× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μουδιασμένη η αγορά της Μυτιλήνης

Οι καταναλωτές προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, δηλώνει η έμπορος Βάσω Καφαλούκα και προσθέτει ότι τα καταστήματα παλεύουν να παραμείνουν ανοιχτά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/4/2021

Μουδιασμένη η αγορά της Μυτιλήνης
Φωτο αρχείου

Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης, από τη Δευτέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά, αναφέρει μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η ιδιοκτήτριας καταστήματος υποδημάτων στην Ερμού  Βάσω Καφαλούκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάσω Καφαλούκα αναφερόμενη στην επιστροφή των εμπόρων στα μαγαζιά τους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. «Από τη μία πλευρά, λέει, είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε στη δουλειά μας, και ελπίζουμε βέβαια να μην χρειαστεί να κλείσουμε ξανά από την άλλη όμως βλέπουμε τον κόσμο μουδιασμένο και κάπως αμήχανο.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τα νέα δεδομένα, αναφέρει η Βάσω Καφαλούκα, με τα click in ή click away. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες κι έτσι βγαίνουν στην αγορά, βλέπουν τις βιτρίνες, διαλέγουν  τα  προϊόντα  που θέλουν και στη συνέχεια γίνεται η συνεννόηση για την αγορά. Οι έμποροι από την άλλοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τηρήσουν τα μέτρα και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τον πελάτη και να γενικά να δουλέψουν κάτω από αυτές τις περίεργες συνθήκες».

Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας, αναφέρει η Βάσω Καφαλούκα, στην καταναλωτική κίνηση της αγοράς, είναι και ο καιρός, ο οποίος παρουσιάζει αστάθεια. «Λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, μεταξύ χειμώνα και άνοιξης, ο κόσμος δεν ξέρει τι να ψωνίσει. Κάποιοι ζητούν χειμωνιάτικα είδη, κάποιοι άλλοι όμως ζητούν ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η Β. Καφαλούκα η πολιτεία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οφείλει να στηρίξει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στον απαραίτητο εφοδιασμό των καταστημάτων τους με είδη της καλοκαιρινής κολεξιόν. «Οι παραγγελίες από τα καταστήματα, γίνονται πολύ νωρίτερα κι έτσι κάθε έμπορος έχει κάνει τον προγραμματισμό του για τα νέα εποχικά προϊόντα που θα βάλει στη βιτρίνα και στα ράφια του. Από εκεί και πέρα οι μεγάλες εταιρείες που προμηθεύουν για χρόνια τα μαγαζιά μας, κατανοούν τα προβλήματα και έχουν εμπιστοσύνη στον έμπορο που συνεργάζεται μαζί τους. Υπάρχουν όμως και άλλες εταιρείες οι οποίες απαιτούν να πληρωθούν με αντικαταβολή όταν παραδώσουν το εμπόρευμα. Πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις υποχρεώσεις ο έμπορος;»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Βάσω Καφαλούκα σχολιάζοντας το ζήτημα των επιστρεπτέων προκαταβολών, σημείωσε ότι τα ποσά που πήραν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρά σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα καταστήματα παραμένουν σε αναστολή, ωστόσο οι αναστολές αυτές κάποια στιγμή θα τελειώσουν και τότε πως θα μπορέσει ο έμπορος να καλύψει το κόστος της απασχόλησης;  Όλα αυτά οφείλει η πολιτεία να τα μελετήσει και να στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η Βάσω Καφαλούκα υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο για την περίοδο του Πάσχα ενώ σημείωσε ότι οι συμπολίτες μας θα πρέπει να στηρίξουν την τοπική αγορά και τα καταστήματά μας, διότι όπως ανέφερε το όφελος είναι πολλαπλό και επιστρέφει στον τόπο μας, στην οικονομία του νησιού μας και  εν τέλει σε εμάς τους ίδιους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές