× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το γραφικό Υψηλομέτωπο στην παραδεισένια κορυφή του Λεπέτυμνου

Θα δείτε, μεταξύ άλλων τις δαμασκηνιές, άλλοτε βασική πηγή εσόδων των κατοίκων

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ Δημοσίευση 28/1/2024

Από το γραφικό Υψηλομέτωπο στην παραδεισένια κορυφή του Λεπέτυμνου

Ο Λεπέτυμνος είναι το βουνό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Λέσβο, φτάνοντας τα 969 μέτρα.
Έχει δυο κορυφές, τον Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο εκκλησάκι στα 939 μέτρα και τη Βίγλα με 969 μέτρα. Η θέα είναι απολαυστική, καθώς στο οπτικό μας πεδίο αντικρίζουμε ολόκληρο το νησί μας, τη Λήμνο, τη Χίο, τα Ψαρά, τα Μικρασιατικά παράλια και τα τούρκικα νησιά Ίμβρο, Τένεδο. Εάν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, θα δούμε και την κορυφή του Άθω.


Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι το κλίμα στο Λεπέτυμνο είναι ιδιαίτερο, αφού έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον Ελλαδικό χώρο.
Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν τα χωριά Στύψη, Υψηλομέτωπο, Πελόπη, Κάπη, Συκαμιά, Λεπέτυμνος (Πλατεία τεύχος νο 13 ), Άργενος και Βαφειός. Για να φτάσουμε στην κορυφή, υπάρχει ο αγροτικός δρόμος από την Πελόπη, ένα ξεχωριστό χωριό της Λέσβου, για το οποίο σε επόμενο τεύχος θα υπάρχει αφιέρωμα.

Υπάρχουν αρκετές περιπατητικές διαδρομές και η κάθε μία έχει ξεχωριστή ομορφιά. Σήμερα θα ακολουθήσουμε εκείνη τη διαδρομή που ξεκινάει από το Υψηλομέτωπο, με κατεύθυνση την κορυφή με το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εκεί θα διασχίσουμε το καταπράσινο μονοπάτι, με κατάληξη το χωριό Βαφειός.


Στο Υψηλομέτωπο
Το χωριό Υψηλομέτωπο βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Οι λιγοστοί του κάτοικοι απολαμβάνουν και χαίρονται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λέσβου. Στην είσοδο του χωριού θα βρούμε την εκκλησία, είναι τρίκλιτη βασιλική, με πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο. Το χωριό διαπερνά ο κεντρικός δρόμος Στύψης– Πελόπης. Στην κάτω πλευρά, όπου βρισκόταν ο μουσουλμανικός μαχαλάς, θα συναντήσουμε τον Μιναρέ, το τούρκικο λουτρό, που δυστυχώς από την εγκατάλειψη κινδυνεύει με κατάρρευση, τη μεγάλη στέρνα του Ασλάνη, αλλά και την πλατεία με τα τρεχούμενα νερά να περνάνε μέσα από τα πέτρινα λιονταράκια-σήμα κατατεθέν του χωριού. Δίπλα θα δούμε τους φούρνους που τα προηγούμενα χρόνια έψηναν εκεί τα δαμάσκηνα που αποτελούσαν τη βασική πηγή εσόδων για τους κάτοικους.
Το περπάτημα μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, σ' ένα τοπίο γεμάτο δαμασκηνιές, καρυδιές, πλατάνια, συκιές, ροδιές, είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα πέτρινα σπίτια συναγωνίζονται μεταξύ τους για την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε ομορφιά. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν συναντήσετε το παλιό σχολείο του χωριού με τη μεγάλη αυλή και τη θέα.
Κοντά στο χωριό, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων, υπάρχει η παλαιοχριστιανική Εκκλησία, στην οποία η επίσκεψη είναι απαραίτητη.
Έχοντας γνωρίσει αυτό το πανέμορφο χωριό με την υπόσχεση να το επισκεφτούμε ξανά, ξεκινά η ανάβαση για την κορυφή του βουνού του Λεπέτυμνου.
Η διαδρομή ξεκινάει απ' το στενό δίπλα στην εκκλησία. Περνώντας και τις τελευταίες στάνες του χωριού, συνεχίζοντας αριστερά, θα βρεθούμε σε ένα μεγάλο πλάτωμα, εκεί απολαμβάνουμε τη θέα και συνεχίζουμε. Όταν βρεθούμε στις μεγάλες νεροφαγιές, αφήνουμε στα δεξιά μας το χωματόδρομο και συνεχίζουμε ευθεία, σε ένα κακοτράχαλο ανηφορικό μονοπάτι. Ακολουθώντας το πέτρινο τοιχίο που αποτελούσε το σύνορο μεταξύ των χωριών Στύψης Υψηλομέτωπου και έχοντας οπτική επαφή με το ξωκλήσι, περπατάμε και απολαμβάνουμε ένα τοπίο ξεχωριστό. Μοναδική εμπειρία είναι η συνάντηση με τα άγρια άλογα.
Έχοντας περπατήσει περίπου τρεις ώρες ανηφορικής διαδρομής φτάνουμε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Δεν έχουμε φτάσει σε μια οποιαδήποτε κορυφή, αλλά στην κορυφή του παραδείσου, αυτή την αίσθηση θα λάβουμε όταν απολαύσουμε τη θέα.
Κάθε χρόνο στο ξωκλήσι στις 20 Ιουλίου γίνεται ένα ξεχωριστό πανηγύρι, πιστοί από τα γύρω χωριά ξεκινάνε με τα πόδια τα χαράματα να φτάσουν και να προσευχηθούν στη χάρη του Προφήτη.

Ο Λεπέτυμνος είναι γεμάτος εκπλήξεις και ομορφιές που δε χωράνε σε ένα άρθρο, θα συνεχίσουμε να το ανακαλύπτουμε.
Συνεχίζεται…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ