× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ή νέα δομή ή μόνιμος Καρά Τεπές»

Λίγες ώρες πριν από το δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ο Ν. Μηταράκης στο «Ν»- Αδειοδότηση και διαγωνισμός για τη θέση «Βάστρια» μέσα στον Απρίλιο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/4/2021

«Ή νέα δομή ή μόνιμος Καρά Τεπές»

Αποκαλυπτική η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς επεσήμανε ότι στην περίπτωση- που δεν μοιάζει πολύ πιθανή, να υπάρξουν αντιδράσεις ανάλογες της Καράβας για τη νέα δομή στη θέση «Βάστρια», ο προσωρινός καταυλισμός στον Καρά Τεπέ, δυναμικότητας 10.000 ατόμων μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις υφιστάμενες, και να παραμείνει. «Ας σταματήσουμε, όμως, να έχουμε αποθήκες ψυχών και ας δούμε με ρεαλισμό τα πράγματα,» επεσήμανε, αναφέροντας ότι με απλά ψηφίσματα δεν βρίσκονται λύσεις, με φόντο και την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη νέα δομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Γιόχανσον, ο υπουργός τόνισε ότι θα έπρεπε να μην ακυρώσει τη συνάντηση μαζί της ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καθώς θα δίνονταν η ευκαιρία να εκφράσει τις διαφωνίες του για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και να γίνει αντίστοιχη συζήτηση όπως στη Σάμο, με τον Δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης η νέα δομή να είναι εκτός αστικού ιστού και στο πλαίσιο αυτό μας απάντησε μια σειρά από ερωτήσεις για τη νέα δομή, η οποία καταρχήν προβλέπεται να είναι 3.000 ατόμων, συν ακόμα 2.000 για όσους θα βρίσκονται στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης και με αποφάσεις επιστροφής. Επίσης οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και ότι θα υπάρχουν κίνητρα με τις υποδομές και εγκαταστάσεις που θα τους παρέχονται για να μη βγαίνουν εκτός δομής. Μάλιστα μέσα στον Απρίλιο προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης και στη συνέχεια αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα επέμεινε ότι δεν θα υπάρχει παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε όχληση στην τοπική κοινωνία. Αλλά ότι θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όχι τέντες και παραπήγματα. Ακόμα, ότι θα υπάρχει έλεγχος για αιχμηρά αντικείμενα και αλκοόλ κατά την είσοδο, ζώνες ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση (μονήρεις άντρες, οικογένειες) όπου δεν θα επιτρέπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις, και ότι θα είναι ασφαλείς και οι διαμένοντες.

Τα αντισταθμιστικά

 Αναφορικά με τα «αντισταθμιστικά» που θα δοθούν στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι δομές, τόνισε ότι υπάρχουν ταμεία, ότι δίνονται ήδη αποζημιώσεις στους Δήμους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης και ο κ. Κύτελης έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για έργα, και ότι νέα αντισταθμιστικά θα είναι ανάλογα με τις προτάσεις και την ωριμότητα των έργων που προτείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε την κατάσταση που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική για τη σύνδεσή τους με το προσφυγικό. Από την άλλη τόνισε ότι με δεδομένο ότι μειωμένοι συντελεστές εξαρτώνται από το αν οι αιτούντες άσυλο ξεπερνούν τη χωρητικότητα μιας δομής, και άρα σε αυτή την περίπτωση η Λέσβος κινδυνεύει να μείνει εκτός μειωμένων συντελεστών από 1η Ιουλίου, ο υπουργός προσπαθεί να αποσυνδέσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο από το κριτήριο και το τελευταίο να είναι η ύπαρξη και μόνο των δομών, που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνουν τα νησιά και όχι ο «υπερπληθυσμός».

«Πού πήγαν τα λεφτά»

Για τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, όπως έχει γράψει ο γερμανικός Τύπος, για το προσφυγικό, κληθείς να σχολιάσει, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (για τα προγράμματα διαμονής, επιδόματα, κ.ά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έχουν δαπανηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ. Για τις ελλείψεις σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση, σχολίασε ότι είναι ένας καταυλισμός που στήθηκε σε 10 ημέρες, ότι γίνονται συνεχώς έργα εντός του και ενώ μένει μέσα κόσμος (σ.σ. σήμερα 6.100 αιτούντες άσυλο) και ότι οι εργασίες προχωρούν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα άμεσα σε έναν χώρο 350 στρεμμάτων.

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Σε ό,τι αφορά το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για γκρίζες ζώνες και ότι η χώρα μας σε σύνολο 5 μεσογειακών χωρών προσπαθεί να επισημάνει αλλαγές ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής: «Οι χώρες του Νότου αποκτούν μια ισχυρή κοινή φωνή στη διαπραγμάτευση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Διεκδικώντας έμπρακτη αλληλεγγύη για την κατανομή των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι