× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην καλλιέργεια της ελιάς»

Ενθαρρυντικό για το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου, χαρακτηρίζει η Μαρία Κατσούλη διευθύντρια του διαγωνισμού ATHENA, το γεγονός ότι οι νέοι ασχολούνται με την τυποποίηση του προϊόντος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/6/2021

«Το μυστικό για το ποιοτικό ελαιόλαδο, βρίσκεται στην  καλλιέργεια της ελιάς»

Στη διαφορετικότητα της γεύσης και στην υψηλή ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου το οποίο έχει ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, αναφέρθηκε η Μαρία Κατσούλη Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου Athena και γευσιγνώστρια κρασιού και ελαιολάδου σε παγκόσμιες δράσεις και διαγωνισμούς.

Αναφερόμενη στον 6ο διαγωνισμό ελαιολάδου, το διαγωνιστικό μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Κατσούλη σημείωσε ότι οι κριτές που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το νησί μας όσο και με τις εγκαταστάσεις του Μουσείου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χώρος  γέννησης του αυθεντικού λεσβιακού ελαιολάδου.

«Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αναφέρει η Μαρία Κατσούλη, τα λεσβιακά ελαιόλαδα, τα οποία ως γευσιγνώστρια είχα ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για την ιδιαίτερη γεύση τους και τα φρουτώδη αρώματά τους.

Τα Λεσβιακά ελαιόλαδα έχουν μία τρομερή δυναμική στη διεθνή αγορά την οποία δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν καταλάβει.  Το Λεσβιακό ελαιόλαδο συγκεντρώνει πολύ δυνατά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν πολύ όχι μόνο στη νέα γενιά των γευσιγνωστών αλλά και στη νέα γενιά των καταναλωτών.

Το λάδι της ελιάς σιγά σιγά ως προϊόν εντάσσεται στην κουλτούρα και στη συνείδηση των άλλων χωρών. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες δεν γνώριζαν το ελαιόλαδο όμως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς ενώ γνωστές αλυσίδες εστιατορίων βάζουν στην κουζίνα τους αποκλειστικά λάδι ελιάς, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Ως χώρα, επισήμανε η Μαρία Κατσούλη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τάση και στροφή προς την υγιεινή διατροφή και να προβάλουμε δυναμικά τα ελαιόλαδά μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό μονοπάτι, χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή που γεννιέται το λάδι και αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ελαιώνα στη φροντίδα του καρπού, στις συνθήκες ελαιοποίησης του στα ελαιοτριβεία όπου πρέπει να συνδυάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής με τις παραδοσιακές αξίες του λαδιού.

Για όλα αυτά χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν αρκεί πλέον ο ισχυρισμός ''έτσι το έκανα μέχρι σήμερα'' θα πρέπει οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στους χώρους ελαιοποίησης να μάθουν να ακούν και να αποδέχονται νέες πληροφορίες που αφορούν στη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ».

Αναφερόμενη η Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, στην δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια δεκάδων νέων παραγωγών και τυποποιητών στη Λέσβο, σημειώνει ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη  η οποία όπως τόνισε αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που επιστρέφουν συνειδητά με αγάπη και όραμα στον ελαιώνα και προσφέρουν ένα ποιοτικό αξιόλογο προϊόν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 θέσεις συμβασιούχων στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει το Λεσβιακό ελαιώνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ζητά τη λήψη μέτρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βραβευμένο λάδι από τη Γέρα με μεράκι και αγάπη

Ο παραγωγός και τυποποιητής Γρηγόρης Γλιγλής αναφέρεται στη δωδεκαετή πορεία του στην τυποποίηση ελαιολάδου, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις μέσα από τους διαγωνισμούς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η ταινία Σμύρνη μου αγαπημένη μπορεί να προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μίλησε για τις δράσεις της περιφέρειας για τον τουρισμό, το κολυμβητήριο, το master plan του λιμανιού και δρομολογημένα έργα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Να παραταθεί άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις προσφυγικές δομές»

Ο τομεάρχης Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός καλεί τον υπουργό Εργασίας και τον ΟΑΕΔ να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα, ώστε να λήξει η ανασφάλεια των εργαζομένων
ΑΓΟΡΑ

«Η προβολή του ελαιολάδου, εξασφαλίζει την προστιθέμενη αξία του»

Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά για τις διακρίσεις των παραγωγών και τυποποιητών της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και οι αγρότες στην απεργιακή συγκέντρωση

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό

Μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο λεπτά αύξηση στο γάλα

Από την εταιρεία του Τρικαλινού επιχειρηματία Μπαταγιάννη που δραστηριοποιείται στο Μανταμάδο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Χρυσά βραβεία για το λάδι της Λέσβου

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Athena. 5 χρυσά, 9 αργυρά, 11 χάλκινα μετάλλια και 2 Ειδικά βραβεία για τις εταιρείες του νησιού μας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται προσωπικό για το Porto Plomari Boutique Hotel

Θέσεις στο service και μπαρ του ξενοδοχείου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εικονική ξενάγηση της Λέσβου σε 52 χώρες

O νέος οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου και τα εντυπωσιακά του ευρήματα