× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έλλειμμα μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ευρώπη»

Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, παραδέχθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλ. Γιόχανσον, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2021

«Έλλειμμα  μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ευρώπη»

«Θέλω να συναντήσω και να ακούσω τους ανθρώπους που ζούνε στα νησιά», δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης ελληνικά και ευρωπαϊκά.  η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή της η Ίλβα Γιόχανσον παραδέχθηκε ότι υπάρχει  έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και ότι τα  νησιά που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα  έχουν επωμιστεί τα τελευταία έξι χρόνια, όλο το βάρος της κατάστασης αυτής.

«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αισθάνεται καμία περιοχή και κανένα νησί ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, σημείωσε η κ. Γιόχανσον.  Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι στη Λέσβο τα όρια αυτά κοντεύουν να εξαντληθούν. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτικό να βρεθούν λύσεις και να κατασκευασθούν νέες δομές. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στα νησιά υπήρχαν 40 χιλιάδες μετανάστες που ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες. Απαράδεκτες εξάλλου ήταν οι συνθήκες για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της και αναφερόμενη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η κ. Γιόχανσον σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ίδια μαζί με τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσίασαν το προσχέδιο του νέου Συμφώνου, όπως είπε, το οποίο σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καλύψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε πριν ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξής του, επισκέφθηκε τις χώρες υποδοχής και την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, με στόχο, να περιοριστούν όσο γίνεται οι μεταναστευτικές ροές και οι διαδρομές τους.

«Οι αιτούντες άσυλο, σημείωσε η κ. Γιόχανσον, πρέπει να έχουν δικαίωμα να περάσουν από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Όσοι δικαιούνται άσυλο να τους καλωσορίσουμε και όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία. Η Τουρκία ειδικά σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συνεργαστεί και να δεχτεί επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο».

Αναφερόμενη στο θέμα των νέων δομών η Ευρωπαία Επίτροπος,  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν  το συντομότερο δυνατόν και πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει για αυτές 250 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μιλώ με ανθρώπους που ζούνε στη Λέσβο και στη Σάμο, σημείωσε η Ιλ. Γιόχανσον και γνωρίζω ότι είναι νησιά που ζούνε από τον τουρισμό και δεν έχουν λάβει την απαραίτητη αλληλεγγύη. Παρενθετικά να σημειώσω πως στο νέο Σύμφωνο, έχουμε εντάξει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσουμε τα κονδύλια της μεταναστευτικής πολιτικής για την αποζημίωση των νησιωτών. Αυτή τη στιγμή ωστόσο τρέχει στην Ευρώπη ένα πρόγραμμα ανάκαμψης, πολλών εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα ότι θα επιστρέψει ο τουρισμός στα νησιά και ότι η Ευρώπη γενικότερα θα επιστρέψει στην κανονικότητα», κατέληξε η κ. Γιόχανσον.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  Ν. Μηταράκης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, δεν θα επιτρέψει ποτέ φαινόμενα δομών όπως η Μόρια. Αντίθετα, πρέπει να προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας προς όφελος όλων. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί ένας ασφαλής μηχανισμός μετεγκαταστάσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρώπη οφείλει ευγνωμοσύνη στους ακρίτες, τα δικαιώματα των οποίων επηρεάστηκαν από την κρίση, δυστυχώς όμως αυτό δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από όλους, επισήμανε ο Νότης Μηταράκης.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στις 24 Απριλίου

Αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας