× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Περπατάμε, τρέχουμε, βγάζουμε σέλφι και μιλάμε για τον Αυτισμό

Απρίλιος, ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης- Δράσεις από τη «Συνεξέλιξη», τους «Lesvos Runners», τους ποδηλάτες και παραμύθι!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/4/2021

Περπατάμε, τρέχουμε, βγάζουμε σέλφι και μιλάμε για τον Αυτισμό
φωτογραφία Lesvos MtB

Τα παιδιά και οι άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού είναι «η προσωποποίηση της αλήθειας και της ειλικρίνειας» λέει στο «Ν» η γραμματέας του Συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό, «Συνεξέλιξη» Μυρσίνη Κομνηνού, ενώ σήμερα 1η Απριλίου και για όλο τον Απρίλιο «τρέχει» ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φάσμα του Αυτισμού. Στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» μιλήσαμε με τη «Συνεξέλιξη» αλλά και το μέλος ΔΣ του Συλλόγου Δρομέων «Lesvos Runners», Γιάννη Παττακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη δράση, «Lesvos runs for Autism 2021» είναι ένα δρομικό αθλητικό γεγονός που σκοπό έχει την Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και Αποδοχή του Αυτισμού στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Απριλίου έως και την Κυριακή 18 Απριλίου, εξηγεί ο κ. Παττακός.

Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, μπορεί όποιος, όποια και όποτε μπορεί, να τρέξει ή και να περπατήσει οποιαδήποτε διαδρομή, όσες φορές εκείνος επιθυμεί, κατά μόνας ή σε παρέα δυο ατόμων- τηρώντας τα μέτρα. Στο τέλος μια σέλφι φωτογραφία θα αποστέλλεται από τον συμμετέχοντα στο e-mail [email protected] ή στο messenger της σελίδας, η οποία στη συνέχεια θα ανεβαίνει στη σελίδα της εκδήλωσης @Lesvos runs for Autism 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αιτήματα της «Συνεξέλιξης» είναι η δημιουργία κέντρου ημέρας στη Λέσβο από το υπουργείο Υγείας, στέγες υποστηριζόμενες διαβίωσης, όπως λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα και βέβαια κατάλληλο κτήριο για το Ειδικό Σχολείο.

Εκτός από την προαναφερθείσα δράση που ξεκινά αύριο, Παρασκευή, η «Συνεξέλιξη» απευθύνθηκε σε ειδικούς θεραπευτές, ώστε να υπογράψουν το δικό τους άρθρο, το οποίο θα δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπο. Επίσης ένα διαφορετικό παραμύθι, «Ο Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη θα παρουσιαστεί από τη Βαλεντίνα Βεκρή, τον Βασίλη Αναγνώστου, μουσικοπαιδαγωγό και την Τέτα Ράλλη βρεφονηπιοκόμο στα σχολεία της Λέσβου. Είναι ήδη βιντεοσκοπημένο και θα προβληθεί στις σχολικές τάξεις μέσα στον Απρίλιο, έπειτα από συνεννόηση με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, την καθιερωμένη ποδηλατάδα που πραγματοποιεί ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου για τον Αυτισμό, κατάτι διαφοροποιημένη λόγω πανδημίας πρόκειται να κάνει από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

Τέλος, έπειτα από συνεννόηση με τις Αρχές θα φωταγωγηθεί το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Απρίλιος 2021 Δράσεις της ΣΥΝ-εξέλιξης για τον μήνα Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Αποδοχής του Αυτισμού, η ανακοίνωση:
«Η Λέσβος Τρέχει για τον Αυτισμό- Lesvos Runs for Autism 2021. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου «Lesvos Runners», και προσαρμοζόμενοι στις νέες covid-συνθήκες, διοργανώνεται ένα virtual δρομικό αθλητικό γεγονός που θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 έως και την Κυριακή 18 Απριλίου 2021. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, μπορεί όποιος και όποτε μπορεί , να τρέξει ή και να περπατήσει οποιαδήποτε διαδρομή, όσες φορές εκείνος επιθυμεί, μόνος ή σε παρέα δυο ατόμων. Μια selfie φωτογραφία θα αποστέλλεται από τον κάθε συμμετέχοντα στο e-mail [email protected] ή στο messenger του @LesvosRunsForAutism και στη συνέχεια θα ανεβαίνει στην αντίστοιχη σελίδα του event στο Facebook. Έτσι, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί θα στείλουμε μήνυμα αποδοχής του Αυτισμού.
Αρθρογραφία στον τοπικό τύπο σε συνεργασία με τους ειδικούς- θεραπευτές της Λέσβου, επιχειρείται μια έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Αυτισμό. Τα άρθρα θα δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.
Παραμύθι για τον Αυτισμό στα σχολεία. Η βρεφονηπιαγωγός κα Τέτα Ράλλη αφηγείται, ο μουσικοπαιδαγωγός κ.Βασίλης Αναγνώστου πλαισιώνει μουσικά και η ψυχολόγος κα Βαλεντίνα Βεκρή αναλύει.
Μας εξηγούν τον Αυτισμό μ’ ένα διαφορετικό τρόπο. Μέσα από το παραμύθι «ο Αυτός», του Πέτρου Πουλάκη, ο Αυτισμός παρουσιάζεται και γίνεται ευκολότερα κατανοητός σε μικρούς και μεγάλους. Το παραμύθι βιντεοσκοπήθηκε και μέσω της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου προωθείται σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού, ώστε να παρουσιαστεί στους μαθητές μέσα στο μήνα Απρίλιο.
 Η καθιερωμένη ποδηλατάδα που γίνεται σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, θα είναι λίγο διαφορετική λόγω   συνθηκών. Οι ποδηλάτες του συλλόγου, διανύοντας μια απόσταση, το τριήμερο από τις 2 έως και τις 4 Απριλίου, θα στείλουν κι εκείνοι το δικό τους μήνυμα αποδοχής του Αυτισμού
. Φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων. Δύο δημόσια κτίρια του νησιού, θα φωταγωγηθούν μπλε, όπως έχει παγκοσμίως καθιερωθεί, την Παρασκευή 2 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Συγκεκριμένα, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην πόλη της Μυτιλήνης και  το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής θα φορέσουν μπλε χρώμα για να τιμήσουν την ημέρα αυτή θα φορέσουν μπλε χρώμα για να τιμήσουν την ημέρα αυτή.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ