× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοβουλία νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Συμμετέχουν δικηγόροι και νομικοί από όλη την Ελλάδα, και τη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2021

Πρωτοβουλία νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Σε μια μαζική διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου, συγκροτήθηκε και επίσημα η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα». Περίπου 500 δικηγόροι και νομικοί από την Αθήνα και 35 πόλεις όλης της Ελλάδας συμμετέχουν ήδη υπογράφοντας το πρώτο κείμενο διακήρυξης. Στην ιδρυτική εκδήλωση συμμετείχαν δικηγόροι από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ναύπλιο, τη Μυτιλήνη, την Καβάλα, την Χαλκιδική, κοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εισήγηση έκανε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που έδωσε την εικόνα των μαζικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και από τις οποίες προέκυψε η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων – όπως αυτή εκφράστηκε στην περίπτωση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα – ήταν η αφορμή για να εκφραστεί ένα μαζικό ρεύμα μέσα στον νομικό κόσμο που μπορεί να συγκροτηθεί και να ανοίξει το πεδίο παρέμβασης σε όλη τη βεντάλια των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκαν εισηγητικά τα δικαιώματα στις συναθροίσεις, τον συνδικαλισμό, την ενημέρωση, το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και η ανάδειξη των προβλημάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού κατά των προσφύγων και των μεταναστών, της κατάστασης των φυλακών και των κρατουμένων, των περιορισμών με αιτία και πρόσχημα την πανδημία, κοκ. Από τις δεκάδες παρεμβάσεις, τέθηκαν και άλλα πεδία προάσπισης δικαιωμάτων, από το περιβάλλον μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.

Για την αναγκαιότητα συγκρότησης της Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ Αγγελική Σεραφείμ και Βασίλης Παπαστεργίου τονίζοντας εμφατικά την απουσία του ΔΣΑ από την εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Αδράνεια και αφωνία για την υπεράσπιση των ανωτέρω δημοκρατικών δικαιωμάτων διαπιστώθηκε και για την Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας. Στη συζήτηση παρενέβησαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων δύο φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, σηματοδοτώντας την παρουσία στην πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών των Νομικών σχολών, στα πλαίσια του αγώνα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Υπήρξε ομοφωνία στην ανάγκη «ίδρυσης της πρωτοβουλίας στα πλαίσια που έχουν ήδη τεθεί στο πρώτο κείμενο της διακήρυξης: τονίστηκε η σημασία μιας πρωτοβουλίας πλατιάς και πολυσυλλεκτικής, μαζικής και ενωτικής, με ακτιβίστικο και αγωνιστικό πρόσημο, αδιαπράγματευτης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν επιχειρεί να τα φαλκιδεύσει, με δράση σε βάθος χρόνου που να καλύπτει το κενό που δημιουργεί η αφωνία των θεσμικών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων. Η λειτουργία της Πρωτοβουλίας θα διέπεται από τις αρχές της πλατιάς συμφωνίας, ενώ θα λειτουργεί και ως χώρος συζήτησης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της. Σκοπός θα είναι ο συνδυασμός κινηματικών δράσεων, τεκμηρίωσης και επιλεγμένων νομικών ενεργειών, αλλά και ο συντονισμός με ευρύτερους φορείς και συλλογικότητες που θέλουν να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στις 24 Απριλίου

Αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας