× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην ξεκληριστούν οι αγρότες με τους δασικούς χάρτες»

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης ώστε να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2021

«Να μην ξεκληριστούν οι αγρότες με τους δασικούς χάρτες»

Παρέμβαση με ανακοίνωσή τους έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση ώστε να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα των δασικών χαρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα αναφέρουν:

«Όπως γνωρίζετε προσφάτως έλαβε χώρα η ανάρτηση των δασικών χαρτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά αυτών.

Η ανάρτησή τους, αποκάλυψε για άλλη μια φορά, τις πολιτικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σημερινής της ΝΔ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο ανάρτησης και κύρωσης των ΔΧ, την κοινή στρατηγική της εμπορευματοποίησης της γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρωσή τους, θα διευκολύνει στο “ξεκαθάρισμα του τοπίου” στη γη ώστε να επιταχυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, θα  διευκολυνθεί η καταστροφή των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, θα ενταθεί το εμπόριο της γης, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.

Παράλληλα διευκολύνεται η συγκέντρωση γης στο κράτος ώστε να δοθεί με φτηνούς ορούς στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων της δήθεν πράσινης ενέργειας, που έχουν μετατρέψει δάση, δασικές εκτάσεις, βουνά σε “πάρκα”  με ανεμογεννήτριες  και του τουριστικού κεφαλαίου.

Με την παρούσα επιστολή μας ζητάμε να μας απαντήσετε, αφενός εάν υπάρχουν εκτάσεις ιδιοκτησίας της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στους εν λόγω χάρτες και αφετέρου σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε  ώστε να κατοχυρωθούν αυτές  οι οποίες τυχόν χαρακτηρίζονται ως δασικές μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εξασφαλίζοντας τη χρήση τους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους, ενδεχομένως μισθώνεται σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών που επιθυμούν και πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις – αντιρρήσεις αλλά και τα προβλήματα που αναδεικνύονται και δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα αλλά και συνολικά στις χρήσεις γης,

ΖΗΤΑΜΕ από το προεδρείο, να εντάξει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, να τοποθετηθούμε  επισήμως, και να υιοθετήσουμε  τη διατυπωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με ψήφισμα το οποίο σας καταθέτουμε, απευθύνεται και θα αποσταλεί στη συνέχεια προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχεις ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου,

 λαμβάνοντας υπόψη,

τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ήδη υπερχαρατσωμένων λαϊκών νοικοκυριών τα οποία με την ανάρτηση των δασικών χαρτών καλούνται να υποβάλουν αντιρρήσεις το κόστος των οποίων είναι υπέρογκο και στο οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μας,

εκφράζει την αντίθεσή του στην αντιμετώπιση της γης ως εμπόρευμα, έρμαιο στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομιλων, της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια και τη καταστροφής της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, στόχοι που διευκολύνονται από το νομικό πλαίσιο, τη δασική πολιτική, την πολιτική χρήσης της γης  και τα κριτήρια των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν .

Ζητά:

Να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος και τα άλλα λαϊκά στρώματα το τέλος των αντιρρήσεων όπως και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις αφού καμία ευθύνη για τη νέα αυτή ανατροπή στη ζωή τους, δεν έχουν.

Να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρήσης της βοσκής και οχι τη μετατροπή των όποιων δασικών εκτάσεων βόσκονται σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια για αλλαγή της χρήσης και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες.

Να μην χαθεί καμία επιδότηση.

Να εξασφαλιστεί μεγάλη και επαρκής παράταση του χρόνου ασκησης των αντιρρήσεων που ειναι απαραίτητη λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν, (οικονομικών, μετανάστευσης, όρων δημοσιότητας) αλλά και από τη πανδημία.

Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρώνονται εγκαίρως οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων, ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»