× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στο τραπέζι» ο εμβολιασμός 15 – 18 ετών

Προβληματίζει η μετάλλαξη Δέλτα και τα κρούσματα σε εφήβους στην χώρα μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2021

«Στο τραπέζι» ο εμβολιασμός 15 – 18 ετών

Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ήδη κρούσματα καταγράφονται σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο, ενώ αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως πλήττει κυρίως τους νέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλύτερη η εξάπλωση στους νέους
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα σημειώνονται σε έφηβους ηλικίας 15, 17 και 18 ετών. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι μπαίνει για πρώτη φορά ο εμβολιασμός των εφήβων 15 – 18 ετών. Η συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση

Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι πως αν τα κρούσματα δεν περιοριστούν, η μετάλλαξη θα επικρατήσει στη χώρα μας και θα πλήξει τους μη εμβολιασμένους. Ως εκ τούτου, στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει και στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα. Εξαρτάται από το πότε θα έρθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα. Αν καθυστερήσουν θα έχουμε χρόνο να εμβολιαστούν περισσότεροι κι αυτό είναι η μόνη άμυνα. Πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης».

«Πρέπει να εφαρμοστούν τα προνόμια στους εμβολιασμένους για να δελεαστούν. Αν δεν πιάσουμε 70% μέσα στο καλοκαίρι, τοτε το φθινόπωρο θα πρέπει να φτάσουμε το 85%. Και όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, γιατί η παραλλαγή Δέλτα θα έχει επικρατήσει. Και τότε μπορεί να έχουμε και παραλλαγή του Δ», ανέφερε.

Η ινδική μετάλλαξη του ιού είναι σαφώς πιο μεταδοτική - 60% περισσότερο- σύμφωνα με τον καθηγητή και «μάλλον αυξάνει και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνήθως οι ιοί μεταλλάσσονται για να επιβιώσουν όμως, δεν γίνονται πιο θανατηφόροι. Αν όμως πιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πεθάνει πολύς κόσμος, ανεμβολίαστος». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τοπικά lockdown είναι πιθανό αφού, όπως τόνισε «μπορεί να καταστεί υγειονομικά αναπόφευκτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, επεσήμανε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα, ενώ ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι όλοι μαζί σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκες.


Καπραβέλος: Ο ανεμβολίαστος μπορεί να χάσει τη ζωή του

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Nίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ «αλλά ο δείκτης θανάτων είναι στενάχωρος. Όσοι μπήκαν στις ΜΕΘ δεν ήταν εμβολιασμένοι. Είναι συγκλονιστική η εμπειρία μας εδώ στο νοσοκομείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Open, o εμβολιασμένος δεν κινδυνεύει. «Ο ανεμβολίαστος μπορεί να χάσει τη ζωή του. Μην περιμένουν άλλο». «Είναι μεγάλη η ανησυχία που έχουμε για τις μεταλλάξεις. Το βρετανικό στέλεχος μας προκάλεσε καταστροφή. Και ο Δέλτα θα μας προκαλέσει νέα καταστροφή. Τα μισά κρούσματα στο Ισραήλ είναι από ινδική μετάλλαξη σε εμβολιασμένους» είπε αναφορικά με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, ενώ σημείωσε ότι η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει κυρίως τους νέους.

«Να τηρούμε τα μέτρα ακόμη, ειδικά το καλοκαίρι που επικρατεί η Δέλτα» σημείωσε ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

«Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε όλους» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, διαφορετικά το τέταρτο κύμα θα είναι αναπόφευκτο αν προχωρήσουμε τόσο χαλαρά, όπως είπε. «Είναι ανήθικη η στάση του ανεμβολίαστου! Μολύνει τον διπλανό του».

Η Κική Σονίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση που ευθύνεται για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Εξαιτίας του Δ και του Δ plus. Είχαμε 35.304 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε πάνω από 25 μεταλλάξεις. Είναι αποτρεπτικοί οι περιορισμοί για να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα» σημείωσε.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων lockdown
Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η μόνη άμυνα απέναντι στο νέο - εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.



[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων ο Κωνσταντίνος Σινάνης

Κομβικό ρόλο σε μια κρίσιμη επιτροπή της ΚΕΔΕ για να μικρά νησιά της χώρας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης