× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Κάνουν περισσότερα κι από όσα ζητούσαν ο ΣΕΒ και η πάλαι ποτέ τρόικα»

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στο «Ν» για τις εργασιακές συνθήκες που δημιουργεί η Κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/5/2021

«Κάνουν περισσότερα κι από όσα ζητούσαν ο ΣΕΒ και η πάλαι ποτέ τρόικα»

Τον Αρμαγεδώνα που φέρνει σε εργαζομένους, ανέργους αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το νομοσχέδιο Χατζηδάκη περιέγραψε αναλυτικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη πρωϊνή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM «Καλημέρα Στο Νησί» ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο κ. Τεμπονέρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πλήρως αντιαναπτυξιακό» καθώς όπως είπε αυξάνει την εργασία και αποτρέπει τις νέες προσλήψει. Επεσήμανε παράλληλα ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια σε μια εφαρμογή προηγούμενων ρυθμίσεων με τις οποίες ήδη από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε αμφισβητήσει εργασιακά δικαιώματα όπως π.χ. την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, την κατάργηση προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αμφισβητεί μόνο το οχτάωρο αλλά όλα τα χρονικά όρια εργασίας και ταυτόχρονα μειώνει τους μισθούς και τις αμοιβές των εργαζομένων. «Με ρύθμιση που αποκρύπτει η κυβέρνηση δίνετε η δυνατότητα για σπαστό ωράριο ακόμα και στην μερική απασχόληση» είπε.


Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Τεμπονέρας εξηγώντας το ότι το νομοσχέδιο πλήττει και τους ανέργους επεσήμανε ότι «ο εργοδότης δε θα κάνει προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, γιατί θα καλύπτει τις ανάγκες του με τους εργαζόμενους που ήδη έχει -με πιο φτηνές υπερωρίες- ή θα παίρνει εργαζόμενους μερικής απασχόλησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Τεκτονική» χαρακτήρισε ο την αλλαγή που εισάγει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της επαναπρόσληψης εργαζομένων ακόμα και όταν τα δικαστήρια κρίνουν ως παράνομες και καταχρηστικές αυτές τις απολύσεις. «Πράγμα που κάνει ακόμα πιο ευέλικτες και συμφέρουσες τις απολύσεις για τις επιχειρήσεις».


Παράλληλα ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στα άρθρα του νομοσχεδίου καταφέρεται ένα καίριο πλήγμα στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και στο δικαίωμα τις απεργίας.


Επισημαίνοντας την αναχρονιστικότητα του νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε ότι «την ώρα που άλλα κράτη της Ευρώπης συζητούν την μείωση των ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση αποδοχών, την ώρα που χρήζει ο εργαζόμενος μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση κινείται σε μια λογική που κινείται στη λογική των μνημονίων.Η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εφαρμόζει η κυβέρνηση ότι μειώνοντας το κόστος της εργασίας θα υπάρξει και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχει αποτύχει διεθνώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Απαντώντας στην ερώτηση αν όλες αυτές οι εκ βάθρων αλλαγές στην εργασία γίνονται κατ απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι ήδη από το 2008 υπήρχε αίτημα του ΣΕΒ για μείωση του κόστους των υπερωριών. «Υπήρχε αίτημα του ΣΕΒ για ευελιξία των απολύσεων που ικανοποιείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς και το πάγιο αίτημα για τον περιορισμό του συνδικαλισμού που και αυτό γίνεται πράξη».


Ο κ. Τεμπονέρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι όποιες θετικές ρυθμίσεις που περιέχονται προβλέπονται από διεθνείς συνθήκες ή οδηγίες της Ε.Ε. που έπρεπε να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.


Ερωτώμενος αν η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων είναι τέτοια ώστε να μπορεί να αποτρέψει την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι «είναι ώρα της ενότητας και του αγώνα προκειμένου να περάσουμε από μια παθητική σε μια ενεργητική άμυνα και να βγάλουμε προωθημένα τα αιτήματα που είναι και αιτήματα του κόσμου της Αριστεράς όπως είναι η μείωση των ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση των αποδοχών, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».


Τέλος ο κ. Τεμπονέρας εκτίμησε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια ενιαία κοινότητα συμφερόντων όπου εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και άνεργοι διατυπώνουν κοινές θέσεις, έχουν κοινούς τόπους. «Εκεί πρέπει να είναι έτοιμη και η Αριστερά να αφουγκραστεί τα αιτήματα και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία