× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων

Συνταγή για ζεστό, μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι

Δημοσίευση 22/4/2019

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων

Να ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Λέσβου και συγκεκριμένα του χωριού των Παρακοίλων, που μοιράζεται μαζί μας το Lesvoskitchen.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέγεται ότι η κτάλα η γεμιστή ήταν το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν το Σάββατο και το απόγευμα το πήγαιναν στον ξυλόφουρνο του χωριού για να καλοψηθεί. Μόλις ακουγόταν το «Χριστός Ανέστη» περνούσαν από κει και η καθεμιά έπαιρνε το ταψί της με το ζεστό ζεστό και μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ:1 αρνίσια ή κατσικίσια ωμοπλάτη

2 κούπες ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας κανέλλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανοίγουμε την ωμοπλάτη αν και ο χασάπης μας μπορεί να το κάνει γλιτώνοντας μας από μία δύσκολη -η αλήθεια είναι- διαδικασία. Τσιγαρίζουμε το ρύζι στο καυτό λάδι προσεκτικά για να μην μας κολλήσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και βέβαια νεράκι. Πριν στεγνώσει το ρύζι το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κατόπιν ξεκινάμε να γεμίζουμε την ωμοπλάτη με το ρύζι παίρνοντας κάθε φορά μία κουταλιά. Το κλείνουμε είτε ράβοντας το είτε με οδοντογλυφίδες. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λίπους που έχουμε κρατήσει από το αρνί το λεγόμενο "τσεμπέρι" για να ροδοκοκκινίσει αφήνοντας μία ιδιαίτερη γεύση στο κρέας ενώ παράλληλα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα καθώς και λίγο βούτυρο το οποίο απλώνουμε με το χέρι μας. Η "κτάλα" μας θα ψηθεί για 3 περίπου ώρες στους 150 βαθμούς. Το συνοδεύουμε με παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Υποσημείωση: Η γέμιση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εμείς μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με σταφίδες, κουκουνάρια και ότι άλλο μυρωδικό ή γενικά υλικό πιστεύουμε ότι ταιριάζει..Καλή επιτυχία.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου