× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προς εκμετάλλευση το γεωθερμικό πεδίο Πολιχνίτου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αναζητά συνεργάτες – επενδυτές προκειμένου να καταθέσει πρόταση στο διαγωνισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Προς εκμετάλλευση το γεωθερμικό πεδίο Πολιχνίτου

Στο παιχνίδι της αξιοποίησης – εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου τοπικού ενδιαφέροντος του Πολιχνίτου, επιδιώκει να μπει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αναζητά ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα καταθέσουν πρόταση μαζί του, στον ανοιχτό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο  Διαύγεια στις 30 Μαρτίου  με αρ. πρωτ. 16576 και ΑΔΑ:ΨΧ4ΘΟΡ1Ι-1Ν4. Για την κατάθεση προτάσεων από τους φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, η τελευταία ημερομηνία που μπορούν να γίνουν δεκτές είναι η 19/05/2021.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο  Δήμος Δυτικής Λέσβου βλέπει  την εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου σαν μοναδική ευκαιρία για την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη, βασιζόμενος όχι μόνο στη θέληση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στα διδάγματα που έχει φέρει η μέχρι πρότινος αποτυχία, για διάφορους λόγους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευθεί αποδοτικά και παραγωγικά το Γεωθερμικό Πεδίο Πολιχνίτου.

«Γνωρίζουμε, σημειώνεται  ότι σε αυτήν την  προσπάθεια όχι μόνο δικαιούνται αλλά και επιβάλλεται να συμμετάσχουν οι ζωντανές δυνάμεις του Ιδιωτικού Τομέα σε συνεργασία με τον Δήμο μας.

Τα πεδία στα οποία μπορεί η εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου να είναι αποδοτική για τον τόπο μας αλλά και παραγωγική από επενδυτική άποψη είναι:

οι Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις (χρήση ζεστού νερού για Θερμοκήπια ή χρήση θερμότητας για ξηραντήρια)

οι Θερμές Ιαματικές Πηγές στον Πολιχνίτο και το Λισβόρι

η χρήση ζεστού νερού για τη θέρμανση οικισμού/ών.

 Ορίζοντας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Γεωγραφική Περιοχή που περικλείει το Γεωθερμικό Πεδίο του Πολιχνίτου, εύκολα παρατηρείται ότι μέσα σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν πηγές θερμών υδάτων που μπορεί να χρησιμεύσουν και για Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις και για Θερμές Ιαματικές Πηγές και για Θέρμανση οικισμού/ών.

 Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου λοιπόν καλεί ΑΜΕΣΑ σε συζήτηση, που θα αποσκοπεί σε συνεργασία εν όψει της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, όλους τους φορείς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, σε ένα ή δύο ή και τρία από τα προαναφερθέντα πεδία.

Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, το οποίο και θα διαφανεί στο σχήμα που θα πάρει μέρος στον Διαγωνισμό.

 Στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων είναι όλα τα στοιχεία που διαθέτει ο Δήμος (Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την Υποβολή Δεσμευτικών Επενδυτικών Προτάσεων για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Τοπικού Ενδιαφέροντος Πολιχνίτου, Δήμου Δυτικής Λέσβου, Π.Ε. Λέσβου, το Σχέδιο Αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου που είχε υποβάλει ο Δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όλα τα στοιχεία που αφορούν τις ιδιοκτησίες του Δήμου εντός του πολυγώνου του Γεωθερμικού Πεδίου και όλα τα ιστορικά στοιχεία της υπόθεσης). 

Ο Δήμος, στις συζητήσεις αυτές, θα εκτιμήσει την απαιτούμενη εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και τις προοπτικές των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους ιδιωτικούς φορείς, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι εφικτή η κατάθεση της καλύτερης δυνατής πρότασης στις 19/05/2021».

Οι τομείς των Ιαματικών Λουτρών, της Θέρμανσης Οικισμών και της Ανάπτυξης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων πρέπει να είναι υπόθεση πρώτα από όλα της Τοπικής Κοινωνίας και των υγιών Επιχειρηματικών Δυνάμεων της Λέσβου και της χώρας επισημαίνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην ανακοίνωσή του.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Δήμο για την κατάθεση της σχετικής πρότασης με email στο dimos@mwlesvos.gr ή στο τηλέφωνο : 2253 350 506, υπ’ όψη κ. Δημήτρη Μάντζαρη, έως  την Πέμπτη 6 Μαΐου ώστε να οριστούν όλες οι συναντήσεις και να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μέχρι το πρωί της Τετάρτης 12 Μαΐου.

 

.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ