× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τους φορείς των νησιών συζήτησε ο Αλέξης Χαρίτσης

Για την οικονομία και την ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων, η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2021

Με τους φορείς των νησιών συζήτησε ο Αλέξης Χαρίτσης

Για την οικονομία και την ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η εκδήλωση παρουσίασε ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από τα πέντε μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και από τον γόνιμο χαρακτήρα των παρεμβάσεων και της συζήτησης.

Κεντρικός ομιλητής από πλευράς διοργανωτών ήταν ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Αναφέρθηκε συνοπτικά στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας (π.χ. προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι»), οι οποίες είχαν γνώμονα την «κοινωνική χρησιμότητά» τους. Επεσήμανε ότι η κατάσταση για τους μικρομεσαίους εμπόρους, καταστηματάρχες και επαγγελματίες είναι στο «μη περαιτέρω» και ότι σημαντική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της και τα ελλειμματικά μέτρα στήριξης. Υπογράμμισε, ακόμη, την έλλειψη στοχευμένων μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε κλάδου και της κάθε περιοχής, αλλά και χαρακτηριστικά όπως αυτό της νησιωτικότητας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαία την επανεκκίνηση της αγοράς, όμως με σαφές σχέδιο και πολλαπλά μέτρα υγειονομικής θωράκισης και επιδημιολογικού ελέγχου.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν διαδοχικά 20 εκπρόσωποι φορέων των νησιών: πρόεδροι των επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων, εκπρόσωποι συλλόγων από τον χώρο των ξενοδοχείων και της εστίασης, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι τοποθετήσεις τους κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτον, τα επείγοντα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πανδημία και την δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι φορείς περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση της πλειοψηφίας των δραστηριοποιούμενων στο χώρο του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού και τον κίνδυνο συντριβής των μικρών επιχειρήσεων. Περιέγραψαν προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας, τη συσσώρευση νέων χρεών, τη δυσκολία κάλυψης του λειτουργικού κόστους και διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ήταν κοινό το αίτημά για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των δυσχερειών, όπως και πανθομολογούμενη η διαπίστωσή τους ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή.

Μια δεύτερη θεματική αφορούσε ειδικότερα, κλαδικά ή τοπικά προβλήματα, όπως οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία ή οι καθυστερήσεις στη στήριξη των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Σάμου.

Μια τρίτη θεματική, η οποία προσέδωσε και έναν περισσότερο γόνιμο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα στη συζήτηση, αφορούσε διαρθρωτικού τύπου χαρακτηριστικά της οικονομίας στο Β. Αιγαίο και ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα. Η ανάγκη μονιμοποίησης της μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και η αποσύνδεσή του από το προσφυγικό ήταν καθολικό αίτημα των ομιλητών· ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε ο εξαιρετικά θετικός χαρακτήρας του Μεταφορικού Ισοδύναμου (όπως και των Ειδικών Αναπτυξιακών) που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζητήθηκε η  περαιτέρω ενίσχυσή του. Έγιναν αναφορές στην μακροχρόνια καθήλωση του τουρισμού στο Β. Αιγαίο, η οποία επιτάθηκε λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με ελλείψεις στις υποδομές (αεροδρόμια-λιμάνια), τις δυσχέρειες και το υψηλό κόστος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και την αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Υγείας. Κοινή συνισταμένη ήταν η ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει επιπλέον υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του Βορείου Αιγαίου (π.χ. τον παραμεθόριο χαρακτήρα του, την επίδραση του προσφυγικού) και η οποία θα κατανοεί και θα αντιμετωπίζει με εστιασμένο τρόπο τις ανισότητες και δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε, αφενός, ότι από την πολιτική της ΝΔ απουσιάζει τόσο το όραμα για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, όσο και η στοιχειώδης υποστήριξη υφιστάμενων μέτρων (βλέπε καθυστερήσεις πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου). Αφετέρου, υπενθύμισε επιγραμματικά το σύνολο των πολιτικών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε για τα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και σε προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (π.χ. επιδότηση εισιτηρίων για τόνωση εγχώριου τουρισμού στα νησιά), όσο και στρατηγικού χαρακτήρα ( π.χ. κίνητρα για προσέλκυση δημόσιων λειτουργών στα νησιά).

Παρέμβαση, επίσης, πραγματοποίησε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννης Μπουρνούς. Ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος καταληκτικά υπογράμμισε ότι οι ανάγκες και απόψεις των φορέων θα τροφοδοτήσουν τόσο τις θέσεις του κόμματος, όσο και τις παρεμβάσεις του για τα θέματα των νησιών και του Β. Αιγαίου ειδικότερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Πύλη Εισόδου του Πλωμαρίου θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Λέσβου»

Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί ο οικίσκος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες στην Πύλη Εισόδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Αλεξάνδρα Κερλίδου μιλά και παίζει μουσική με τα μάτια!

Η 21χρονη Μυτιληνιά που φοιτά στο ΕΕΕΕΚ Λέσβου δίνει συναυλία στο «Σταύρος Νιάρχος» και το Μέγαρο Μουσικής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στα Κεραμειά χώρος πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους

«Artοποιώ» το όνομα του κέντρου, με την υπογραφή της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, που βγάζει νέο τραγούδι με τους Πυξ-Λαξ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Μας θέλετε πειθήνια όργανα των σχεδιασμών σας»

Δήλωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μυτιλήνης Βάσως Χοχλάκα για το χθεσινό συμβούλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάθεση αιτήσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου η προθεσμία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανεξάρτητος ο Κατζανός, διαφωνώντας με Αστυρακάκη

Έντονη δυσαρέσκεια του Δημοτικού Συμβούλου για την ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» στο Μιχάλη Μαμάκο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σώζοντας ένα ξεφτέρι

Περιστατικό διάσωσης γερακιού από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη

Εννέα ώρες και δυο μέρες διαδικασία - παρωδία για τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή των νέων Κυδωνιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν οι μελέτες για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Νεάπολης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, το κόστος της επικαιροποίησης των μελετών θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο θα κατατεθεί πρόταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στον λόφο Ξενία

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» 99 fm
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πίσω παπά τα στέφανα»… για το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της συγκρότησης του νέου διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από προσφυγή Ανδριώτη και Χοχλάκα.