× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

Θα τα λάβουν πρώτα μαθητές και εκπαιδευτικοί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2021

Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την διάθεση των self test στα φαρμακεία, καθώς θα διατίθενται δωρεάν από την Τετάρτη 7 Απριλίου, ενώ το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχουν εφοδιαστεί επαρκώς περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έδωσε σαφείς διευκρινίσεις και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς θα τα λάβουν πρώτοι.

«Αρχικά θα δοθούν σε ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή σε μαθητές Λυκείων και στους εκπαιδευτικούς και ύστερα σε παραγωγικές ηλικίες 18 έως 64 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Κάθε εβδομάδα, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής μας ταυτότητας. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνουμε από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το self test πραγματοποιείται εύκολα κατ ́ οίκον, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας. Οι ενήλικες μπορούν να διενεργήσουν το τεστ μόνοι ή με βοήθεια εφόσον την χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων. Σε ανήλικους κάτω των 12 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικους. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Προσοχή! Πριν ξεκινήσουμε το test, θα πρέπει να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του.Κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Το αποτέλεσμά μου είναι θετικό! Τι πρέπει να κάνω;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν το αποτέλεσμα του τεστ σας είναι θετικό, πρέπει να το δηλώσετε στη σελίδα self-testing.gov.gr.

Εκεί θα βρείτε μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ ́οίκον περιορισμό. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Αρνητικό τεστ
Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε μόνο αν ανήκετε σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές) που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε το self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ