× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test

Δηλώσεις του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου και για το πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2021

Για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test

Γύρω στις 15 Ιουνίου αναμένεται να σταματήσουν να κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κορονοϊό. Το θέμα έχει άλλωστε απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών που παίρνει τις εν λόγω αποφάσεις. Παράλληλα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι εντός του Ιουλίου θα καταστεί δυνατό να μη φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όσοι θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και θα έχει περάσει ένα διάστημα ώστε να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία τότε δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μόσιαλος: Πότε δεν θα φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους


Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Σκάι, εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο «αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.


«Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. «Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί 3η δόση ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Επικαλέστηκε στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη.

Εκτίμησε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

«Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Πχ αν γίνει αναμνηστική δόση στη χώρα μας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μείξη εμβολίων γιατί γνωρίζουμε ότι η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024