× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η πανδημία απομάκρυνε τη νεολαία από τα πολιτιστικά δρώμενα»

Σε αγώνα μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το έργο της επισκευής – ανάπλασης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλεάνθης Κορομηλάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/5/2021

«Η πανδημία απομάκρυνε τη νεολαία από τα πολιτιστικά δρώμενα»

Αγώνα δρόμου κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πραγματοποιεί από τον Ιανουάριο του 2017 έως σήμερα η Διοίκηση και τα μέλη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου μετά τη ζημιά που υπέστη η στέγη του  εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το θέμα αυτό και τη γενικότερη δραστηριότητα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος  του Διοικητικού Συμβουλίου Κλεάνθης Κορομηλάς σημείωσε μεταξύ ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ετών από το 2017 έως σήμερα, έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς την κατεύθυνση επισκευής του κτιρίου, ωστόσο οι αντιξοότητες της περιόδου, οι δυσκολίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την έναρξη των εργασιών.

Το έργο της επισκευής του κτιρίου του Αναγνωστηρίου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader, με προϋπολογισμό περίπου 550  χιλιάδες ευρώ, στην πορεία ωστόσο ανέκυψαν πολλές δυσκολίες. Ευτυχώς μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΤΑΛ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ξεκινήσουμε το έργο, στηρίζει την προσπάθειά μας και δεν έχει προχωρήσει σε απένταξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εμείς ως Αναγνωστήριο Αγιάσου, δεν έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις διάφορες έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν στην πορεία και είτε σχετίζονται με τις οικοδομικές άδειες, είτε με τα θεμέλια του κτιρίου, είτε τώρα με την αύξηση των τιμών στα υλικά.

Ο κορονοϊός και η αναταραχή που προκάλεσε στις οικονομικές δραστηριότητες και συνολικά στην κοινωνία όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει και το δικό μας σχεδιασμό και αυτή τη στιγμή είμαστε εντελώς εκτός του αρχικού μας προγράμματος. Πρόσφατα ο εργολάβος μας ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες διότι θα χρειαστούν επιπλέον 70 χιλιάδες, λόγω ανατίμησης στα δομικά υλικά και κυρίως στο σίδηρο. Τώρα έχουμε ξεκινήσει έναν νέο αγώνα δρόμου και πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κλεάνθης Κορομηλάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας στην πολιτιστική δραστηριότητα του Αναγνωστηρίου. Όπως σημείωσε το χειρότερο όλων είναι η αποστασιοποίηση των νέων παιδιών και των νέων ανθρώπων από τα πολιτιστικά δρώμενα λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε τα τμήματα των παιδιών και των νέων στη μουσική και στο χορό και έως ένα σημείο τα έχουμε καταφέρει. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο ερασιτέχνης, μουσικός, χορευτής και ηθοποιός, ειδικά αν είναι νέος άνθρωπος, θέλει να παρουσιάσει τη δουλειά του, να τον δούνε οι άνθρωποι που αγαπά, οι φίλοι του, η οικογένειά του.

Αν του στερήσεις το κομμάτι της παρουσίασης, χάνει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός του, για την καλλιτεχνική δημιουργία. Η πανδημία ελπίζουμε να περάσει και να φύγει, όμως φοβόμαστε ότι η αποστασιοποίηση των νέων από τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα παραμείνει για πολύ καιρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα άμεσα σχέδια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όπως αποκάλυψε ο Κλεάνθης Κορομηλάς, είναι η παρουσίαση μίας αξιόλογης θεατρικής παράστασης του συγγραφέα Γιάννη Παπάνη, γραμμένη στην Αγιασώτικη διάλεκτο και η οποία επρόκειτο να παρουσιασθεί το 2019 σε ένα επιστημονικό συνέδριο.

«Το συνέδριο αναβλήθηκε τότε  και σχεδιάζουμε φέτος, αν όλα πάνε καλά, να παρουσιάσουμε το έργο το Φθινόπωρο. Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία η οποία διαδραματίζεται στην Αγιάσο  μετά τον Εμφύλιο.

Είναι ένα αξιόλογο έργο που σκηνοθετούν η Πέγκυ Χατζημιχαήλ και η Μαρία Αϊβαλιώτου. Νομίζω ότι οι φίλοι του θεάτρου και το κοινό της Λέσβου θα ενθουσιαστούν με την παράσταση», επισήμανε ο Κλεάνθης Κορομηλάς.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια