραμένης» ΜΚΟ που αυτή τη φορά μας έδωσε καταστραμμένες εγκαταστάσεις στο ΠΙΚΠΑ. Και ξανά οι ΜΚΟ και δώστου οι «λαθρομετανάστες».

Που να θυμούνται τώρα οι Μυτιληνιοί τις μπουλντόζες στην Προκυμαία που ξεκίνησαν δουλειά από τον περασμένο Οκτώβριο, την πλαζ που ξαναφτιάχνεται, το παλαί ντε σπορ και τον Άγιο Θεράποντα που να βάλει το χέρι του να συνεχίσουν να ξεχνούν οι Μυτιληνιοί. Να συνεχίσουν να έχουν κοντή μνήμη. Και να πιστεύουν πως ότι κοντόθωρο τους σερβίρεται συνιστά πολιτική ανάπτυξης του τόπου μας.

* Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι πλειοψηφών Σύμβουλος της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 23/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαβούλευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νέες Τεχνολογίες

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,21/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σήψη και Μ(π)αλα(σ)κίες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

«Ουστ βρωμιάρηδες… Ουστ πρόσφιγγες»

20 Ιουνίου. Παγκόσμια μέρα προσφύγων, στις ίδιες θάλασσες, στις ίδιες ακτές, στα ίδια υψώματα, ξανά και ξανά
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 20/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ενθυμούμενοι και …. συναντώντας τους νεκρούς μας!»

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μαθαίνοντας αλλά και αποκτώντας σχέση με την Ιστορία

Διαβάζοντας το βιβλίο «1821: H αρχή που δεν ολοκληρώθηκε. Πότε και πως δημιουργήθηκε το κράτος όπου ζούμε σήμερα», όχι μόνο μαθαίνεις αλλά και αποκτάς σχέση με την Ιστορία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με αφορμή τη διαδικασία ίδρυσης δεύτερου μουσικού σχολείου της Λέσβο

Αφού άρχισε ο χορός ας τον κρατήσουμε! Γράφει ο: *ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

H χαμένη Ανοιξη των πλατειών

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ