× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η γονική μέριμνα είναι σύνθετο κοινωνικό ζήτημα»

Ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα επί του νομοσχεδίου των Μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2021

«Η γονική μέριμνα είναι σύνθετο κοινωνικό ζήτημα»

Η γονική μέριμνα και η σχέση γονιού - παιδιού για το ΚΚΕ είναι ένα σύνθετο κοινωνικό ζήτημα, επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε ότι «γεννάται ένα βασικό ερώτημα: Παρόλο που οι γονείς έχουν την ευθύνη της καθημερινής φροντίδας του παιδιού, όμως η συνολική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση εξαρτάται μόνο και κυρίως από την οικογένεια;». Όπως είπε, «στην ανάπτυξη του παιδιού δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός παράγοντας το σε ποιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αναπτύσσεται η γονική ευθύνη και σχέση».

Η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώνονται σημαντικές αλλαγές στο θεσμό της οικογένειας, αλλά αυτές δεν έχουν αποτυπωθεί στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Αυτό προϋποθέτει τη διεξαγωγή αντίστοιχων ερευνών, πρόσθεσε, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση που εισηγείται το νομοσχέδιο.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η όλη στάση της κυβέρνησης και ο τρόπος που επέλεξε να φωτίσει συγκεκριμένες δυσκολίες στις γονικές σχέσεις, διαμορφώνει το έδαφος για απαράδεκτη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών με στόχο να εκβιάζεται η συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα λάβει η νομολογία. Αποκρύπτεται ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται σε δικαστικές αποφάσεις οφείλονται στην ίδια τη διαδικασία, την έλλειψη των κατάλληλων υποστηρικτικών δομών που θα συνέβαλλαν στην επίλυση των οικογενειακών διαφορών. Σήμερα, απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε κοινωνική κρατική υπηρεσία με ρόλο έστω γνωμοδοτικό και η δικαστική απόφαση βασίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρικές καταθέσεις και έγγραφα των γονέων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βουλευτής επισήμανε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τις κατάλληλες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις από το κράτος ώστε να στηρίζονται πραγματικά τα νέα ζευγάρια, οι νέοι γονείς, αλλά και οι διαζευγμένοι που επιχειρούν να ρυθμίσουν τη γονική επιμέλεια. «Η άσκηση της γονικής μέριμνας συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις για δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, σεξουαλικής αγωγής, προγράμματα θεραπείας οικογένειας και ζεύγους, τη συμβουλευτική γονέων, κοινωνικές υπηρεσίες στελεχωμένες με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς που θα παρακολουθούν τη διαδικασία ενός διαζυγίου και την πορεία του παιδιού μέσα σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε.

Ανέδειξε ακόμα την ανάγκη της λειτουργίας οικογενειακών δικαστηρίων που θα στηρίζονται σε γνωμοδοτήσεις επιστημόνων, ψυχολόγων και κοινωνικών υπηρεσιών για να αντιμετωπίζουν τις διαφορές μεταξύ των γονέων.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τους γονείς, μέτρα που θα διευκόλυναν τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, μέτρα στήριξης της λαϊκής κατοικίας, μέτρα ελάφρυνσης από χρέη και μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών με επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις. «Οι ισότιμες σχέσεις μεταξύ των γονέων», συμπλήρωσε, «μπορούν να αναπτυχθούν μόνο όταν διασφαλίζονται καθολικά τα σύγχρονα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, στη σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και ολόπλευρη κρατική στήριξη της οικογένειας, προστασίας των παιδιών μέσω αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Παιδείας, Υγείας, Αθλητισμού κλπ.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι