× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι στον ανταγωνισμό, στον φόβο, στην ανασφάλεια και στην αποξένωση!

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου παραμυθιού της Βαγγελιώς Καρακατσάνη «Έρημο Κλουβί»- Γράφει ο ΔΑΝΙΗΛ ΤΣΙΟΡΜΠΑΤΖΗΣ

Δημοσίευση 3/4/2021

Όχι στον ανταγωνισμό, στον φόβο, στην ανασφάλεια και στην αποξένωση!

Ένα νέο βιβλίο, παραμύθι κι αυτήν την φορά, με τίτλο «Έρημο Κλουβί» της Βαγγελιώς Καρακατσάνη κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η Βαγγελιώ είναι αρχιτεκτόνισσα τοπίου κι έχει ασκήσει το επάγγελμά της στον ιδιωτικό τομέα. Δημοσιογραφεί στον τοπικό τύπο. Έντονα θυμόμαστε όλοι το πέρασμά της από τη Μυτιλήνη και τη σύνταξη του «Νέου Εμπρός». Σήμερα γράφει στις εφημερίδες «Αλήθεια» της Κρήτης, «Φωνή Λογοτεχνών» και στην ηλεκτρονική σελίδα «Ατέχνως» (https://atexnos.gr). Η Βαγγελιώ παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου, φωτογραφίας, χορού και δραματοθεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Μάρτη του 2021, κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο, ένα παραμύθι με τίτλο «Έρημο Κλουβί» με εικονογράφηση της ζωγράφου - χαράκτριας και προεδρίνας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Εύας Μελά, από τις εκδόσεις «Ατέχνως» (ISBN: 978-618-85121-7-7).

Το παραμύθι «Έρημο Κλουβί» είναι μια πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνιστές τα πουλιά. Θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα, που θα κληθούν να απαντήσουν στην ενήλικη ζωή τους, όταν οι καταναγκασμοί -με όποια μορφή- θα βαραίνουν στις επιλογές τους.

Ταυτόχρονα το «Έρημο κλουβί» είναι ένα μάθημα αισθητικής και καλαισθησίας με τα εξαιρετικά σχέδια που έφτιαξε η Εύα Μελά εμπνευσμένη από την ιστορία. Στο τέλος του παραμυθιού, υπάρχει ένα διαδραστικό παράρτημα, με το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα νοήματα του βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραμύθι εστιάζει στα διαχρονικά μηνύματα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού. Το παραμύθι «λέει» ένα καθαρό όχι στον ανταγωνισμό, στον φόβο, στην ανασφάλεια και στην αποξένωση. Αυτά τα μηνύματα θα συγκινήσουν τα παιδιά και θα τα τσιγκλήσουν να ζήσουν την περιπέτεια μέχρις ότου ανακαλύψουν μέσα από την ιστορία την ουσία αυτών των πανανθρώπινων αξιών.

Οι νεαροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να δουν καλύτερα πλευρές της ζωής που μας κρατούν καθηλωμένους και φοβισμένους, με το κεφάλι σκυμμένο. Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια ενδοσκόπηση αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι η ελευθερία έχει τίμημα. Ότι το οικονομικό πλέγμα του συστήματος είναι τέτοιο, που για «ένα κομμάτι ψωμί» πρέπει να πουλήσεις την ψυχή σου. Η επιλογή λοιπόν να είσαι ελεύθερος και δυνατός, δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεν την κατακτάς αν δεν αγωνιστείς, αν δεν σηκώσεις το κεφάλι με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα.

Τα υπόλοιπα έργα που έχει εκδώσει η Βαγγελιώ Καρακατσάνη είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μυθιστόρημα «Στη ρίζα τ’ αετού» (ISBN: 978-960-93-7630-3), το 2005, από τις εκδόσεις «Επιλογές». Η Βαγγελιώ αφηγείται τη ζωή ενός ανήσυχου νέου, με τα σκαμπανεβάσματα, την εσωτερική διαπάλη και τις έριδες που τη συνοδεύουν, έως ότου κατακτήσει τις ατομικές του ισορροπίες και γαληνέψει. Μια κραυγή ενάντια στο κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων. Ένα ράπισμα ενάντια στην περιφρόνηση και την αμφιθυμία, στη μοναξιά και την παραμέληση, στην εκμετάλλευση και την κακοήθεια, στην απομόνωση και την υποτίμηση των οικογενειών των ψυχικά ασθενών.

Ακολούθησε το παραμύθι «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι» (ISBN: 978-618-5300289, με εικονογράφηση της Άννας και του Σταύρου, μελών της ομάδας ζωγραφικής της κλινικής ψυχικής υγείας «Άγιος Χαράλαμπος». Ένα παραμύθι, που γράφτηκε στο πλαίσιο ψυχοθεραπείας βρίσκει το δρόμο του για το δύσκολο παιδικό κοινό μιλώντας απλά και κατανοητά για τα διαχρονικά μηνύματα της αγάπης, της κατανόησης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ενσυναίσθησης και των ουσιαστικών ανθρωπίνων σχέσεων. Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο ψυχοθεραπείας καθώς επενεργεί στην υγιή διαπαιδαγώγηση μικρών και μεγάλων.

Τον Σεπτέμβρη του 2020 κυκλοφορεί την ποιητική συλλογή της «Τα αναγκαία» (ISBN:978-618-84717-3-3) από τις εκδόσεις «Ατέχνως». Ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης στον πρόλογό του σημειώνει: «Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη μ’ αυτό το ποιητικό πόνημα βάζει επί τάπητος τα ζητήματα του κόσμου, τα ζητήματα της καρδιάς και μας ταξιδεύει σ’ ένα ταξίδι βαθιάς περισυλλογής, ενεργητικού στοχασμού και πολιτικού προβληματισμού γεμάτο πρωτόλεια συγκινήματα αναγκαία για το σημερινό άνθρωπο. Περπατάμε και ακολουθούμε την ποιητική της ροή για να μεγαλώσει η ταυτότητά μας και να οξύνουμε τη συνείδησή μας. Η λιτότητα και η αμεσότητα του λόγου της δημιουργούν μια βιωματική γραφή γεμάτη συχνότητες ευαισθησίας και συναισθηματικά κύματα οικουμενικότητας και αδελφότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετέχει στην ποιητική ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» των εκδόσεων «Ατέχνως» (ISBN:978-618-84717-0-2). Δεκαεννέα ποιητές επιχειρούν με τα ποιήματά τους να προσεγγίσουν και να αναδείξουν στιγμές της ανθρώπινης κατάστασης και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Παλαιότεροι και νεότεροι, ο καθένας και η καθεμιά με τη δική του μικρή ή μεγαλύτερη θητεία στην ποίηση, προσπαθούν και καταφέρνουν να μας κάνουν κοινωνούς της προσωπικής αγωνίας τους, που όμως δεν παύει να είναι και δική μας αγωνία.

Συμμετέχει στη συλλογή ποιημάτων και διηγημάτων «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ.» των εκδόσεων «ατέχνως» (ISBN: 978-618-84717-6-4). Η συλλογή, με ιστορίες και ποιήματα από την εποχή του κορονοϊού είναι η πρώτη λογοτεχνική καταγραφή της καραντίνας. Νέοι και παλαιότεροι δημιουργοί κατέγραψαν, έγραψαν, περιέγραψαν όσα ζήσαμε, νιώσαμε και σκεφτήκαμε τις ημέρες του εγκλεισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*