× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα Παράκοιλα γιορτάζουν τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Αγίου Ευθυμίου

Οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Μαΐου στην εκκλησία του χωριού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2021

Τα Παράκοιλα γιορτάζουν τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Αγίου Ευθυμίου

 Τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου, του Επισκόπου Ζήλων, ο οποίος καταγόταν από τα Παράκοιλα  γιορτάζει αυτή την Κυριακή,  ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παρακοίλων, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής  «Ροδόδεντρο»,  και σύσσωμη  η κοινωνία και οι φορείς του  χωριού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου, την ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου. Ο Επίσκοπος Ευθύμιος ανακηρύχτηκε Άγιος της Εκκλησίας μας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας το 1992 και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το μαρτυρικό του θάνατο.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευθύμιος

Ο Άγιος Ευθύμιος, γεννήθηκε στα Παράκοιλα της Λέσβου το 1876 και σε ηλικία 9 ετών συνέχισε τη ζωή του στο μοναστήρι της Μονής Λειμώνος , πλάι στον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο που ήταν  νονός του και είχε και αυτός καταγωγή απ τα Παράκοιλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1900 με δαπάνες της μονής Λειμώνος πήγε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το 1912 κλήθηκε να χειροτονηθεί στην Κωνσταντινούπολη Επίσκοπος,  όπου αναλαμβάνει πολλά απ τα καθήκοντα του Μητροπολίτη  Αμασείας , Γερμανού Καραβαγγέλη κάνοντας μεγάλο και σημαντικό έργο σε 340 περίπου ενορίες , και σε 150.000 περίπου Έλληνες χριστιανούς.

Το 1913 τοποθετείται Επίσκοπος Πάφρας όπου εργάστηκε περίπου 10 χρόνια βοηθώντας την Παιδεία και την Κοινωνική οργάνωση. Εκεί η Τουρκική Κυβέρνηση του Κεμάλ   εγκατέστησε πρόσφυγες Τούρκους με την ανταλλαγή των πληθυσμών  ενώ ο Ευθύμιος προσπαθούσε μέσα στις εσχάτιες της απέραντης εχθρικής αυτοκρατορίας να μη χάσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

Μετά την εποχή των Νεότουρκων ακολουθεί η εποχή των Κεμαλικών  και ξεσπά η φοβερή γενοκτονία εναντίον των χριστιανών του Πόντου με ιδιαίτερη βαρβαρότητα στην περιοχή Πάφρας- Σαμψούντας . Η δράση του Ευθυμίου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο το 1917 στις ένοπλες ομάδες των ανταρτών. Εκεί όπου οι έλληνες βασανίζονται, κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Στον Πόντο,  στην πόλη Αμάσεια, ο Ευθύμιος  γίνεται η ψυχή στον αγώνα του Πόντου. Ο Δεσπότης Ευθύμιος είναι ο επίσημος αρχηγός  των ανταρτών δίνοντας τις εντολές κατά των Τούρκων  που τον  αποκαλούν «καρά παπά» δηλαδή «μαύρο παπά» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δεσπότης Ευθύμιος  ήταν η ψυχή στην αντίσταση των Ποντίων εναντίων των Τούρκων, μια αντίσταση που με την πάροδο του χρόνου μεγάλωνε και γίνονται  πιο  έντονη και αποφασιστική.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1921 Τούρκοι περικυκλώνουν την Μητρόπολη  και ορμούν με βία προς όλους. Τους οδηγούν δέσμιους στη φυλακή με την φοβερότερη κατηγορία που μπορούσε να υπάρξει για τον Δεσπότη , «Εσχάτη Προδοσία».

Η καινούρια του δράση μέσα πια από τη φυλακή  αναγκάζει τους Τούρκους να τον υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια για να τον σταματήσουν, ενώ οι συγκρατούμενοί του τον άκουγαν άλλοτε να βογκά και  να κλαίει απ τον πόνο και άλλοτε να ψέλνει τον  Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα και τη νεκρώσιμη ακολουθία, κηδεύοντας έτσι μόνος του τον εαυτό του . Ούτε μια στιγμή δε δείλιασε ο Δεσπότης, ούτε μια στιγμή δεν έχασε το θάρρος, τη δύναμη και την πίστη του για την Πατρίδα, τον Χριστό και τον Άνθρωπο. Μαρτυρίες όσων ήταν κοντά του,  μαρτυρούν τη δράση και τα κατορθώματά του με κάθε λεπτομέρεια . Ακόμα και μέσα απ τη φυλακή κράταγε τη  φλόγα της ελευθερίας ζωντανή και αγωνιζόταν με κάθε μέσω και τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια του τη ζωή.

Οι στεναγμοί και οι ψαλμωδίες σταμάτησαν στις 29 Μαΐου του 1921, υποκύπτοντας στα τραύματά του ο γενναίος και ηρωικός πατριώτης  που τόσα πολλά πρόσφερε για τον Χριστό και την Πατρίδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι