× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα έργα αν έχουν πατρότητα, έχουν και ονοματεπώνυμο»

Ο Νίκος Σηφουνάκης σπάει τη σιωπή του και μιλά για τα έργα Καλλονής – Σιγρίου και Αγίας Παρασκευής - Στύψης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2021

«Τα έργα αν έχουν πατρότητα, έχουν και ονοματεπώνυμο»

«Έχω αποχωρήσει οικειοθελώς από την ενεργό πολιτική, αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον Δημόσιο Λόγο μου» αναφέρει με δήλωση του σήμερα ο πρώην βουλευτής Λέσβου και επί πολλά χρόνια Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή όμως «την επίσημη ανακοίνωση για την δημοπράτηση του σημαντικού οδικού έργου Καλλονής –Πέτρας και τις δηλώσεις που ακολούθησαν ως προς την ‘πατρότητα’ του έργου, μια παλαιά παθογένεια της πολιτικής» και «την για δεύτερη φορά διαφαινόμενη διακοπή –εγκατάλειψη του εκτελούμενου έργου Καλλονής – Σίγρι» ο Νίκος Σηφουνάκης με δημόσια δήλωση του που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης μίλησε.

«Θεωρώ χρέος να υπενθυμιστεί η ιστορική αλήθεια όπως δρομολογήθηκε και με ευθύνη μου, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη» λέει ο κ. Σηφουνάκης τονίζοντας πως «επί δεκαετίες η κατασκευή του υπήρξε όραμα το οποίο κυριαρχούσε στις προεκλογικές διακηρύξεις, όμως την πρωτοβουλία και ευθύνη της κατασκευής του ανέλαβε η Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2000.


Ακολουθεί η παράθεση του χρονικού των έργων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«2002-2003: Κυβέρνηση Κ. Σημίτη, το Υπουργείο Αιγαίου καταθέτει την πρόταση υλοποίησης του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αλλά και Καλλονής - Πέτρας, ο οποίος δεν είχε προταχθεί έως τότε. Φορέας εκτέλεσης ορίστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και Φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου ήμουν επικεφαλής την τετραετία 2000 - 2004. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε την ανάθεση των μελετών στις 09/06/2003,οι οποίες ανατέθηκαν στα τεχνικά γραφεία: Δοξιάδη & Αρώνη-Δρέτα-Καρλάφτη,δαπάνης2,3 εκ. ευρώ και 1,1 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης των αρχές 2005. Σσυντονιστής ορίστηκε οτότε Γεν. Γραμ. Δ. Καπετανάς.

Με την γνωστοποίηση της πρώτης επεξεργασίας των μελετών υπήρξαν αντιδράσεις, διαφωνίες και προσφυγές, όπως για το σημείο αφετηρίας Καλλονής-Πέτρας, τις παρακάμψεις χωριών, της Σήραγγας Στύψης κ.α. Οι Συσκέψεις με τους Δ/ντες ΥΠΕΧΩΔΕ, την Δ.Τ.Υ.Ν. Λέσβου και των Μελετητών γίνονταν τις περισσότερες φορές στην έδρα του Υπ. Αιγαίου στη Μυτιλήνη.


Με επισκέψεις επιτόπου στις έδρες των τότε Δήμων, οριστικοποιήθηκαν οι χαράξεις τους, και μάλιστα έγινα αυτοψίες και με την χρησιμοποίηση ελικοπτέρου.
2004-2009: Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με επιστολές μου -Ευρωβουλευτής- ενημερώνω για την ανάγκη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων εκπόνησης των μελετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2009-2010: Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, τοποθετούμαι στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, με εκχώρηση και της αρμοδιότητας της Γεν. Γραμ. Αιγαίου.

Επανεκκίνηση συναντήσεων με Μελετητές, Υπηρεσίες, Διαχειριστική Αρχή Συντονιστής ορίζεται ο νυν Αντιπεριφερειάρχης και τότε συνεργάτης του γραφείου μου, Π. Χριστόφας. Διαπιστώνεται η υποχρηματοδότηση που υπήρξε για τις μελέτες, οι οποίες επαναχρηματοδοτούνται και επιβεβαιώνεται ότι η μελέτη ‘’Καλλονή-Πέτρα’’έχει μεγάλη υστέρηση. Χρηματοδοτούνται και εκτελούνται τα εκκρεμή τμήματα έργων, Λάρσου-Καλλονής & Μόριας-Λάρσου.


2010-Σεπτέμβριος:Υ πουργός αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, πραγματοποιείται συνάντηση στην Μυτιλήνη, και επίσκεψη στο Σίγρι για το Λιμάνι και τον οδικό άξονα με τον Υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, και ανακοινώνεται η ένταξη του έργου Καλλονή-Σίγρι στο θεματικό πρόγραμμα του Υπ. Υποδομών 44,5 εκ. €, για να μην επιβαρυνθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. (11/08/2011 εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα ‘’Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας’’)2011:Ολοκληρώνονται τα τεύχη Δημοπράτησης, εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και την 1η Νοεμβρίου δημοσιεύεται και στον ΤοπικόΤύπο η Δημοπράτηση Καλλονής-Σίγρι, η οποία δεν πραγματοποιείται λόγω απεργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

27 Μαρτίου 2012: Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, παραμένω στο ΥΠΕΚΑ, τρίτη επαναδημοπράτηση του έργου η οποία οδήγησε και στην οριστική ανάθεσητου στις 09 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ η μελέτη ‘’Καλλονή-Πέτρα’’ βρισκόταν στο στάδιο επικαιροποίησης της.Εν κατακλείδι: Γίνεται αντιληπτό ότι το πλήρες ιστορικό των δύο αυτών μεγάλων έργων δεν περιγράφεται εν συντομία. Ότι τα μεγάλα έργα δεν ολοκληρώνονται σε μια Κυβερνητική Θητεία.

Ο νόμος 3263/2004, με διαφάνεια ως προς τον μειοδότη έργου,αλλά λάθος η κατάργηση πρόσθετων κριτηρίων ποιοτικών κ.α. λειτούργησε εις βάρος της προοπτικής των έργων. Σε πολλαπλά παραδείγματα μπορώ να αναφερθώ, και σαφώς το ότι καρκινοβατεί επί εννέα χρόνια το μεγάλο έργο του βόρειου άξονα, με χαμηλή μάλιστα έκπτωση οφείλεται και σε αυτό.


Οι δύο οδικοί άξονες, το Λιμάνι Σιγρίου, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, σχεδιάστηκαν ως ένα αλληλένδετο σύνολο και έτσι παρουσιάστηκαν από εμένα το μακρινό1984 (Νομάρχης), στο Συνέδριο Νομών του Αιγαίου, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου».

Και ο Νίκος Σηφουνάκης καταλήγει: «Τέλος, η ιστορική μνήμη έχει αποθηκεύσει πότε, και πως δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα. Υπ ́ αυτήν την έννοια εάν υπάρχει πατρότητα αυτή έχει ονοματεπώνυμο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν