× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλαξαν τα συμπτώματα του κορονοϊού

Επιβεβαιώθηκε από τις πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Αλλαξαν τα συμπτώματα του κορονοϊού

Πώς και πόσο έχει αλλάξει η νόσος Covid-19 μετά από έναν χρόνο επιδημίας του κορονοϊού; Κάποιες νέες παραλλαγές του κορονοϊού SARS CoV-2, έχουν γίνει, συν τω χρόνω, οι κυρίαρχες μορφές διάδοσης της νόσου στους ανθρώπινους πληθυσμούς, με συνέπεια να αλλάζουν, ενίοτε σημαντικά, τα παθολογικά συμπτώματα που προκαλούν αυτές οι παραλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιο πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου τείνουν να αλλάζουν ακολουθώντας τις παραλλαγές του κορονοϊού. Για παράδειγμα, η μόλυνση από τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, που ήδη από τον προηγούμενο μήνα είναι η επικρατέστερη μορφή διάδοσης της νόσου σε πολλούς ευρωπαϊκούς πληθυσμούς (περίπου το 86,7% των διαγνωσμένων περιπτώσεων), δεν προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα που βλέπαμε, πριν από έναν χρόνο, στους φορείς, αλλά εκδηλώνεται συχνά με νέα και, από ό,τι φαίνεται, ηπιότερα συμπτώματα.

Πράγματι, μόλις πριν από μερικούς μήνες, τα πιο συνήθη και άρα τυπικά διαγνωστικά συμπτώματα της νόσου Covid-19 ήταν: πυρετός, επίμονος βήχας, πονόλαιμος, απώλεια γεύσης και όσφρησης, μεγάλη σωματική εξάντληση, μυοσκελετικός πόνος, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις μόλυνσης εμφανίζονταν και διάφορες μορφές πνευμονίας και δύσπνοιας. Εντούτοις, σύμφωνα με εκτενή έρευνα που έγινε στην Αγγλία και αφορούσε 19 χιλιάδες άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό μεταξύ 27 Μαΐου και 4 Δεκεμβρίου 2020, το 40% από αυτούς τους ασθενείς δεν παρουσίαζε κανένα από τα τρία βασικά συμπτώματα της νόσου Covid (υψηλό πυρετό, επίμονο βήχα, πρόσκαιρη απώλεια γεύσης-όσφρησης).

Μολονότι, λοιπόν, στην πρώτη φάση της νέας νόσου Covid-19, αυτά τα τρία συμπτώματα αποτελούσαν τα εξωτερικά κριτήρια διάγνωσης, σήμερα, αυτά τα συμπτώματα δεν θεωρούνται πλέον υποχρεωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έδειξαν ότι, αφενός, οι περισσότεροι ασθενείς από κάποια παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να είναι νεώτερης ηλικίας και, αφετέρου, δεν παρουσιάζουν πάντα υψηλό πυρετό ή έντονο βήχα, ενώ συχνά δεν εμφανίζουν ούτε και την απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ο,τι πριν από έναν χρόνο, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, είχε διαγνωστεί κλινικά μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, δηλαδή τα επίμονα γαστρεντερικά προβλήματα, οι εμετοί, διάρροια και η ναυτία, σήμερα φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα συμπτώματα του ήδη παραλλαγμένου κορονοϊού.

Οπως όλα δείχνουν, κατά τον δεύτερο χρόνο της νέας επιδημίας, δεν θα είναι τόσο ο έντονος πυρετός και ο επίμονος βήχας οι ασφαλείς ενδείξεις για τη μόλυνση από τον κορονοϊό, αλλά τα παραπάνω γαστρεντερικά προβλήματα, που θα συνοδεύονται από μια παρατεταμένη αίσθηση σωματικής εξάντλησης.

Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε αμέσως μόλις εμφανισθούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης ή τα συνήθη συμπτώματα από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, όπως πυρετός, επίμονος βήχας και η προσωρινή απώλεια όσφρησης. Αν και, βέβαια, ο μόνος πραγματικά ασφαλής τρόπος διάγνωσης της νόσου Covid-19 είναι πάντα και μόνο η μοριακή διάγνωση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ