× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για την προσφορά

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δημοσίευση 10/4/2021

Για την προσφορά

Πληροφορημένος από το ΝΗΣΙ, πως η κυρία Χριστιάννα Καλογήρου, γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Wista Hellas, θέλησα να γνωρίσω, όσο μπορούσα καλλίτερα αυτόν τον φορέα, ανατρέχοντας, πού αλλού, στο διαδίκτυο και συμπληρωματικά στις γνώσεις ενός φίλου μου αξιωματκού του εμπορικού ναυτικού, που έφαγε χρόνια και χρόνια πάνω στα κύματα επιτελώντας ένα έργο που, αυτός διάλεξε. Και γιατί του άρεσε και γιατί έπρεπε να ζήσει.

Έμαθα λοιπόν πως ο φορέας που τίμησε την κυρία Καλογήρου, είναι ένα σωματείο με μέλη ισχυρά και μεγάλα ονόματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ένα δ.σ. που στην πλειοψηφία του αποτελείται από επιτυχημένες γυναίκες , και μπράβο τους, στον τομέα της ναυτιλίας και των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Αποτελούν δηλαδή μέλη της οικονομικής ελίτ, που εμμέσως ρυθμίζει τις τύχες του τόπου μας.
Δεν θα παραλείψω βέβαια να σημειώσω πως ένα από τα μέλη του δ.σ. εκπροσωπεί την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA, δημιούργημα κι αυτό εφοπλιστικών κύκλων, που δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να αναπτύσσει οικονομικές δραστηριότητες.

Εύλογο το ερώτημα. Δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν ναυτιλιακές επιχειρήσεις ή να μην αναπτύσσεται έντονη και επωφελής για όλους επιχειρηματική δράση; Ασφαλώς το αντίθετο θα έλεγα, αρκεί αυτός ο εξαιρετικά ισχυρός, όπως αποδεικνύεται, τομέας λειτουργεί χωρίς να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις ή τουλάχιστον να μην τις καθοδηγεί. Πράγμα βέβαια αδιανόητο, δυστυχώς για την χώρα μας.

Με εξέπληξε λοιπόν η «ανακήρυξη» της κυρίας Καλογήρου «ως επίτιμου μέλους» της wista Hellas, ενός σωματείου δηλαδή συνένωσης ναυτιλιακών, κυρίως, συμφερόντων που δεν έχω, ως τώρα, πληροφορίες για την επωφελή ως προς τις ελληνικές, εννοώντας τις δημόσιες, υποθέσεις.

Ένα σωματείο διεθνές μάλιστα, που φροντίζει για την ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών στις επαγγελματικές τους σταδιοδρομίες, πολύ καλό αυτό, αλλά που δεν διακρίνεται ενασχόλησή του με τα δημόσια πράγματα, αυτά δηλαδή που αφορούν τους πολλούς και ανυποστήρικτους.

Προφανώς και το σωματείο έχει προβλέψει στο καταστατικό του, όπως είναι ορθόν, τους λόγους για τους οποίους ανακηρύσσεται κάποιος ή κάποια, στην περίπτωσή μας, επίτιμο μέλος. Και συνήθως οι λόγοι ανάγονται στην προσφορά του προς το Σωματείο. Στους οποίους δεν αναφέρεται η ανακοίνωση την οποία πιθανολογώ, ότι δημοσιοποίησε η ίδια η κυρία Καλογήρου.
Θα ήθελα λοιπόν να ξέρω, και μαζί μ’ εμένα κι άλλοι αναγνώστες του ΝΗΣΙΟΥ ελπίζω, τους δημοσίου συμφέροντος λόγους, για τους οποίους τιμήθηκε η κυρία Γενική Γραμματέας. Γιατί αν πρόκειται για προσωπικές-ιδιωτικές ενασχολήσεις της δεν με απασχολεί το θέμα.

Απ’ όσο όμως γνωρίζω στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη Περιφερειαρχών η κυρία Καλογήρου αποδοκιμάστηκε από τον πολιτικό χώρο τον οποίον υπηρετεί. Και μέχρι στιγμής δεν έχω τουλάχιστον μάθει, ότι κάποιος Δήμος η Κοινότητα της Περιφέρειας που επί πέντε χρόνια διοίκησε της έκανε ανάλογη τιμή. Γιατί η νυν Γενική Γραμματέας σταδιοδρομεί πλέον στην πολιτική και εκεί θέλουμε εμείς οι πολίτες να βλέπουμε επωφελή δράση. Γιατί όπως λέει ο Επίκουρος, «για να ευτυχίσει ο άνθρωπος οφείλει να έχει κάποιες πεποιθήσεις και να είναι αφοσιωμένος σ’ αυτές».

Σ’ αυτόν τον τομέα θα ήθελα να δω να τιμάται το έργο της κυρίας Καλογήρου, που ως προϊσταμένη μιας κρατικής υπηρεσίας, με πομπώδη τίτλο, δεν βλέπω να γίνεται αντιληπτό και να αναγνωρίζεται και όχι με την απόφαση ενός Σωματείου, που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είχαμε νέα από τον Οδυσσέα Τσενάϊ

«Ξεχασμένες», δυστυχώς ακόμα και από τους ομοεθνείς του πλέον, ρατσιστικές ιστορίες σε βάρος των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, στη δεκαετία του 1990-Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Πάρε με όταν φτάσεις σπίτι»

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι»

Γράφει η ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΥΔΑΚΗ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Φρίξος, η ΕΔΑ και οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Το τρίτο μάτι της τηλεόρασης»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 5/5/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στον Αι Γιώργη της γειτονιάς μου

Ας πούμε πως τα πράγματα ήταν αλλιώς…
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χριστός Ανέστη στο Μεξικό της Ευρώπης

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,1/5/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ