× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαίδευση, παραγοντισμός και Μουσικό σχολείο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 14/6/2021

Εκπαίδευση, παραγοντισμός και Μουσικό σχολείο

Το μακρινό 1992 προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Γέρας. Ο νόμος και η διαδικασία που ίσχυε τότε προέβλεπε ότι η πρόταση υποβάλλεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.). Έτσι και έγινε· ομόφωνα το Ν.Σ. πρότεινε τη δημιουργία ΤΕΛ στη Γέρα. Ιδρύονται τα νέα σχολεία για τη σχολική χρονιά 1992 – 1993 και στη νησί της Λέσβου ιδρύονται δύο νέα ΤΕΛ! Πολύ καλά θα πούνε οι περισσότεροι, ένα ζητήσαμε, δύο εγκρίθηκαν· ενώ συνήθως η δημόσια διοίκηση λειτουργεί αντίθετα. Τα δύο ΤΕΛ που ιδρύθηκαν ήταν αυτό της Γέρας, (για το οποίο ακολουθήθηκαν οι ισχύουσες διαδικασίες) και αυτό του ΤΕΛ Πλωμαρίου. Πώς ιδρύθηκε το άλλο σχολείο; Κατόπιν ενεργειών βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η ουσία δεν είναι σε ποια περιοχή έπρεπε να ιδρυθεί σχολείο, αλλά αν λήφθηκαν υπόψη οι πραγματικοί και ουσιαστικοί λόγοι, οι οποίοι καθορίζουν την έγκριση λειτουργίας και ίδρυση ενός σχολείου. Οι έχοντες σχέση με την εκπαίδευση τους γνωρίζουν. Πάντως δεν είναι οι επιθυμίες των προέδρων κοινοτήτων, των δημάρχων, κι άλλων παρόμοιων τοπικών ή τοπικιστικών λόγων, οι οποίοι υπερισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις. Τα δυο ΤΕΛ, (ΕΠΑΛ σήμερα), κατά διαστήματα παραπαίουν, γιατί υπάρχουν τμήματα με 2 ή 3 μαθητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, έχουμε επανάληψη του παλαιοκομματικού αυτού φαινομένου. Κατόπιν ενεργειών θα εγκριθεί, λένε, Μουσικό Σχολείο με έδρα την Καλλονή. Τι όμορφα θα πουν, πάλι, πολλοί· θα έχουμε δυο Μουσικά σχολειά. Ενώ η Μαγνησία, με τη γνωστή μεγάλη παράδοση του Μουσικού σχολείου Βόλου, έχει ένα σχολείο. Ομοίως ο Νομοί Αχαΐας, Ηρακλείου, ο Πειραιάς. Η δε Αττική, με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, έχει τέσσερα Μουσικά σχολεία. Θα μου πείτε δεν θέλεις, κι ως πρώην διευθυντής, άλλο ένα σχολείο στο νησί. Κατά τη γνώμη που δεν είναι καλός αυτός που λέει ναι σε όλα. Για το ναι ή όχι, στην περίπτωση μας, πρέπει να ληφθούν κάποιοι παράγοντες και προϋποθέσεις υπόψη κι όχι μόνο οι επιθυμίες. Πρώτη διαπίστωση είναι ότι το μαθητικό μουσικό δυναμικό του νησιού θα διασπαστεί. Ένα Μουσικό σχολείο για να λειτουργήσει πλήρως χρειάζεται αρκετούς μαθητές· έτσι ώστε να σχηματιστούν οι διάφορες ορχήστρες και σύνολα. Αλλά και ατομικά οι μαθητές να διδαχθούν τα διάφορα μουσικά όργανα. Υπάρχουν άλλοι εκατό πενήντα (150) υποψήφιοι μαθητές; Μήπως θα αποδυναμωθούν τα δυο σχολειά; Ας ρωτήσουμε τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού σχολείου.  

Κάποιες άλλες σκέψεις και διαπιστώσεις: Η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας δεν εισηγήθηκε θετικά στην πρόταση, γιατί λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους λόγους και παράγοντες. (Όπως και η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου του ΕΣΠΑ, που χτύπησε το καμπανάκι για απένταξη της επισκευής του 6ου Δημοτικού Μυτιλήνης). Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις βουλευτών, κομματικών παραγόντων και πολύ περισσότερο προέδρων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Αν ιδρυθεί ένα σχολείο, κατ’ υπέρβαση και με πολιτική (κομματική) παρέμβαση, σε κάποια περιοχή, δεν θα ιδρυθεί όμοιό του σε κάποια άλλη, που πληροί τις προϋποθέσεις και αυτός ο νομός δεν έχει τέτοιο σχολείο.  Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών είναι μικρό ποσοστό στη λειτουργία ενός σχολείου, σε σχέση με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ειδικό εξοπλισμό και άλλες σημαντικές ανάγκες. Όταν δημιουργήθηκαν δύο τμήματα (από το 2016), ανά τάξη, στο Μουσικό κάποιοι εξέφρασαν διαφωνίες και παράπονα· πώς γίνεται; Το Μουσικό σχολείο Λέσβου δεν έχει κτίριο να στεγαστεί γιατί ο δήμος Μυτιλήνης, κατόπιν Λέσβου, και ξανά Μυτιλήνης δεν βρήκε, κοντά τριάντα (30) χρόνια οικόπεδο, ψάχνουν… Ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάβει την εκπόνηση των σχεδίων και τη χρηματοδότηση.

Υστερόγραφο 1: Όταν Ιδρύθηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Λέσβου, το 2018, η εισήγηση του Δήμου Λέσβου πρότεινε να στεγαστεί στην Καλλονή. Επισκευαζόταν το κτίριο που είναι δίπλα στο Γυμνάσιο για αυτό το σκοπό. Μέχρι να γίνει η επισκευή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσες του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης. Τι άλλαξε, τι μεσολάβησε και μεταφέρθηκε στον χώρο του ΟΑΕΔ;       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υστερόγραφο 2: Αν ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει να προτείνει οικόπεδο για τη στέγαση του Μουσικού σχολείου Λέσβου μπορεί να το κάνει, να ταράξει τα νερά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στέγασής του.

Διευκρίνιση 1: Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως κάθε δήμος, έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη λειτουργία οποιουδήποτε σχολείου, καθώς και νέα τμήματα, για την περιοχή του. Άλλοι, μόνο, εκπαιδευτικοί παράγοντες πρέπει να αποφασίσουν, και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Διευκρίνιση 2: Η ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλλονής είχε αιτηθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας ήταν για το 2019, όπως και έγινε.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός