× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι δομές φιλοξενίας δεν θα είναι γκρίζες ζώνες»

Στο καθεστώς που θα επικρατεί στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και στο Σύμφωνο Μετανάστευσης αναφέρθηκε ο Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου Πάνος Γρηγορίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/4/2021

«Οι δομές φιλοξενίας δεν θα είναι γκρίζες ζώνες»

Τις θέσεις και τις απόψεις του πάνω στο ζήτημα του Συμφώνου Μετανάστευσης και των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξής του, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Πάνος Γρηγορίου, ο οποίος ήταν και προσκεκλημένος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, στο ζήτημα του Συμφώνου Μετανάστευσης και στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, περί γκρίζων ζωνών στα νησιά μας, επισήμανε ότι είναι καλό ορισμένα πράγματα να ξεκαθαρίζονται, να τα γνωρίζουν οι πολίτες και να μην ζούμε στην άγνοια.

«Όταν ακούει ο μέσος πολίτης τη λέξη γκρίζες ζώνες, σημειώνει ο Πάνος Γρηγορίου, το μυαλό του πηγαίνει σε κινδύνους επί της εθνικής μας κυριαρχίας. Αυτό που πρέπει όμως να αντιληφθεί κανείς, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κράτος και δεν έχει έδαφος όπως η Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χώρο, ο χώρος της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτει αρκετές χώρες όχι όμως όλες. Η Ελλάδα ωστόσο ανήκει σε αυτό το χώρο. Στα εξωτερικά σύνορα λοιπόν αυτού του χώρου αναφέρεται και το Σύμφωνο της Μετανάστευσης το οποίο προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Frondex δηλαδή αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα ασφάλειας του Ευρωπαϊκού χώρου. Το να λέμε λοιπόν ότι με το Σύμφωνο Μετανάστευσης κινδυνεύουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, οι ΑΟΖ και όλα όσα ακούγονται, είναι παράλογα και δημιουργούνται σοβαρές παρερμηνείες.

Οι χώροι διέλευσης που θα δημιουργηθούν, αναφέρει ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, θα είναι χώροι ευρωπαϊκοί κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό  και θα υπάρχει ειδική συντονιστική αρχή με ειδικό συντονιστικό επίτροπο και αυτή θα είναι υπεύθυνοι για την άμεση  απομάκρυνση του οποιουδήποτε πολίτη τρίτης χώρας που θα ζητήσει άσυλο και δεν θα του αναγνωρισθεί. Οι δομές αυτές δεν θα είναι μόνο στη Λέσβο ή μόνο στην Ελλάδα. Οι δομές αυτές θα δημιουργηθούν σε όλη την Ευρώπη. Στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν υπερδομές σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο».

Αναφερόμενος ο Πάνος Γρηγορίου στο υφιστάμενο καθεστώς και στην ατολμία που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, σημείωσε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό γι’ αυτό ευθύνεται η Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία όπως είπε ισχύει μέχρι σήμερα και αυτή, πρόσθεσε επιχειρεί να αλλάξει το Σύμφωνο Μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης συνθέτουν 8 διαφορετικά κείμενα. Αυτό βρίσκεται ακόμη στη φάση της διαπραγμάτευσης. Εντός του κειμένου μπορούν να προστεθούν αρκετές επισημάνσεις σε σχέση με τη μορφή των Κέντρων υποδοχής ανάλογα με τις επιθυμίες κάθε κράτους. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε ποτέ στην επανάληψη δημιουργίας δομών όπως ήταν η Μόρια, αφού δεν θα υπάρχει μόνο μία δομή σε κάθε κράτος.

Από εκεί και πέρα, επισήμανε ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, στο χώρο των δομών το καθεστώς που θα υπάρχει θα είναι ανάλογο με των αεροδρομίων όπου περνάμε από έλεγχο για να μπούμε ή να βγούμε από το χώρο Σένγκεν. Εφόσον κάποιος γίνεται δεκτός στον Ευρωπαϊκό χώρο Ασφάλειας γίνεται δεκτός και στον Εθνικό χώρο», σημείωσε ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ