Μαγειρικές βιβλιοπροτάσεις
Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Δημοσίευση 10/4/2021
Η μαγειρική μας πάει σε αυτόν τον τόπο, είναι στην μόδα και επιπλέον αυτό τον καιρό πολύς κόσμος έχει ανακαλύψει το ταλέντο του στην μαγειρική. Αυτή τη φορά θα ενημερωθούμε από σχετικά βιβλία! Οι σημερινές προτάσεις είναι για νηστεύοντες, λάτρεις των θαλασσινών καθώς και για μερακλήδες.
Το απόλυτο βιβλίο της νηστείας. Ο Άκης Πετρετζίκης, τον οποίο γνωρίσαμε και ξεχωρίσαμε από τις τηλεοπτικές του μαγειρικές εμφανίσεις, έγραψε και μοιράζεται μαζί μας, ένα πλούσιο από κάθε άποψη και καλογραμμένο βιβλίο, με 140 νηστίσιμες , χορτοφαγικές και άλλες συνταγές. Για τους λάτρεις και νοσταλγούς του κλασικού μαγειρευτού. Για όσους προσέχουν την διατροφή τους, αλλά και για όσους ‘’δεν μπορούν δίχως κρέας’’. Προσπαθεί να μας αποδείξει πως με απλά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες, θρεπτικές και χορταστικές συνταγές. Όρεξη και φαντασία να διαθέτει κανείς καθώς και αγάπη για την μαγειρική και τους ανθρώπους του, και το τραπέζι του σπιτιού μας αποκτά άλλη διάσταση.
Ο δικός μας Μυτιληνιός σεφ Στρατής Πανάγος, και αυτός γνωστός και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τις τοπικές κουζίνες, και ιδιαίτερα με αυτή της Λέσβου και της Λήμνου, κυκλοφόρησε άλλο ένα ενδιαφέρον βιβλίο μαγειρικής. Αυτή τη φορά για μερακλήδες μόνο, όπως τιτλοφορείται.
Απευθύνεται στους μερακλήδες και καλοφαγάδες. Το βιβλίο του αυτό, εντάσσεται σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2001 και βασίζεται σε αυτό που ονομάζει ‘’στα τρία δέλτα’’, δηλαδή στην διάσωση, στην διατήρηση, στην διάδοση. Μας καλεί σε ένα ταξίδι γεύσεων στο νησί της Λέσβου, με την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά. Η Λεσβιακή κουζίνα συνηθίζει να λέει, είναι της απόλαυσης και της αφθονίας!
Προσωπικά κατάφερε να με βάλει στον πειρασμό να δοκιμάσω να πειραματιστώ με τις συνταγές του.
Και ένα παιδικό βιβλίο! Διότι είναι γνωστή η αγάπη μου στα παιδιά και στα παιδικά βιβλία! Βέβαια μένουμε στο θέμα ‘’μαγειρική’’ αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο! Καθώς θα ασχοληθούμε με ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Άνοιξη, που κάθε μέρα μεγαλώνει! Μας βάζει στην ατμόσφαιρα του Πάσχα, της αλληλεγγύης των ζώων, κι ας είναι από διαφορετικούς κόσμους, αυτούς της στεριάς και της θάλασσας! Αλλά και των καλόψυχων ανθρώπων. Πασχαλοσουπίτσα ο τίτλος του! Το έγραψε ο Γιώργος Λεμπέσης, και το εικονογράφησε θαυμάσια ο Θοδωρής Τιμπιλής.
Υπάρχει βέβαια μια τραγική ειρωνεία εδώ, διότι μας μιλά για έναν ταβερνιάρη που προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη στην ψαροταβέρνα του με δόλο, την περίοδο του Πάσχα, που ο κόσμος δεν τρώει ψάρι. Οι ταβέρνες βέβαια στην πραγματικότητα είναι κλειστές! Εκδρομές και ταξίδια δεν γίνονται! Ας τα ζήσουμε με την ευκαιρία όλα αυτά που μας λείπουν, ταξιδεύοντας με τα βιβλία και την φαντασία μας. Και ας δούμε πως έρχεται η κάθαρση. Και πως ‘μαγειρεύονται’ τα πράγματα και έρχονται ανατροπές, από εκεί που δεν το περιμένουμε. Μετάνοια, συγχώρεση , συνεργασία, φιλία, και προσφορά, χαρά, ευγνωμοσύνη και αγάπη, στο πνεύμα των ημερών. Ότι καλύτερο, ένα διαχρονικό μήνυμα! Το μήνυμα της Ανάστασης και του Πάσχα!