× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κόστους 1 εκ. ευρώ στην πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑΛ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/3/2021

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Μνημόνια συνεργασίας με το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, τη UNICEFκαι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήδη έχουν συνταχθεί δύο μνημόνια συνεργασίας τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε προσεχή συνεδρίαση.

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας είναι μεταξύ της ΔΕΥΑΛ, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και αφορά στη μελέτη και κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης και στη μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων  από τον Καρά Τεπέ έως το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης. Το έργο των μελετών ύδρευσης και αποχέτευσης έχει συνολικό προϋπολογισμό  89.466 ευρώ ενώ το έργο της κατασκευής του καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης έχει προϋπολογισμό 261.963 ευρώ.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο συνεργασίας από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεργαστεί και με τις υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο ρόλος της ΔΕΥΑΛ στο έργο αυτό θα είναι κυρίως επικουρικός ενώ  με  την ολοκλήρωση του, θα αναλάβει την σύνδεση του αγωγού μεταφοράς λυμάτων με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του. Επίσης θα αναλάβει την σύνδεση του νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης με το υφιστάμενο εν λειτουργία δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του.

Το δεύτερο τώρα, μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη γνωστή οργάνωση UNICEF, αφορά στην κατασκευή του έργου του αγωγού μεταφοράς λυμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που θα εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, προς το παρόν δεν είναι γνωστός αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη.

Όπως αναφέρεται στα δύο μνημόνια συνεργασίας ο λόγος που προχωρούν οι εργασίες αυτές είναι για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ. «Η προσωρινή δομή στο ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ, όπως σημειώνουν, φιλοξενεί περίπου 6.700 άτομα και αυτή τη στιγμή οι λειτουργικές της ανάγκες σε ύδρευση και αποχέτευση εξυπηρετούνται από υδροφόρα οχήματα και βυτιοφόρα οχήματα. Επιβάλλεται κατά συνέπεια, ιδίως για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των φιλοξενουμένων στη δομή και των κατοίκων της Λέσβου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πρώτων, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , η υιοθέτηση πρωτοβουλιών και δράσεων αναγκαίων στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, λαμβανομένων υπόψιν και των εκτάκτων συνθηκών για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Σχολιάζοντας τις νέες αυτές συνεργασίες της ΔΕΥΑΛ  στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν», ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Φλώρος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Εταιρεία δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτή τη συνεργασία.

«Αντιθέτως σημείωσε, θα είμαστε κερδισμένοι γιατί θα παραλάβουμε δύο σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία θα εξυπηρετήσουν την περιοχή και για τα οποία εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ιστορία αυτή, γεννά πολλά και εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που κρίθηκε σκόπιμος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  δύο σημαντικών έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από τη στιγμή που η δομή του Καρά Τεπέ, υποτίθεται ότι είναι προσωρινή και ότι σε μερικούς μήνες θα εκκενωθεί για να  λειτουργήσει η  μόνιμη εγκατάσταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα ποσά που θα δαπανηθούν από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEFθα ξεπεράσουν τις 500 χιλιάδες ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και το εκατομμύριο ανάλογα με τον προϋπολογισμό του αγωγού που θα συνδεθεί με το Βιολογικό Καθαρισμό. Για ποιο λόγο λοιπόν δύο γνωστές διεθνείς οργανώσεις να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά για μία πρόχειρη εγκατάσταση;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε... άγνωστα νερά

Αύξηση αριθμού εισακτέων φοιτητών από το Σεπτέμβριο, με τη χαμηλότερη δυνατή βάση εισαγωγής. Σχεδιάζεται να εισαχθούν 1185 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα Τμήματα της Μυτιλήνης, αλλά πόσοι θα μείνουν;
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οικονομική καταστροφή και για τους δικηγόρους το λοκντάουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δ. Βασιλούδης για τα μέτρα της πανδημίας και την αξιοποίηση χώρων από τον κλάδο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θα μείνει στα χαρτιά»!

Πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει απλήρωτες υπερωρίες
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γυναίκα νεκρή στα Θέρμα

Υπέκυψε η 62χρονη δικυκλίστρια που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προφυλακίσθηκε ο για ασήμαντη αφορμή μαχαιροβγάλτης

Στη φυλακή οδηγείται με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα ο δράστης του μαχαιρώματος στην Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγουν τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Θα λειτουργούν καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πλην Τρίτης που θα παραμένουν κλειστά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε μια μέρα, 18 κρούσματα κορονοϊού στον Καρά Τεπέ

Ραγδαία η εξέλιξη της νόσου μέσα στον καταυλισμό. 66 κρούσματα σε 14 μέρες, 140 σε καραντίνα!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1ος Μαθητικός Διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Και εκδήλωση για την έρευνα και την καινοτομία
ΥΓΕΙΑ

Ένα self test την εβδομάδα, από Δευτέρα

Για την προσέλευση στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις πανελλαδικές

14 Ιουνίου ξεκινούν τα Γενικά Λύκεια και 15 Ιουνίου τα Επαγγελματικά Λύκεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κάνε μια Ευχή», 25 χρόνια στηρίζει τα όνειρα των μικρών ηρώων

Η Μυτιλήνη μπήκε στο διαδραστικό χάρτη του «Κάνε μια Ευχή» και στηρίζει τον Αβέρκιο να πραγματοποιήσει την ευχή του
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Πιστοί από όλη την Ελλάδα ρωτούν για το Πανηγύρι του Ταξιάρχη»

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στα μέτρα που θα ισχύσουν στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, αναφέρεται ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού π. Ευστράτιος Δήσσος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ