× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν φρένο στις οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού»

Στις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα των δασικών χαρτών καθώς και στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» , αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/4/2021

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν φρένο στις οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού»

Στις εξελίξεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες και τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»  ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στρατής Μανωλακέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Στρ. Μανωλακέλλης, οι επιστημονικοί και τεχνικοί σύλλογοι της χώρας ήταν έτοιμοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όμως την τελευταία στιγμή βρέθηκε λύση για τις  εκτάσεις με φρύγανα ώστε να μην χαρακτηρίζονται δασικές.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσο οι φρυγανώδεις εκτάσεις όσο και οι εκτάσεις που παλαιότερα χρησίμευαν ως βοσκοτόπια δεν θα χαρακτηρισθούν δασικές εκτάσεις αλλά χορτολιβαδικές.

Η ρύθμιση αυτή επισημαίνει ο Στρατής Μανωλακέλλης, ευνοεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και την Κρήτη όπου έχουμε τέτοιες εκτάσεις. Στη Λέσβο ειδικότερα φρυγανώδεις εκτάσεις και βοσκοτόπια έχουμε σχεδόν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την έκδοση οικοδομικών αδειών στις περιοχές που είναι εκτός οικισμού. Όπως εξηγεί ο Στρατής Μανωλακέλλης μέχρι σήμερα οι ιδιώτες που επιθυμούσαν να χτίσουν σε περιοχές εκτός οικισμού έπρεπε πρώτα να λάβουν σχετικό έγγραφο ότι η περιοχή δεν είναι δασική.

Λόγω του ότι όμως δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει πολλές Διευθύνσεις Δόμησης (Πολεοδομίες)  στα νησιά μας, σε Σάμο, Χίο και Λέσβο κάποιες φορές, δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

Την ίδια ώρα, με Νομοθετική ρύθμιση, μειώθηκε κατά 50% το ποσό που απαιτείται για την υποβολή ενστάσεων, αναφέρει ο Στρ. Μανωλακέλλης, σημειώνει όμως, πως και πάλι το ποσό είναι πολύ υψηλό ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να σώσουν τις εκτάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δόθηκε παράταση 6 μηνών για την υποβολή ενστάσεων, επομένως καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες να μην βιαστούν, να περιμένουν λίγο τις εξελίξεις και τις οριστικές αποφάσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Μανωλακέλλης, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», το οποίο όπως τόνισε αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου το καλοκαίρι με νέα κριτήρια τα οποία θα σχετίζονται πιθανόν με την παλαιότητα του οικήματος και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, καθώς και με τα εισοδήματα των ιδιοκτητών.

Γενικότερα σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα βγαίνουν συνεχώς νέα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται σταδιακά για την ένταξη του ακινήτου τους σε ένα από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στην επόμενη πενταετία θα δαπανηθούν στο πρόγραμμα αυτό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε όλη τη χώρα. Στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των νοικοκυριών και έως το 2030 το 75% των νοικοκυριών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία