× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο Βορείου Αιγαίου από το 1821 έως το σήμερα»

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης 633 χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/3/2021

«Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο Βορείου Αιγαίου από το 1821 έως το σήμερα»

Πρόταση με τίτλο «Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα», υπέβαλε η  Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου  στο πλαίσιο της Πρόσκληση No 14 με τίτλο: “Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021” του Προγράμματος Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση "Αντώνης Τρίτσης".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 « Η Πρόταση της Περιφέρειας όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  αφορά στην υλοποίηση από ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει τη δημιουργία και λειτουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου), της Χίου (συμπεριλαμβανομένων των Οινουσσών και των Ψαρών) και της Σάμου (συμπεριλαμβανομένων της Ικαρίας και των Φούρνων / Θύμαινας) με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.

            

Η πρόταση  αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού δύο φάσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η πρώτη φάση αφορά στη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου και του εικονικού μουσείου ανά Περιφερειακή Ενότητα (δηλαδή θα περιλαμβάνει ένα εικονικό ψηφιακό χώρο στο διαδίκτυο με τρία βασικά κουμπιά - επιλογές όπου το κάθε κουμπί θα αφορά μία Περιφερειακή Ενότητα (τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο). Στο κάθε εικονικό μουσείο θα προσφέρεται ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής διαδραστικότητας (κείμενα, φωτογραφίες, ήχοι, βίντεο, τρισδιάστατες και εικονικές αναπαραστάσεις, κλπ.). Όλα αυτά θα προσφέρονται σε υπολογιστή μέσω διαδικτύου, σε κινητές συσκευές μέσω app. αλλά και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας μέσω ειδικών μασκών.

- Η δεύτερη φάση (που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ -  ΕΠ Βόρειο Αιγαίο 2021 - 2027) αφορά την εύρεση και κατάλληλη διαμόρφωση τριών χώρων στα τρία μεγάλα νησιά όπου θα φιλοξενηθούν τα ψηφιακά μουσεία προσφέροντας πέραν του ψηφιακού περιεχομένου που θα παραχθεί στα πλαίσια της Πρόσκλησης 14 και άλλες εφαρμογές (οθόνες αφής, ντοκιμαντέρ, έντυπο υλικό, επαυξημένος χάρτης, κλπ.).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Αναφερόμενη στο θέμα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε:

«Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 200 από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υλοποιώντας μια ιδέα του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη,  προχώρησε στην σύνταξη και κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης δημιουργίας “Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα”, έχοντας εξασφαλίσει έγκριση σκοπιμότητας από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

          Ως Περιφερειακή Αρχή επιλέξαμε αντί για “γιορτές και πανηγύρια”  για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821, να καταθέσουμε αυτή την πρόταση χρηματοδότησης προκειμένου να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία των νησιών μας από τον 1821 μέχρι σήμερα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 633.000€. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό,  ειδικά την σημερινή ψηφιακή εποχή, συνεισφέροντας έτσι και εμείς στο να στρέψει ο κόσμος το βλέμμα του στα νησιά μας- στην Ελλάδα μας, την πατρίδα ενός λαμπρού πολιτισμού», καταλήγει στη δήλωσή της η Αναστασία Αντωνέλλη.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου