× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 12/6/2021

Βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικών βιβλίων

Με μεγάλη χαρά θα σας μιλήσω για δύο παιδικά βιβλία ενός συνάδελφου δημοσιογράφου –συγγραφέα, που ήρθαν στα χέρια μου και τα εκτίμησα ιδιαίτερα.Ο κρυμμένος θησαυρός, είναι το ένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μια φορά κι έναν βροχερό καιρό … Έτσι αρχίζει το σύγχρονο παραμύθι του Βασίλη Κάργα. Από τα χειρότερα που συνέβαιναν στο παραμύθι του αυτό, ήταν ότι οι άνθρωποι δεν έλεγαν πια παραμύθια στα παιδιά τους. Το αγάπησα λοιπόν από την πρώτη του σελίδα, και σε κάθε του σελίδα και περισσότερο. Διότι η πρωταγωνίστρια του η Ουρανούλα, που η γιαγιά της , της έλεγε παραμύθια, πρόσεχε και εκτιμούσε αυτά που δεν πρόσεχαν οι άλλοι.

Έτσι η ζωή της ήταν χαρούμενη, χρωματιστή και όχι γκρίζα και μουντή όπως των άλλων στην μεγαλούπολη που ζούσε. Συγχωρούσε όσους δεν την καταλάβαιναν, μέσα στην δυστυχία τους. Παρότι της έκαναν ‘μπούλινγκ’ , δηλαδή εκφοβισμό, τα παιδιά στο σχολείο, μιας και ήταν διαφορετική από εκείνα, εκείνη ευχόταν για τους συμμαθητές της τα καλύτερα. Και η ευχή της έπιασε, γιατί ήταν μέσα από την καρδούλα της. Την καλοσύνη, την αγάπη αλλά και τον ‘πόνο’ της για τους άλλους.

Γιατί είχε μέσα της φως, φως πολύχρωμο, σαν το ουράνιο τόξο, και ελπίδα δυνατή. Ευτυχώς υπάρχουν ανάμεσα μας και τέτοια πλάσματα, κρυμμένοι θησαυροί.Η πολύ ταιριαστή εικονογράφηση του παραμυθιού για μικρά παιδιά είναι της Μαρίας Μανούρα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βιβλίο, Η παράξενη παρέα του Ορφέα, είναι το πρώτο από τα δυο βιβλία του Βασίλη Κάργα, που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί. Εικονογράφηση Π.Κ., απόλυτα ταιριαστή για τις μικρές ηλικίες, στις οποίες απευθύνεται. Κυκλοφορεί από της εκδόσεις Λιβάνη.

Ξέρουμε πόσο αγαπούν τα παιδιά τον ρυθμό. Και εδώ πρόκειται για ένα έρρυθμο, έμμετρο κείμενο με ομοιοκαταληξίες. Που σου έρχεται να το πεις τραγουδιστά, σε προκαλεί να το μελοποιήσεις. Πράγμα που συνέβη, το κείμενο μελοποίησε ο συνθέτης Αργύρης Δεβετζής, έγινε όπερα από το Δημοτικό Ωδείο της Αλεξανδρούπολης, όπου και ζει ο συγγραφέας.


Πρόκειται για ένα πολύ χαρούμενο κείμενο, και μια παράξενη και ιδιαίτερη παρέα, αποτελούμενη από μικρά και μεγαλύτερα ζώα, που ψάχνουν να βρουν τον δρόμο, την ταυτότητα και τον προορισμό τους. Και τον βρίσκουν μέσα από την μαγεία της μουσικής. Η μουσική κάνει πάντα καλό ότι ηλικία κι αν έχουμε. Εδώ στο κείμενο αυτό, η μουσική κάνει τα θαύματα της, δια χειρός και λύρας του Ορφέα!


Δυό λόγια για τον συγγραφέα. Ο Βασίλης Κάργας, γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 Πανελλήνια Δημοσιογραφικά Συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια θα προτείνω δυο βιβλία για ανήσυχους γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να ξέρουν το κάτι παραπάνω. Για αυτές τις περιπτώσεις σας συστήνω το συλλογικό έργο, Το «δύσκολο» παιδί στο σπίτι και στο σχολείο, και το εγχειρίδιο Σχέσεις Γονέα-Παιδιού Εισαγωγή στη γονιμότητα, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο.

Τα ανακάλυψα αναζητώντας αντίστοιχα βοηθήματα για την βελτίωση των σχέσεων προγόνων και επιγόνων, εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων, στην σύγχρονη κοινωνία.Στο βιβλίο Το «δύσκολο» παιδί στο σπίτι και στο σχολείο, μαθαίνουμε μεθόδους , τεχνικές, δραστηριότητες και παιχνίδια που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο σπίτι και στο σχολείο, με χιούμορ και ψυχραιμία. Πράγμα πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους.

Όλα εξηγούνται στο βιβλίο με απλά λόγια, για το τι κρύβεται πίσω από τις συμπεριφορές του «δύσκολου» παιδιού ή μαθητή σας, αλλά και πως θα βελτιωθεί σταδιακά γενικότερα η ζωή του και η ζωή σας τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο. Έτσι ώστε να μεταμορφωθεί σιγά-σιγά από ένα «δύσκολο» παιδί σε έναν ενδιαφέροντα και ευτυχισμένο ενήλικα.
Την επιστημονική επιμέλεια του όλου έργου, έχει κάνει η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Ζαφειροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγχειρίδιο Σχέσεις Γονέα-Παιδιού Εισαγωγή στη γονιμότητα, καλύπτει τις πολλές και διαφορετικές πτυχές των λειτουργικών σχέσεων των γονιών και των παιδιών στη σημερινή εποχή. Το συγκεκριμένο βιβλίο των Jerry J. Bigner και Clara Gerhardt, σε επιστημονική επιμέλεια του Σπύρου Τάνταρου, καθηγητή αναπτυξιακής ψυχολογίας, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά και ειδικούς σε θέματα οικογένειας. Που έρχεται να λύσει πολλές απορίες, να προτείνει λύσεις, και μέσα από τις προτάσεις του να μας ενδυναμώσει.
Σας εύχομαι γόνιμες αναγνώσεις.

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης