× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το τσουρέκι, η πιο γλυκιά συντροφιά στις χαρές και στις γιορτές μας»

Το μυστικό της επιτυχίας για το καλό τσουρέκι αναφέρει ο γνωστός ζαχαροπλάστης της πόλης μας Βασίλης Πανταζής, είναι η αγάπη και η υπομονή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2021

«Το τσουρέκι, η πιο γλυκιά συντροφιά στις χαρές και στις γιορτές μας»

Το τσουρέκι, ως παράδοση,  είναι συνδεδεμένο με όλες τις οικογενειακές χαρές και τις γιορτές στο νησί μας, δήλωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο γνωστός ζαχαροπλάστης Βασίλης Πανταζής.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Πανταζής, στη Λέσβο φτιάχνουμε τσουρέκια σε όλες τις χαρμόσυνες στιγμές μας όπως ο αραββώνας, ο γάμος, τα πρώτα δόντια των νεογέννητων, το Πάσχα, την Πρωτοχρονιά κ.λπ. Με νοσταλγία εξάλλου, ο Βασίλης Πανταζής θυμάται το τσουρέκι γίγας 76 μέτρων που στήθηκε στην αγορά της Μυτιλήνης το 2013 και το οποίο μοιράστηκε στους πολίτες.

«Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα – αρτοσκεύασμα το οποίο αν και φτιάχνεται από καθημερινά και απλά υλικά, όπως το αλεύρι, η μαγιά, το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι και τα αυγά, εντούτοις για να πετύχει χρειάζεται μεράκι, εμπειρία και πολύ αγάπη. Το ζαχαροπλαστείο Πανταζής, με ιστορία 100 ετών  έχει παράδοση στο καλό τσουρέκι το οποίο είναι ξακουστό σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά του γλικού και στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, ο Βασίλης Πανταζής, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κρίση του κορονοϊού και όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στις ζωές μας, έχουν επιρεάσει σημαντικά και το τζίρο των ζαχαροπλαστείων παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα αυτά παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down.

«Πολλοί παράγοντες, επηρέασαν την αγορά του γλυκού και την κίνηση στα ζαχαροπλαστεία. Μέσα στο lock down, μειώθηκε η κινητικότητα των συμπολιτών μας, οι επισκέψεις στα σπίτια και υπήρξε γενικά μια εσωστρέφεια η οποία είχε αντίκτυπο σε όλα τα είδη ακόμη στα γλυκά. Η παραμονή στο σπίτι, η μείωση των εισοδημάτων, οι αναστολές εργασίας και η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατούσε έκανε τους συμπολίτες πιο φειδωλούς. Ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε στο Πάσχα, οι καταναλωτές είναι μουδιασμένοι και η αγορά δεν έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Αναφερόμενος ο Βασίλης Πανταζής, στις τάσεις που επικρατούν σήμερα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πλέον οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις αγνές πρώτες ύλες και στην παραγωγή φρέσκων γλυκών απομακρυνόμενοι από την αντίληψη της βιομηχανοποιημένης ζαχαροπλαστικής. «Οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, σημείωσε μεταξύ άλλων αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας και εξελίσσουμε τα γλυκά του τόπου μας με νέες τεχνικές, διατηρώντας όμως το χαρακτήρα και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Από την Πέμπτη νέα self test για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός πράσινης λίστας για τους Βρετανούς η Ελλάδα

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ισπανία δεν θα βρίσκονται στις πράσινες χώρες με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μία θέση Αρχαιολόγου για τη Λέσβο

Υποβολή αιτήσεων από Δευτέρα 10 έως Παρασκευή 14 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια μέρα νωρίτερα, ανοίγει ο τουρισμός στη Λέσβο

Την Παρασκευή 14 Μαΐου, έρχεται η πρώτη πτήση τσάρτερ από το Βέλγιο και την εταιρεία TUI
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για την εταιρεία Mia Elia από το Πλωμάρι

Σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς ελαιολάδων τα Διεθνή Βραβεία Ελαιολάδου Βερολίνου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Ρεζερβέ» όλα τα δωμάτια στην Ερεσό για το Φεστιβάλ Γυναικών

Μιλήσαμε με τη διοργανώτρια, Ιωάννα Σάββα και με την Τζέλη Χατζηδημητρίου για την ταινία της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης

Μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ η επιδότηση η οποία θα υπολογίζεται με βάση το τζίρο του 2019
ΑΓΟΡΑ

Θερινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά από την Τρίτη 11 Μαΐου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Ήταν καλά … περιμέναμε καλύτερα»

Τις εντυπώσεις από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της εστίασης και των καφέ μεταφέρει ο πρόεδρος της Ασπίδας Νίκος Γιαννάκας και καταστηματάρχες της πόλης μας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

23 θέσεις εποχικών στον Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Τετάρτη 12 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Έρχεται καλή παραγωγική χρονιά με ανεβασμένες τιμές στο λάδι»

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η φετινή δακοκτονία, η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει το πράσινο φως από την Περιφέρεια μέσα στον Ιούνιο, δηλώνει ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στα ύψη οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Τα σκήπτρα της αύξησης των επιδοτούμενων κρατούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, οι οποίοι έχουν μείνει εκτός εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ