× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καβγάς» για το Θεομήτωρ

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που άναψε φωτιές και η πρόεδρος του Ιδρύματος που την απαντά πρόταση προς πρόταση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2019

«Καβγάς» για το Θεομήτωρ

Επίσκεψη που άναψε φωτιές στο «Θεομήτωρ» έκαναν προχτές Παρασκευή μέλη και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λέσβου με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη. «Φωτιές» που δεν άναψαν κατά τη συζήτηση με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, Κατερίνα Βόλτσιου, αλλά στη συνέχεια με ένθεν κακείθεν ανακοινώσεις ως προς το προσωπικό, τη χρηματοδότηση και τις συνθήκες λειτουργίας του Ιδρύματος στην Αγιάσο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέθεσε την κατάσταση και η κ. Βόλτσιου απάντησε πρόταση προς πρόταση κάθε βέλος που εκτοξεύστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενο από υποψηφίους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Μυτιλήνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκη Τσιριγώτη, επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 19ης-4-2019 το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΚΚΠΠΒΑ) στην Αγιάσο, όπου επεδίωξε να ενημερωθεί από τη Διοικήτρια του αλλά και από εκπροσώπους των εργαζομένων για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Κέντρο και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση του Κέντρου, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και τις συνθήκες διαμονής των περιθαλπόμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη συζήτηση προέκυψε πως διαχρονικά καταγράφεται συνεχής συρρίκνωση του υπαλληλικού προσωπικού σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών δραστικού περιορισμού του λειτουργικού κόστους (μισθοδοσίες, προμήθειες φαρμακευτικού και λοιπού υγειονομικού υλικού κλπ) και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και στον τομέα της υγείας - πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1995 υπηρετούσαν πάνω από 100 μόνιμοι εργαζόμενοι (και παλαιότερα ακόμα περισσότεροι) ενώ σήμερα μόλις 52, χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα αναπλήρωσης των εργαζομένων που αποχωρούν και φυσικά χωρίς μέριμνα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τόσου που να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του Κέντρου και των περιθαλπόμενων. Αντίθετα η κάλυψη των αυξημένων αναγκών αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη απασχολούμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (25 άτομα εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού υπηρετούντος προσωπικού του Κέντρου!)

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το θέμα της Υγείας και της Πρόνοιας είναι υψίστης σημασίας, είναι λαϊκό και αυτονόητο δικαίωμα, που διαχρονικά τώρα οι κυβερνήσεις τα έχουν καταντήσει σε ζητούμενο. Απαιτείται λοιπόν η συνεχής παρουσία και πίεση της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, για να κατακτηθούν μία σειρά προβλημάτων στον τομέα αυτό που ταλανίζουν το λαό.

Διεκδικούμε και Παλεύουμε για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ευθύνη του κράτους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη εξοπλισμό, που θα παρέχουν πλήρη ιατρική και προνοιακή φροντίδα και πρόληψη. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά στην Υγεία, να πάψει να είναι εμπόρευμα.

Άμεσες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό – ιατροί ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κλπ) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του κέντρου. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διαρκούς ομηρίας.

Να επισκευαστεί χωρίς χρονοτριβή το Α΄ κτίριο του Κέντρου (Πνευμαντόριο), που παραδόθηκε πριν δυο χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να φτιαχτεί μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη κακή κτιριακή του κατάσταση (εξαιτίας της οποίας μεταστεγάστηκαν υπηρεσίες και περιθαλπόμενοι στο Β΄ κτίριο στο Σανατόριο). Να επιδιορθωθεί και να διαμορφωθεί σε δομή κοινωνικής πρόνοιας για την εξυπηρέτηση του τοπικού και του ευρύτερου λεσβιακού πληθυσμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων (λ.χ. γηροκομείο κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναλειτουργήσει άμεσα ο Ξενώνας Αποασυλοποίησης του Κέντρου στη θέση «Αγριά» του οικισμού Αγιάσου, που είχε αναγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο που παραχώρησε ο τέως Δήμος Αγιάσου επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να διασκεδαστούν τυχόν ανησυχίες των περιοίκων, να διενεργηθεί χημικός και μικροβιολογικός έλεγχος από αρμόδιο δημόσιο φορέα (λ.χ. Εργαστήριο Ελέγχου νερών - λυμάτων της ΠΕΔ κλπ) στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού του Κέντρου που πέφτουν σε παρακείμενα αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά σε υδατοπηγές από τις οποίες υδρεύεται η Αγιάσος (Ξύνας Μάνα) και η Μυτιλήνη (πηγές Καρυώνα).

Καλούμε το λεσβιακό λαό να αποδοκιμάσει στις εκλογές τους εκπροσώπους των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την υγεία και την πρόνοια ως κόστος, να δυναμώσουν τον αγώνα και να δώσουν δύναμη και με την ψήφο τους στη Λαϊκή Συσπείρωση σε όλες τι κάλπες.

Η Κατερίνα Βόλτσιου

«Η Διοίκηση του Θεομήτωρ μετά από αίτημα της «Λαικής Συσπείρωσης» δέχθηκε κλιμάκιο αποτελούμενο από περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους στο Κέντρο.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Πρόεδρο κ. Βόλτσιου Κατερίνα όπως και με μέλη του συλλόγου εργαζομένων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε από το ΔΤ που εκδόθηκε ότι γίνεται αναφορά σε θέματα που δεν συζητήθηκαν όπως και στην ανάδειξη προβλημάτων που δεν υπάρχουν

Αναλυτικά :

«…περιορισμού του λειτουργικού κόστους (μισθοδοσίες, προμήθειες φαρμακευτικού και λοιπού υγειονομικού υλικού κλπ) και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και στον τομέα της υγείας – πρόνοιας.»

Εξηγήσαμε ως διοίκηση από πού προέρχονται οι πόροι μας και ότι καλύπτουμε τις ανάγκες του Κέντρου  μας χωρίς πρόβλημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο σύλλογος εργαζομένων όταν ρωτήθηκε.

Όσο αφορά την «εκχώρηση αρμοδιοτήτων» αναφερθήκαμε στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Για την μείωση του προσωπικού εξηγήσαμε ότι προέκυψε από τις συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός «πάνω από 100» δεν αναφέρθηκε ποτέ.

Όντως σήμερα απασχολούνται 52 μόνιμοι υπάλληλοι. ΟΜΩΣ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν 5 επικουρικοί και 8 ατομικές συμβάσεις, όπως και 7 νέοι επιστήμονες του ΟΑΕΔ όπως και 3 εργαζόμενοι από τα κοινωφελή.

Οσο αφορά  το «χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα αναπλήρωσης των εργαζομένων που αποχωρούν και φυσικά χωρίς μέριμνα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού» ενημερώσαμε το κλιμάκιο για την προκήρυξη των πέντε επικουρικών θέσεων ανα κατηγορία και ειδικότητα τους επόμενους μήνες και την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην κάλυψη  μόνιμων θέσεων με την έγκριση του νέου Οργανισμού τους επόμενους μήνες.

Η αναφορά στις «ελαστικές σχέσεις εργασίας», αφορά τα 18μηνα των ατομικών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Μας κάνει εντύπωση που στο ΔΤ δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι οι ιδιωτική εταιρία στην καθαριότητα και φύλαξη έχει απομακρυνθεί από το ΚΚΠΠΒΑ εδώ και δύο χρόνια και έχει αντικατασταθεί με ατομικές συμβάσεις. Μοιραστήκαμε την χαρά μας μαζί τους διότι η Διοίκηση του Κέντρου έδωσε την ευκαιρία με τον τρόπο αυτό εργαζόμενες γυναίκες του Συνεργείου καθαρισμού, σήμερα να εργάζονται με αξιοπρεπείς όρους.

Ξαφνιαστήκαμε για την αναφορά που έγινε στον Ξενώνα αποασυλοποίησης. Το κτίριο του Ξενώνα είναι σε διαδικασίες επισκευών. Για λόγους ασφάλειας μεταφέραμε τους περιθαλπόμενους στο κεντρικό μας κτίριο για διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Τέλος όσο αφορά το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, εξηγήσαμε ότι γίνεται τακτικός έλεγχος, ότι δεν υπάρχουν νοσοκομειακά απόβλητα άρα και κανένα πρόβλημα για τους περίουκους και τις υδατοπηγές. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων που θα μας αναγκάσει να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας προκειμένου να αμυνθούμε στις άδικες επιθέσεις.

Το ΚΚΠΠΒΑ περιθάλπει χρόνια πάσχοντες. Θα περιμέναμε από το κλιμάκιο της «Λαικής Συσπείρωσης» να μην χρησιμοποιεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο το Κέντρο για τις μικροπολιτικές του και να δείξει μια ευαισθησία στο έργο μας όπως και σεβασμό στους ανθρώπους που φιλοξενούμε.

Ο κ. Κουτσκουδής Παναγιώτης ήταν μέρος του κλιμακίου και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Θεομήτωρ. Θα περίμενα  από εκείνον προσωπικά  πολιτικό πολιτισμό και σοβαρότητα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση