× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Τένις μιας «κομματικής» ανοησίας

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Δημοσίευση 14/6/2021

Το Τένις μιας «κομματικής» ανοησίας

Στο πλαίσιο της δημοκρατίας καθένας διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την άποψη του. Με την ίδια λογική δίνει δικαίωμα για δημόσια κρητική τοποθέτηση. Με ευπρέπεια θα επιχειρήσω να αμφισβητήσω μια κοινωνική ανάρτηση που αναδημοσιεύτηκε από υποψήφια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες επιτυχίες των αθλητών του Τέννις και τον συσχετισμό τους με μια «αποτυχημένη» ιδεολογία της Αριστεράς. Το διαβάσαμε κι αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση ξεκινά με την πεποίθηση ότι «η προσωπική δουλειά (των αθλητών), η πρόνοια της οικογένειάς τους και η γενετική τους προδιάθεση καταρρίπτουν το κεντρικό αφήγημα της αριστεράς πως όλοι ξεκινάμε απόλυτα ίσοι και όμοιοι». Η επιφανειακή προσέγγιση δε λαμβάνει υπόψη ότι ο χρόνος που δύναται ένας άνθρωπος να αφιερώσει για την ενασχόληση του με τον (πρωτ)αθλητισμό συνδέεται άμεσα με την ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή του. Υπάρχουν άνθρωποι με «γενετική προδιάθεση», οι οποίοι υποσιτίζονται και ζουν στην ανέχεια όντας αναγκασμένοι να αφιερώνουν τη ζωή τους στην εργασία. Ειδικά όταν η κυβέρνηση δεν μεταχειρίζεται τον αθλητισμό ως δημόσιο αγαθό, το οποίο οφείλει να παρέχει δωρεάν, υπάρχουν πολλοί που στερούνται του δικαιώματος για άθληση και ελάχιστοι μπορούν να «αριστεύσουν».

Ύστερα η ανάρτηση συνεχίζει με το παραλήρημα ότι η Αριστερά «πολτοποιεί κάθε ταλέντο και διάθεση για δημιουργία και αριστεία». Αυτό γράφεται σε μια χρονική περίοδο για την Ελλάδα, όπου η Αριστερά σύσσωμη - δίχως κομματικές διαφορές - εναντιώνεται στις πρακτικές υπονόμευσης του ρόλου της Τέχνης στην κοινωνική εξέλιξη από μια άκρως συντηρητική κυβέρνηση. Αγνοεί σκόπιμα ότι κάποτε οι χορευτές, οι αθλητές, οι μουσικοί και οι συγγραφείς του Ανατολικού Συνασπισμού (Μπλοκ) αποτελούσαν αξιοζήλευτα επιτεύγματα του πολιτικού συστήματος από όλον τον δυτικό κόσμο. Ακόμα και σήμερα, το Μπαλέτο της Κούβας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία μπαλέτα του κόσμου.

Διαβάζοντας λίγο παρακάτω, η ανάρτηση προβαίνει σε μια άδικη, ανιστόρητη και ισοπεδωτική εξίσωση του «Κομμουνισμού» με τον «Ναζισμό». Η προσπάθεια του συντάκτη της ανάρτησης να αποδώσει ευθύνες για τις εγκληματικές μεθοδεύσεις του συντηρητικού χώρου, οι οποίες οδήγησαν στην καλλιέργεια και εξάπλωση του Ναζισμού, παραβλέπει επιμελώς ότι στερείται φιλοσοφικής βάσης και έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τον νεοσυντηρητισμό. Αξιοποιώντας το φορτισμένο συναισθηματικό υπόβαθρο των προασπιστών του, ο Ναζισμός βρισκόταν διαρκώς απέναντι στον Κομμουνισμό και τους πρεσβευτές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, η ανάρτηση χαρακτηρίζει τους Έλληνες αθλητές ως εχθρούς της Αριστεράς. Ότι οι επιτυχίες στο Τέννις θα χρησιμοποιούνταν για κομματικές σκοπιμότητες αδιαμφισβήτητα διέπεται από «κομματική» ανοησία. Προσωπικά θλίβομαι πώς επιτρέπουμε σαν κοινωνία σε τέτοιους ανθρώπους να σπείρουν διαρκώς διχόνοια για κομματικά οφέλη και επιθυμώ ολόψυχα να εκφράσω εγκάρδιες ευχές για καλά αποτελέσματα σε κάθε αθλητή και αθλήτρια που αγωνίζεται για το «ευ αγωνίζεσθαι». Τα έπαθλα και οι διακρίσεις αν, όταν και όσα έρθουν, καλώς θα τα δεχθούμε. Μας κάνουν περήφανους και χωρίς αυτά.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός