× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανυπαρξία έργου από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης για τον απολογισμό της Περιφέρειας που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2021

«Ανυπαρξία έργου από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα»

Tην πλήρη ανυπαρξία έργου από μεριάς της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη και Χριστόφα καταδεικνύει ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης με την τοποθέτηση του στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που είχε ως θέμα τον απολογισμό της Περιφέρειας.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά μεταξύ άλλων « μίλησε η Περιφερειακή Αρχή για έργα που υλοποιεί.
Αλλά ας δούμε την εικόνα που θέλει να ξεχάσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  •  Το φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι δεν λειτουργεί και είναι αμφίβολο αν θα το παραλάβει η ΔΕΥΑΛ Λέσβου. Εκτός λειτουργίας είναι η λιμνοδεξαμενή του Βαφειου εδώ και δυόμιση χρόνια. Οι λιμνοδεξαμενές της Ατσικής και του Κάσπακα στη Λήμνο είναι στα αζήτητα, τα είπε ο κ. Αδαμίδης.
  •  Αγνοείται ο αναδασμός στην Ατσική της Λήμνου όπως συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια.
  •  Δεν μας είπε τίποτα η Περιφερειακή Αρχή για το δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου που καρκινοβατεί επί δεκαετίες.
  •  Δεν έχουμε ακούσει σήμερα ούτε μια κουβέντα για το δρόμο Στύψης – Μολύβου, δηλαδή το δρόμο που αποτελεί συνέχεια του δρόμου Καλλονής – Πέτρας.
  •  Θα αξιοποιηθεί επιτέλους η μελέτη του ΕΜΠ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων δημόσιου φωτισμού που θα μειώσει το κόστος των δημοτικών τελών σε ετήσια βάση κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα των νησιών μας;
  •  Κανένας σχεδιασμός δεν έχει εκπονηθεί ως σήμερα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό για ύδρευση και άρδευση. Αν και τα νησιά της Περιφέρειας μας, όλα χωρίς καμία εξαίρεση, όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας.
  •  Δεν έχουμε δει ως σήμερα κανένα σχεδιασμό για την αποκατάσταση και την κατασκευή νέων κτηρίων σε Λέσβο – Χίο – Σάμο των σχολείων που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς της Βρίσας το 2017 και της Σάμου το 2020.
  • Καμία παρέμβαση δεν έχουμε δει ως σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή για το θέμα των δασικών χαρτών με εξαίρεση τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κουφέλος.
  • Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή ως σήμερα για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών. Σήμερα τα δρομολόγια αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το ίδιο ισχύει και για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες».


Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ.Μανάβης επεσήμανε:

 «Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής που παρουσιάσθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου, απέδειξε για άλλη μια φορά την πλήρη ευθυγράμμιση της Περιφερειακής Αρχής με την κυβερνητική πολιτική που απροκάλυπτα ενισχύει την κερδοφορία του Kεφαλαίου και ταυτόχρονα καταδικάζει σε ολοένα και πιο δυσβάστακτη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα» .


Ακούγοντας τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες στις εισηγήσεις τους για τον απολογισμό του 2020 γίνεται φανερό πως η Περιφερειακή Αρχή κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση- είναι προφανές ότι δεν έχει δική της πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νησιών μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, πέραν από το προσφυγικό δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική πολιτική παρέμβαση σε άλλα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα έχουμε φθάσει που οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όπως για μια ακόμα φορά τόνισαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση.

Τα παραπάνω, δείχνουν απόσυρση από την ουσία της πολιτικής και επιπλέον φωτίζουν τον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή κινείται απομακρυνόμενη από την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των νέων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχο-μεσαίων αγροτών και των ανέργων των νησιών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε αιτηθεί να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαμόρφωση των σχετικών θέσεων χωρίς να εισακουστούμε. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή για την αύξηση των πόρων του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου. Αγνοούνται ως σήμερα τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, ενώ δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός για την αναγκαία εκπαίδευση των αγροτών μας.

Οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας εγκαταλείπουν τα χωράφια τους χτυπημένοι από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι μας καταστρέφονται φέτος από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί το 2020 έδωσαν για απόσταξη κρίσης χιλιάδες τόνους κρασιού, ενέργεια που τους δίνει μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή δείχνει το ζοφερό μέλλον της αμπελουργίας στα νησιά μας. Στον τομέα του πολιτισμού, έγινε απαρίθμηση σειρά έργων αλλά ουσιαστικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό δεν είδαμε.

Επίσης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής δεν είδαμε ούτε μια αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους στον πολιτισμό που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη μεταναστεύσει από τα νησιά προς το εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ άλλοι, άλλαξαν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μηδενική είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας και όσον αφορά στην στήριξη των εργαζομένων στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού που βρίσκονται σε απίστευτα άσχημη κατάσταση. Η οικονομική ενίσχυση προς τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί από τους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος είναι τραγικά ανεπαρκής, καθώς θα φθάσει στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ