× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ας υποθέσουμε ότι είστε εκλεγμένη δήμαρχος της Λέσβου…»

Υπόμνημα Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2021

«Ας υποθέσουμε ότι είστε εκλεγμένη δήμαρχος της Λέσβου…»

Υπόμνημα στην στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον απέστειλε με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψή της στη Λέσβο, ο  Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Στο υπόμνημα που δημοσιοποιεί ο Ταξιάρχης Βέρρος, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντηση με την Ιλ. Γιόχανσον, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε δίλλημα για το αν πρέπει ή όχι να παραστεί στη συνάντηση. Μεταξύ άλλων ο Τ. Βέρρος, ζητά από την Επίτροπο να βάλει για λίγο στη θέση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, τον εαυτό της ώστε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Μέχρι και τη στιγμή που υπογράφω το παρόν υπόμνημα, επισημαίνει το Ταξιάρχης Βέρρος, με αφορμή την επίσκεψή σας στη Λέσβο, σταθμίζω το εάν είναι τελικά σκόπιμο να παρευρεθώ στη συνάντηση στην οποία με προσκαλέσατε ή όχι.

Αυτό το δίλημμα επουδενί δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως προσβολή στο θεσμό και στο πρόσωπό σας. Αρκεί μόνο να προσπαθήσετε έστω να μεταφερθείτε για λίγο στη θέση μου και ίσως με καταλάβετε:

Αγαπητή Επίτροπε, σκεφτείτε υποθετικά ότι είστε εσείς μία εκλεγμένη Δήμαρχος στη Λέσβο στο ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους κατοίκους του νησιού που κράτησαν και συνεχίζουν εδώ και έξι χρόνια να κρατούν όρθια την Ευρώπη στο μεταναστευτικό ζήτημα απέναντι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους ανθρώπους που εξαιτίας της μέχρι σήμερα διαχείρισης του ζητήματος από την Ε.Ε. έχουν χάσει την πραγματική οικονομία του τόπου τους, είδαν τον τουρισμό από τον οποίο ζουν σε μεγάλο βαθμό να καταβαραθρώνεται, είδαν τις υποδομές του τόπου τους να καταρρέουν, είδαν το νησί τους να κατακλύζεται από χιλιάδες αμφιλεγόμενους ανθρώπους και οργανώσεις δίνοντας την εικόνα, όχι Ευρωπαϊκού εδάφους αλλά υποσαχάριας Αφρικής και  ως και σήμερα εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς πλήρους  αβεβαιότητας.

Σκεφτείτε πως θα ήταν για εσάς οι άνθρωποι που εκπροσωπείτε να απαιτούν παλλαϊκά την αποσυμφόρηση του νησιού τους και την ισοκατανομή του βάρους του μεταναστευτικού με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για την δικαιότερη διαχείριση του ζητήματος και να μην εισακούονται εδώ και χρόνια.

Μπείτε σε αυτή την ψυχολογία των ανθρώπων αυτών που παραμένουν υπερήφανοι που είναι πολίτες της Ε.Ε. και τις τελευταίες ημέρες πληροφορούνται ότι για το πρόσφατο Σύμφωνο Μετανάστευσης που τους αφορά άμεσα και καθοριστικά, δεν ερωτήθηκαν καν. Στο Σύμφωνο αυτό, οι εξαντλημένοι από κάθε άποψη αυτοί άνθρωποι που υποθετικά εκπροσωπείτε, αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο η Ευρώπη δεν έρχεται πιο κοντά τους, αλλά αντίθετα ξεμακραίνει και ο τόπος τους τείνει να μετατραπεί σε μία γκρίζα ζώνη για να μην αντιμετωπιστεί για πολλοστή φορά πανευρωπαϊκά το ζήτημα.

Σκεφτείτε ειλικρινά για λίγο πως είναι να είστε μία Δήμαρχος σε έναν τόπο που η Ευρώπη αποδεικνύεται πως έχει επιλέξει προ πολλού να μετατραπεί σε μόνιμο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την χώρα που προεδρεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είστε βεβαίως Δήμαρχος στη Λέσβο, αλλά είστε σε θέση ευθύνης της Επιτρόπου της Ευρώπης και κατάγεστε  από μία χώρα βαθιά δημοκρατική.  Φαντάζομαι πως δύσκολα δεν μπορείτε να μην αναγνωρίσετε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να εισακουστούν επιτέλους σε κεντρικό επίπεδο πριν προχωρήσετε σε νέες αποφάσεις.   

Στη θέση πια της οικονομίας του λεσβιακού λαού, γνωρίζετε καλά ότι λειτουργεί ανεμπόδιστα μία μεταναστευτική παραοικονομία που η Ε.Ε. παρά τα κονδύλια που προωθεί για το μεταναστευτικό, δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Το μέλλον της Λέσβου παραμένει υποθηκευμένο από το σταθερά αβέβαιο και θλιβερό της παρόν και το παρελθόν εξακολουθεί να υπερτονίζεται για να επιβληθεί η ιδανικότερη λύση, διατηρώντας όμως το νησί σε καθεστώς μόνιμης δυσφήμισης σε όλο τον κόσμο.

Μετά από τόσες και τόσες συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και πλείστες θλιβερές εξελίξεις αλλά και γεγονότα σε αυτόν τον τόπο, θα περίμενε κανείς πως η Ε.Ε. θα είχε καταλάβει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν και θα εστίαζε στο να αποφύγει νέα. Και θα σχεδίαζε κυρίως στο πως θα κλείσουν οι πληγές των κατοίκων του ανατολικότερου συνόρου της.

Όμως στην πρόσκληση της συνάντησής μας δεν βρίσκουμε πουθενά ως θέμα συζήτησης το πώς οι πολιτικές της Ε.Ε.  μπορούν πράγματι να αποκαταστήσουν τη πολυεπίπεδη ζημία των ανθρώπων που ζούμε εδώ. Ούτε το ενδεχόμενο να ανακουφιστούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με μία πραγματική αποσυμφόρηση που θα διευκόλυνε ακόμα και τη συζήτησή μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα του μεταναστευτικού.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις με την εκ νέου αύξηση των ροών από τις απέναντι ακτές είναι ικανές να εντείνουν το αδιέξοδο που βιώνουμε και να στερήσουν οριστικά το δικαίωμά μας να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Η καμπή του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά μας, είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της. Αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη Δημοκρατία και διακατέχεται από πραγματική αλληλεγγύη.

Η Λέσβος επέδειξε τόση αλληλεγγύη στην Ευρώπη όση δεν μπορεί να ανταποδώσει ολόκληρη η Ευρώπη προς τη Λέσβο. Το λιγότερο που έχει να κάνει σήμερα η Ε.Ε. είναι να αποδώσει τον σεβασμό που μας αξίζει όταν επεξεργάζεται λύσεις, Σύμφωνα και πολιτικές και να συνειδητοποιήσει ότι στα νησιά μας υπάρχουμε και εμείς οι κάτοικοί τους. Με ζωή, νέους ανθρώπους, δικαιώματα και ελπίδες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ένωσης. Μην προσπαθήστε να χτίσετε λύσεις χωρίς αυτούς διότι θα είναι οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια. Απλώς θα καταρρεύσει…», καταλήγει στο υπόμνημά του, προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ιλ. Γιόχανσον ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε ο οδηγός μοτοσικλέτας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δραστηριότητες στη φύση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου
ΓΕΥΣΗ

Master Chef και βραβείο της «Ασπίδας» στη Μαργαρίτα

«Ανέδειξε το νησί μας και τη γαστρονομία μας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ‘να χέρι νίβει το άλλο με «άριστο» τρόπο;

Ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση Πανεπιστημιακού στη θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου των Προτύπων Σχολείων της Μυτιλήνης με την περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης επ’ αμοιβή «εργαζόμενη» στα προγράμματα του!
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη της Ευρώπης για τους λαθρεμπόρους»

Διάλεξη του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην 18η εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου LSE, με θέμα τη Μεταναστευτική Κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φθινόπωρο οι εκλογές του Παγγεραγωτικού Συλλόγου

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Ιουνίου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, μετά την παράταση που δόθηκε νομοθετικά στα Διοικητικά Συμβούλια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιοδείες της ΚΝΕ στα χωριά της Λέσβου

Ενημερωτικές συναντήσεις με νέους σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου-Κατασκήνωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξενάγηση στο βασίλειο των μελισσών

Αναλυτική ενημέρωση για τη ζωή των μελισσών με βιωματικές δράσεις και γευσιγνωσία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε μία γυναίκα, οδηγός δικύκλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δυνατότητα μεταγραφής από το Μουσικό στο Μουσικό της Καλλονής»

Ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

250 συμμετοχές στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από 56 χώρες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζωγράφισαν την παραλία των ονείρων τους

Και περιβαλλοντικό θέμα στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Συλλόγου «Δελφίνι»