× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο επίκεντρο η σεισμόπληκτη Βρίσα

Έργα και Δράσεις που αφορούν τον ταλαιπωρημένο οικισμό της Δυτικής Λέσβου τέθηκαν σήμερα επί τάπητος σε συνάντηση του προέδρου του χωριού με Ταξιάρχη Βέρρο και Κώστα Μουτζούρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2021

Στο επίκεντρο η σεισμόπληκτη Βρίσα

Τη σεισμόπληκτη κοινότητα Βρίσας επισκέφθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μαζί με τους στενούς συνεργάτες τους, προκειμένου να συναντήσουν τον πρόεδρο της κοινότητας Στρατή Παράκοιλα και κατοίκους για  θέματα που αφορούν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου που παρέστη στις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα Απόστολο Αλατζά και στενούς συνεργάτες συζήτησε με  τους κατοίκους και τους επαγγελματίες ζητήματα που αφορούν το θέμα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές στο μεγάλο σεισμό του 2017.  Όπως εξηγεί στο «Ν» ο Στρατής Παράκοιλας κοινοτάρχης της Βρίσας, η αρχική νομοθεσία προέβλεπε μεν αποζημιώσεις για τους πολίτες που είχαν υποστεί ζημιές, όχι όμως για τους επιχειρηματίες.

«Με παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνει ο Σ. Παράκοιλας, και του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, ο νόμος άλλαξε το 2019 και μάλιστα είχε αναδρομική ισχύ ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι σεισμόπληκτοι επαγγελματίες της Βρίσας. Η Περιφερειακή Αρχή της Χρ. Καλογήρου, ξεκίνησε την προσπάθεια συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων, η διαδικασία όμως στην πορεία για διάφορους λόγους δεν συνεχίστηκε. Σήμερα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε το ζήτημα προχωράει και σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις. Συνολικά το θέμα αυτό αφορά 50 επαγγελματίες, 30 από τη Βρίσα και 20 άτομα από Πλωμάρι και Πλαγιά. Κάποιοι από αυτούς ήταν παρόντες στις σημερινές συζητήσεις ».

Από εκεί και πέρα ο ίδιος ο πρόεδρος της Βρίσας έθεσε υπόψη του Περιφερειάρχη άλλα δύο σοβαρά θέματα που αφορούν στην ταλαιπωρημένη κοινότητα και σχετίζονται με την επισκευή του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και το λιμάνι του Αγίου Φωκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευελπιστούμε, σημειώνει ο Στρατής Παράκοιλας, ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει με 70 χιλιάδες ευρώ τη μελέτη για την αναστύλωση του Αγίου Κωνσταντίνου και ότι  θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου  του λιμανιού του Αγίου Φωκά. Το λιμανάκι αυτό έπαθε πολύ μεγάλη ζημιά στο σεισμό του 2017 και σήμερα εκπονείται σχετική μελέτη για την  επισκευή του».

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρέστη στη συνάντηση μαζί με τους αντιδημάρχους, Τεχνικών Έργων  Ανδρέα Αξή και   Οικονομικών και Πολιχνίτου Γιώργου Αλάνη .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε ο Ταξιάρχης Βέρρος ενημέρωσε τον κοινοτάρχη και τους κατοίκους  για μία σειρά έργων και δράσεων που σχετίζονται με τη σεισμόπληκτη Βρίσα και προχωρούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Το πρώτο θέμα αναφέρει ο πρόεδρος του χωριού  σχετίζεται με την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας ένα έργο που φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Την Παρασκευή όπως μας είπαν, το Υπουργείο Παιδείας θα στείλει τα σχετικά έγγραφα και εντολή στην Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές  (ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ πρώην ΟΣΚ) ώστε να εκπονηθεί η μελέτη του σχολείου. Ο Σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση σχολείου 700 τετραγωνικών μέτρων συνολικά και ειδικότερα 600 τ.μ για Δημοτικό Σχολείο και 100 τ.μ για Νηπιαγωγείο.

Το δεύτερο θέμα, σημειώνει ο Στρ. Παράκοιλας για το οποίο μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος είναι ότι ολοκληρώνεται η δημοπράτηση του έργου της επισκευής γέφυρας που είναι στην είσοδο του χωριού και ότι ανοίγονται οι προσφορές τις επόμενες ημέρες ενώ την επόμενη εβδομάδα  ξεκινάει η εργολαβία των 35 χιλιάδων ευρώ, για την απομάκρυνση των μπάζων από τα στενά δρομάκια του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εργολαβία δεν μπορούσε να καλύψει τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία απαιτείτο η χρήση μικρών οχημάτων με τη συνδρομή εργατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και πάλι ο χώρος φύλαξης των αξιόλογων δομικών υλικών. Για όσους δεν γνωρίζουν, να εξηγήσουμε πως είχε οριστεί ένα συγκεκριμένο οικόπεδο στο οποίο οι συμπολίτες μας που κατεδάφιζαν τα σπίτια τους, είχαν τη δυνατότητα να φυλάξουν τα αξιόλογα υλικά ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Ο χώρος αυτός το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε με υπαλλήλους του εργολάβου που είχε αναλάβει το έργο της αποκομιδής και διαχείρισης των μπάζων, το τελευταίο διάστημα όμως παρέμενε κλειστός. Πλέον εκεί θα βρίσκεται ένας υπάλληλος του δήμου καθημερινά και οι δημότες μπορούν είτε να παραδίδουν τα υλικά από τα κτίρια που κατεδαφίζουν, είτε ακόμη και να παραλαμβάνουν τα υλικά που είχαν παραδώσει, εάν βρίσκονται σε στάδιο ανέγερσης οικοδομής».

Εντωμεταξύ όπως αναφέρει ο Στρ. Παράκοιλας, την Παρασκευή αναμένεται στο χωριό, ο συντονιστής που έχει οριστεί για την τακτοποίηση των διαφόρων εκκρεμοτήτων, Θεόδωρος Κυπραίος, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί.

«Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να έχουμε μια καλή συνεργασία μαζί του και να μας στηρίξει στην προσπάθεια που κάνουμε. Ένα από τα θέματα που θα βάλουμε είναι και η παράταση με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, της επιδότησης ενοικίου, η οποία λήγει το Μάιο. Για το ίδιο θέμα ζητήσαμε τη συνδρομή του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, παρά το ότι δεν είναι αρμόδιοι γι’ αυτό».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες