× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μισό εκατομμύριο στα σκουπίδια, πέντε χρόνια πριν γίνει καταυλισμός

Από το 2010 έκλεισε και ρήμαξε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Μυτιλήνης, που στοίχισε 163 εκ. δρχ. ή μισό εκ. ευρώ

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/5/2021

Μισό εκατομμύριο στα σκουπίδια, πέντε χρόνια πριν γίνει καταυλισμός

Το... πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής το 2011! Έτσι είχε καταντήσει σχεδόν πέντε χρόνια πριν χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή προσφύγων στα μέσα του 2015

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρουμε αν το «μνημείο αλληλεγγύης» στης είσοδο του πάλαι ποτέ πλέον, δημοτικού καταυλισμού στον Καρά Τεπέ θα παραμείνει ση θέση του. Αλλά σίγουρα ο χώρος μπορεί να χαρακτηρισθεί μνημείο απαξίωσης μιας συγκεκριμένης επένδυσης του δημοσίου. Πώς μια δημοτική αρχή μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια μισό εκατομμύρια ευρώ έτσι επειδή το αποτέλεσμα του έργου «δε μας αρέσει». Γιατί όσο κι αν ο κόσμος ξεχνά, όσο κι αν η σημερινή δημοτική αρχή για άλλους δικούς της λόγους θέλει να λέει, η αλήθεια είναι μια.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση δημόσιας επένδυσης που στην πορεία και παρά το μεγάλο κόστος της, απαξιώθηκε. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της δημοτικής αρχής Βουνάτσου έκλεισε ενώ σύντομα λεηλατήθηκε και ρήμαξε.

Το προϊόν ενός έργου 163 εκατομμυρίων δραχμών (όπως μαρτυρούσε η κατεστραμμένη πινακίδα του έργου της οποίας η φωτογραφία μαζί με άλλες στις αρχές του 2011 έχουν σωθεί στο προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα), δηλαδή κοντά μισό εκατ. ευρώ, εγκαταλείφτηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το 2015 επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως χώρος καταγραφής προσφύγων προκειμένου να αδειάσει η πόλη από τους χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά έφταναν στο νησί, ήταν ήδη ένας ρημαγμένος καταστραμμένος χώρος χωρίς τίποτα από τα όσα είχε ως πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Οι εκπαιδευτικοί διάδρομοι. Ως και η άσφαλτος φυτρωμένη! 

Απ’ το 1999 η Μυτιλήνη είχε ενταχθεί σε ένα δίκτυο πόλεων, στις οποίες το τότε Υπουργείο Μεταφορών χρηματοδοτούσε την κατασκευή πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής. Το πάρκο της Μυτιλήνης στήθηκε σε οικόπεδο του Δήμου στον Καρά Τεπέ, δίπλα απ’ τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού μετά από μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που διεκπεραιώθηκε επί της θητείας του Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Παντελή Πατερέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί, που επρόκειτο στην απέναντι πλευρά να κατασκευαστεί και το νέο Κολυμβητήριο της πόλης η κατασκευή του οποίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» μάλιστα η μελέτη κατασκευής του υπάρχει ακόμα και σήμερα στα συρτάρια του Δήμου και δε χρειάζεται τίποτα άλλο παρά η επικαιροποίηση του προϋπολογισμού για να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να κατασκευασθεί.

Και η θαμμένη από τα αγριόχορτα πινακίδα που μαρτυρούσε ότι 163 εκατομμύρια δραχμές, μισό εκατομμύριο ευρώ, λεηλατήθηκαν 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια του έργου του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Μυτιλήνης έγιναν τον Ιούλιο του 2006, αλλά σε πλήρη λειτουργία με επισκέψεις σχολείων σε τακτική βάση, το πάρκο τέθηκε - μετά και από συμπληρωματικά έργα που έγιναν, μετά από δυο χρόνια. Εδώ ας σημειωθεί ότι λειτούργησε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την Τροχαία Μυτιλήνης.

Το 2010 η δομή αυτή εκπαίδευσης παρά το ότι ήταν αποκλειστικά εκπαιδευτικός, πέρασε από το δήμο Μυτιλήνης στην αρμοδιότητα του Αθλητικού Οργανισμού (ΑΟΔΜ). Με τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των 13 δημοτικών ενοτήτων της Λέσβου, ως χώρος Αθλητισμού, αποτέλεσε μία από τις δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης οπότε και σφραγίστηκε.

Το περιβόητο αμφιθέατρο την ίδια εποχή

Οι προσπάθειες του σημερινού Αντιδημάρχου Στρατή Δαγκλή να λειτουργήσει τη δομή σε εθελοντική βάση απέβησαν μάταιες.Πολύ σύντομα ο επισκέπτης του εγκαταλειμμένου χώρου μπορούσε να δει τη σκασμένη και «φυτρωμένη» απ’ την αχρησία άσφαλτο, τις φθορές απ’ τη λεηλασία στις ηλεκτρολογικές κυρίως εγκαταστάσεις, που προκάλεσαν όσοι αναζήτησαν ακόμη κι εκεί λίγο χαλκό για να πουλήσουν.

Όσο για τον εξοπλισμό, τον ακριβό εξοπλισμό που διαθέτει το πάρκο, τα δεκάδες ηλεκτρονικά αυτοκινητάκια και μηχανάκια, αλλά και τα πολλά διαφόρων μεγεθών ποδήλατα, καταστράφηκαν στοιβαγμένα στους αποθηκευτικούς χώρους της υποδομής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»